Ce este Sindromul colonului iritabil
Sindromul de colon iritabil constă în perturbarea funcţiei digestive pentru o perioadă de cel puţin trei luni.
Simptomele Sindromului de colon iritabil
Pot varia de la o persoană la alta şi constau în:
– dureri abdominale care pot varia foarte mult ca intensitate şi frecvenţă de la distensie abdominală (umflarea abdomenului) până la crampe abdominale dureroase.
– defecaţia este însoţită de senzaţia de eliminare incompletă şi aduce de obicei ameliorarea sau dispariţia durerii pentru o perioadă de timp
– de multe ori episoadele de constipaţie sunt urmate de diaree şi pot dura 2-3 zile sau mai mult. Adeseori diaree poate fi falsă, fiind un scaun apos fără alte caracteristici.
– balonarea este frecventă în sindromul de colon iritabil, fiind localizată difuz sau în anumite zone ale abdomenului
– poate apărea senzaţia de plin după ingestia unei cantităţi mici de mâncare, regurgitare excesivă, greaţă, reflux gastroesofagian
– alte simptome asociate sindromului de colon iritabil sunt somnolenţa continuă, durerile de cap şi lombare
Care sunt cauzele Sindromului de colon iritabil
Sindromul de colon iritabil este una dintre suferinţele care nu au o cauză foarte clară, uneori cauzele pot fi:
– infecţia bacteriană a tractului gastrointestinal
– efecte secundare ale tratamentului antibiotic ce poate perturba flora microbiana şi poate fi un factor declanşator al sindromului de colon iritabil
– unele alimente care determină producerea unor cantităţi excesive de gaze, mese grase, exces de cafea, abuz de alcool, cantităţi mici de fibre, supraalimentaţia
– grăsimile sub orice formă (animale sau vegetale) sunt un stimulator puternic al motilităţii intestinale, putând determina colon iritabil
– unele femei pot acuza simptome specifice sindromului de colon iritabil în timpul perioadelor menstruale
Se pare însă că există o asociere puternică între Sindromul de colon iritabil şi stările stres intens, în mod special de stările de anxietate. De multe ori, optând pentru varianta de tratament anxietate, scade foarte mult sau anulează Sindromul de colon iritabil, fapt care demonstrează că acesta are mai degrabă o cauză de natură psihologică decât fiziologică.
Unul dintre elementele care leagă acest sindrom de o cauza psihologică este alternarea episoadelor de constipaţie cu episoade de diaree, situaţie nespecifică sistemului intestinal şi care indică o stare de dezechilibru, de dereglare generală şi nu o cauză de natură gastrointestinală. De altfel tratamentele specifice tulburărilor gastrointestinale au de multe ori efecte reduse.
Psihic iritat sau colon iritabil?
De multe ori nevoia de a merge la toaletă se manifestă înainte de a avea activităţi care sunt percepute ca fiind tulburătoare şi provoacă agitaţie şi anxietate: întâlniri neaşteptate, realizarea unor sarcini de serviciu, întâlnirea unor persoane necunoscute, schimbări de situaţii, evenimente neplanificate, modificări apărute în legătură cu serviciul, relaţia personală, familia, examene etc, adică acţiuni, activităţi sau situaţii pe care persoanele le asociază cu teama, cu ruşinea, cu neîncrederea în sine, cu teama de a nu putea fi la înălţimea aşteptărilor, de a dezamăgi, eşec, ratare.
Această anxietate resimţită de organism dezechilibrează întreg sistemul şi provoacă ”ruperea de ritm” specifică într-o încercare inconştientă (ratată) de a descarca o tensiune, o neplăcere pe care nu o poate descărca altfel.
Dezechilibrul fiziologic al persoanei este în strânsă relaţie cu dezechilibrul psihic al persoanei. În foarte scurt timp se instalează teama de propriile simptome care devin invalidante – afectează nivelul de funcţionalitate al persoanei. Se creează un cerc vicios: persoana începe să evite tot mai mult situaţiile anxiogene, stresante, dar aceasta nu face decât să crească în timp teama pentru orice acţiune. Mecanismul evitării, deşi a dat rezultate la început – a scăzut într-o măsură teama, devine în scurt timp o rezistenţă, se întoarce împotriva persoanei, împiedicându-i acţiunile şi adaptarea.
În felul acesta se produce un scurtcircuit în funcţionarea persoanei: efectul devine cauza, căci accentul se mută pe simptom şi nu pe cauza care provoacă teamă – persoana este interesată de cum să evite acţiunile de teama apariţiei simptomelor (nevoia imperioasă de a merge la toaletă) şi nu se mai ocupă de motivele reale pentru care simte anxietate în legatură cu acţiunile şi situaţiile respective. Prima grijă devine găsirea unei toalete şi mai puţin abordarea fricii.
Îngrijorarea constantă faţă de simptomele pe care le simt face ca persoanele în cauză să devină şi mai atente faţă de acţiunile lor, îşi limitează de multe ori activităţile şi plăcerile, anxietatea lor creşte şi….simptomele se agravează.
Tratamentul Sindromului de colon iritabil – la medic sau la psiholog?
Este foarte important ca diagnosticarea sindromului de colon iritabil să se facă de către specialişti şi să se ia în considerare toate cauzele posibile. De cele mai multe ori persoanele cu astfel de suferinţe ajung prima dată la medic unde vor primi fel de fel de tratamente cu efecte mai mici sau mai mari. Dacă timpul trece şi starea nu se îmbunătăţeşte este cazul să continue investigaţiile la psihologul clinician, mai ales dacă persoanele realizează că de felul lor sunt persoane care se stresează uşor, sensibile, fricoase sau ipohondre (îşi imaginează constant fel de fel de boli).
Tulburarea de anxietate se tratează cu rezultate foarte bune, mai ales dacă se lucrează cu un psihoterapeut cu experienţă în tratarea anxietăţii (cu sau fără atacuri de panică). Există deja programe psihoterapeutice specializate pe anxietate, care folosesc tehnici cu efecte demonstrate.
Pescaru Valentin
Psiholog, psihoterapeut, sexolog, expert judiciar, supervizor