Ce este coaching-ul cognitiv-comportamental?

Să presupunem că atât tu cât și eu suntem de acord cu ideea că lumea în care trăim este absolut intolerabilă! Cu siguranță că nu vom afirma: Wow, dar asta e fascinant! Mai degrabă ne vom pune întrebarea: dacă eu nu pot să schimb nimic în lumea groaznică în care trăiesc, cum să mai pot fi fericit? Și de fapt nu cumva doar perspectiva este nepotrivită, căci lumea nu se rezuma la ceea ce vedem noi? S-ar putea ca lumea sa nu fie ”intolerabilă” ci așa să ni se pară nouă…

Dar dacă mi-aș imagina cum aș putea să trăiesc o viață împlinită, în ciuda lucrurilor urâte pe care le văd la știri sau în organizația în care lucrez? Ei bine, asta ar fi o gândire sănătoasă. Mult mai eficientă decât: “Ah este insuportabil! Știrile arată atâtea atrocități, deci lumea este un loc groaznic, în care nu pot suporta să trăiesc!”
De fapt lumea nu este doar ceea ce se vede la știri, nu este doar șeful cu care nu te poți înțelege.

Atunci când întâlnesc un nou client, aproape fără excepție se prezintă în acea dimensiune a vieții sale, în care are o dificultate pe care nu o poate depăși, în ciuda eforturilor deja făcute!

Fie că e vorba de o situație din viața personală sau profesională, abordarea mea este comprehensivă și integrată, pentru că în fața mea se află Omul. Cu gândurile, emoțiile și comportamentele proprii. Nu putem separa distinct viața personală de cea profesională, așa cum nu putem dimineața când pășim peste pragul biroului să lăsăm afară toate frământările, bucuriile sau îngrijorările, legate de despărțirea de cineva drag din familie sau apariția unui nou membru, de mutarea într-o casă nouă sau de boala a unui apropiat.

Omul este complet atât la job cât și acasă, chiar dacă ajunge să se identifice cu rolul sau funcția deținută. Astfel în cadrul unei sesiuni de coaching, însoțesc fiecare client prin tehnici cognitiv-comportamentale pentru a-și atinge obiectivele specifice indiferent de domeniul vieții, unde se simte blocat: performanță, leadership, sănătate, relația cu familia, cu părinți ajunși la vârsta senectuții sau cu adolescenți în căutarea identității.

Printr-un proces de învățare personalizat și sistematic evidence-based, lucrăm împreună cu gândurile, emoțiile și comportamentele disfuncționale pentru rezolvarea optimă de probleme. Dar nu este doar atât, principiile unei vieți raționale ne sprijină să devenim autonomi și independenți, capabili să continuăm dezvoltarea prin auto—actualizare, să menținem și să extindem capacitatea noastră de rezolvare a problemelor și de schimbare.

În ultimii ani, neuro-știința creierului devine tot mai accesibilă și specifică. Puterea și influența cortexului pre-frontal asupra capacității noastre de a ne stabili obiective pe termen lung, de a ne reglementa emoțiile, de a inhiba comportamentul
și impulsurile, de creștere a concentrării, memoriei și atenției sunt deja certitudini. Cercetări recente aduc dovezi științifice incontestabile care indică impactul pozitiv al intervenției prin tehnici cognitiv-comportamentale asupra funcționării creierului, inclusiv a cortexului pre-frontal, responsabil de stimularea creativității, reglarea stresului, obținerea performanței, îmbunătățirea și mențirea atitudinii pozitive.

Alina Costache, Coach Cognitiv-Comportamental

Nu ai niciun produs în coș.