Anxietatea si depresia la locul de munca

1 din 4 persoane suferă de depresie sau anxietate

În cei peste zece ani în care am condus campania “Locuri de Muncă Sănătoase” am avut ocazia să întâlnesc sute de manageri de resurse umane, manageri de echipă și directori de companii mari sau mici. Există o permanentă preocupare pentru îmbunătățirea performanțelor angajaților, iar companiile investesc bugete serioase în acest sens. Însă sănătatea mintală este încă un concept greu de digerat pentru managerii de la toate nivelurile. Știu este vina deficienței în legislație muncii, deși se fac eforturi și în acest sens, este vina mentalității nostre estice, dar cifrele ne vorbesc deschis.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne arată o situație care nu mai poate fi ignorată: 1 din 4 persoane adulte suferă de depresie, tot atâtea de anxietate, iar 1 din 8 persoane suferă de tulburări psihice nediagnosticate. Ce înseamnă asta pentru o companie chiar și mică cu, să zicem, 10 sau 20 de angajați? Cu siguranță cel puțin una se află în statistica relevată. Nu mai vreau să fac socotelile în cazul unei firme cu sute de angajți.
Viața profesională nu poate fi separată de cea personală, iar cerințele de la locul de muncă intră deseori în conflict cu situațiile din viața noastră. Consecințele? Desigur anxietate, depresie, atacuri de panică și în cazurile cele mai grave chiar suicid.
Soluții există și sunt chiar la îndemână. Desigur, nu este sufient să faci un contract cu un mare furnizor de servicii medicale, care include și servicii psihologice. Pentru că asta înseamnă a lăsa tot în seama angajatului, rezolvarea acestor probleme, cu consecințele negative cunoscute asupra bugetului companiei: rata ridicată de absenteism, lipsă de concentrare a agnajaților, accidente, ostilitate etc.
Mai degrabă ar fi de folos includerea în politicile de personal a unor programe coerente de îngrijire a sănătății mintale, programe destinate gestionării stresului, anxietății și a depresiei. Sănătatea mintală a angajaților nu mai poate fi lăsată exclusiv în seama acestora. Pentru că se reflectă în costurile companiei, iar pierderile sunt din ce în ce mai considerabile.

Alina Costache, Cognitive Behavioral Coach

Nu ai niciun produs în coș.