Cea mai frecventă întrebare pe care o primesc de la cunoștințe și prieteni este: când trebuie să apelezi la un psihoterapeut?
Răspunsul nu este deloc simplu, pentru că fiecare trăiește într-un context de viață unic, iar modul în care fiecare dintre noi percepem o situație ca supărătoare ține de structura noastră interioară, de gradul de toleranță la frustrare, de situația punctuală și lista poate continua. Psychologytoday.com a pus totuși cap la cap o listă cu șapte semne pe care să le iei în considerare, atunci când ar fi de preferat să iei legătura cu un specialist.
- Simptomele interferează cu munca ta
Experimentezi dificultăți de concentrare, probleme de gestionare a emoțiilor la locul de muncă sau o scădere accentuată a productivității; acestea ar putea fi semne ale unei probleme de sănătate mintală.
Indiferent dacă ești mai stresat decât de obicei sau pur și simplu te simți constant obosit, performanța redusă la birou poate fi un semn de suferință emoțională.
- Starea ta de spirit este „dezactivată”
Este normal să ai momente în care te simți „fără niciun chef“, la fel cum fiecare dintre noi trecem prin stări de anxietate sau tristețe. Totuși, orice schimbare de dispoziție care durează mai mult de două săptămâni, ar trebui să fie luată în considerare.
Acest lucru este valabil mai ales atunci când nu ai o explicație pentru schimbarea dispoziției.
- Obiceiurile tale de somn s-au schimbat
De la nopțile nedormite care te lasă epuizat până la somnul mai multe ore față de cât ar fi necesar, modelele tale de somn vorbesc despre sănătatea ta mintală. Vorbim aici de un dublu sens: Pe de o parte, starea de bine psihologică îți poate influența capacitatea de a dormi (și de a te trezi, simțindu-te odihnit). Pe de altă parte, programul de somn va afecta direct cât de sănătos mintal te vei simți peste zi.
O discuție cu un terapeut ar putea trata problemele de sănătate mintală care stau la baza problemelor de somn sau te-ar putea ajuta să eviți insomnia. Studiile arată că terapia cognitiv comportamentală este deosebit de eficientă pentru depășirea insomniei.
- Sănătatea ta psihologică îți afectează sănătatea fizică
Multe dintre durerile fizice – cum ar fi cele de cap și de stomac – pot proveni din probleme de sănătate mintală. Desigur, este important să consulți medicul dacă ai probleme de sănătate fizică, pentru a exclude mai întâi orice probleme medicale. Dacă medicul tău constată însă, că nu există cauze medicale cunoscute, poți fi direcționat către un terapeut.
Anxietatea, depresia și suferința emoțională pot provoca o serie de simptome fizice. Tratamentul terapeutic te va ajuta să te simți mai bine, atât fizic cât și emoțional.
- Modificări inexplicabile ale greutății
Stresul și stresul emoțional îi determină pe unii oameni să mănânce în exces. Alții își pierd cu totul apetitul. Chiar dacă te bucuri de o talie ușor mai subțire, nu ignora modificările inexplicabile ale apetitului sau greutății. Ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia. Tratamentul te va ajuta să te simți mai bine.
- Adopți moduri de coping nesănătoase
Gândurile negative, emoțiile incomode și comportamentele de autosabotare te pot determina să adopți moduri nesănătoase de coping, cum ar fi consumul excesiv de băutură sau nicotină, ori alte substanțe toxice.
Reține că aproape orice abilitate de coping poate deveni nesănătoasă. A dormi pentru a scăpa de problemele tale sau a citi ore nesfârșite, astfel încât să nu fii nevoit să te confrunți cu emoțiile, ar putea să introducă noi probleme în viața ta (sau să înrăutățească problemele existente).
- Relațiile tale sunt afectate de starea ta emoțională
Relațiile personale sau profesionale pot avea de suferit atunci când nu te simți cel mai bine. S-ar putea să te cerți frecvent cu partenerul, să te izolezi de prieteni sau să reiei aceleași probleme din nou și din nou cu familia.
Este greu să menții relații sănătoase atunci când nu te simți bine din interior. Dacă te simți deconectat de oameni sau alte persoane îți atrag atenția că pur și simplu nu pari a fi tu însuți, ar putea fi un bun moment să vorbești cu un terapeut.
Poate fi cu adevărat dificil să știi dacă gândurile, sentimentele și comportamentele pe care le experimentezi la un moment dat, sunt normale. La fel de greu poate fi însă și să estimezi dacă, apelând la ajutor profesional, ai putea beneficia cu adevărat de îmbunătățirea situației supărătoare.
S-ar putea să fi tentat să aștepți și să vezi dacă începi să te simți mai bine de la sine, astfel încât să nu apelezi la un psihoterapeut. Dar dacă suferința ta nu se îmbunătățește în două săptămâni, contactează un profesionist din domeniul sănătății mintale.
Amintește-ți că a vorbi cu un profesionist din domeniul sănătății mintale nu este un semn de slăbiciune. Este nevoie de mult mai multă forță mentală pentru a admite că nu ai toate răspunsurile, decât pentru a te preface că ai avea totul, atunci când de fapt nu ai.
Reține că nu trebuie să vezi pe cineva în persoană. Poți să apelezi la un terapeut online, dacă preferi să vorbești cu cineva prin mesaje, telefon sau chat video.
Alina Costache
Psiholog, psihoterapeut