Ce ar trebui să știi despre terapia de grup

Terapia de grup este o metodă de lucru care, la fel ca și psihoterapia individuală, te poate ajuta în rezolvarea conflictelor, găsirea echilibrului emoțional, stimularea creșterii personale, îmbunătățirea abilităților sociale și oferirea de instrumente de adaptare necesare. Obiectivul său esențial este ca grupul să fie instrumentul care promovează schimbarea dorită.

Fiecare grup are o dinamică proprie, bazată perelații interpersonale în care membrii grupului şi terapeutul sunt văzuţi ca tovarăşii unei călătorii care are ca scop eliminarea progresivă a obstacolelor în calea dezvoltării personale.

Concentrându-se pe interacțiunile care au loc în grup, această metodă îți oferă posibilitatea de a împărtăși cu ceilalți parte din experiențele și emoțiile tale cele mai profunde.În cadrul terapiei de grup vei învăța să te exprimi mai liber, într-un mediu sigur și cu oameni care împărtășesc aceleași probleme sau provocări ca și tine, articulând o gamă largă de trăiri, dar învățând totodată și să asculți.

Terapia de grup este atât de eficientă pentru că te face să simți că nu ești singur/ă cu problema ta. Posibilitatea de a împărtăși cu ceilalți participanți emoțiile și gândurile fără teama de a fi criticat/ă favorizează un nivel ridicat de coeziune de grup care va duce la schimbări psihologice mai stabile în timp. Grupul devine astfel un spațiu de ventilare a problemelor și de identificare de soluții pentrufiecare participant.

Terapia de grup este facilitată de unul sau mai mulți psihoterapeuți și se organizează de obicei cu aproximativ 5 până la 15 persoane. Facilitatorul are rolul de a creşte obiectivitatea şi autenticitatea discuţiilor, a asigura continuitatea grupului, a controla situaţiile de criză (conflict, confruntare, tăcere, mânie), a asigura păstrarea scopului şi menținerea transferului afectelor. (Kanas & Farell, 1988)

Pentru a participa la terapia de grup vei avea nevoie să dedici una sau două ore în fiecare săptămână. Dacă urmezi deja terapia individuală, este perfect în regulă să participi în paralel și la terapia de grup care vizează cel mai bine nevoile tale.

Majoritatea grupurilor sunt concepute pentru a aborda o problemă specifică, precum depresia, obezitatea, tulburarea de panică, anxietatea socială sau abuzul de substanţe. Alte grupuri se focuseaza în general pe îmbunătăţirea abilităţilor sociale, ajutând oamenii să rezolve o serie de probleme cu care se confruntă precum furia, timiditatea, singurătatea şi stima de sine scăzută. De asemenea, psihoterapia de grup este foarte utilă și dacă ai suferit pierderi, fie că este vorba despre un soţ, copil sau cineva apropiat care s-a sinucis.

Iată ce beneficii îți poate aduce psihoterapia de grup:

  • Beneficiezi de suport şi de susţinere din partea celorlalţi membri ai grupului care au trăit experienţe similare;
  • Ai posibilitatea de a observa diferite modele şi de a învaţa din experienţa celorlalţi, modul în care s-au descurcat alte persoane în situaţii similare sau cum au găsit soluţii la probleme cu care și tu te confrunți;
  • Împreună cu membrii grupului ajungi mai ușor să conştientizezi că ieşirea din impas este posibilă; creşte astfel motivaţia pentruschimbare şi apare speranţa către o viaţă mai bună;
  • Prin interacţiunile în cadrul grupului şi prin observaţiile terapeutului, poți descoperi ceea ce este disfuncţional în comportamentul tău, în modul de gestionare aemoţiilor, explorezi noi comportamente şi conştientizezi altfel modul în carete raportezi la realitate;
  • În cadrul terapiei de grup, te simți în siguranţă, înţeles, valorizat şiacceptat necondiţionat;
  • Înveți să te deschizi în cadrul grupului, îți dezvolți abilităţi de comunicareşi de cooperare, de gestionare a conflictelor;
  • Ajungi să dobândești încredere în resursele interioare şi să-ți dezvolți abilităţile de a rezolva probleme;
  • Diversitatea – te ajută să înţelegi problemele/situaţiile din perspectivediferite deoarece fiecare om este diferit şi fiecare situaţie prezintă aspecte particulare, iar astfel poți vedea evoluţia fiecărui membru din grup, apărând speranţa că și tu poți aduce o schimbare în viaţa ta;
  • Îți dezvolți empatia, înveți să-i asculți pe ceilalţi, să-ți înţelegimai bine propriile nevoi, dar și pe ale celorlalţi;
  • Reușești să gestionezi abilităţile dobândite şi tehnicile învăţate prin aplicarea lor în afara grupului.

Așadar, în drumul tău către echilibru și vindecare, te încurajăm să explorezi opțiunea psihoterapiei de grup, susținută întotdeauna într-un mediu profesionist și cu un psiholog acreditat.

Și nu uita: fiecare experiență de grup este unică, iar angajamentul și deschiderea ta pot deschide uși către schimbări semnificative.

Articol scris de Psiholog Livia Bădescu.

Nu ai niciun produs în coș.