Se întâmplă adesea să lucrez cu oameni care deși stăpânesc cu lejeritate arta de a se elibera de sentimentele de frustrare, de gestiona eficient anxietatea și relațiile conflictuale de la serviciu, totuși se simt incomod la job și vin spre cabinetul nostru, îngrijorați că ceva nu este în regulă cu ei.
Orice companie are propria cultură organizațională, indiferent dacă aceasta este manifestă și se transmite noilor angajați într-un mod formal și organizat, fie că este implicită și noii veniți și-o asumă fără alte întrebări.
Sentimentul de satisfacție la serviciu este direct legat de suma atitudinilor, comportamentelor, a eticii și valorilor predominante într-o companie.
Conflictul apare odată ce ai deslușit care este cultura organizațional a companiei pentru care lucrezi și înțelegi în ce mod aceasta te prejudiciazã. Dacã mediul în care lucrezi este unul de tip machiavelic, unde, dacã te autopromovezi și te lauzi singur, ești recompensat, însã tu te simți în largul tãu în locurile unde comunicarea
directã și sprijinul reciproc dictează modul de interacționare, vei ajunge rapid să te simți incomod la serviciu. Sau dacã îți dai seama cã managementul companiei se așteaptă de la angajații săi să fie disponibili 24 h pe zi, 7 zile pe săptămână, însă tu îți dorești un program de maxim 9 h pe zi care să îți lase suficient timp pe care să îl petreci cu copiii tăi, te vei afla într-o situație conflictualã, de fiecare data când o obligațiile de serviciu se suprapun peste programul cu familia.
Ei bine, ce este de făcut în această situație?
Ca să evaluezi cultura organizațională în care te afli la locul de muncă, începe cu o analiză individuală a momentului specific, în care te afli în viața ta. Care este mediul de lucru pe care îl apreciezi sau ți-l dorești? Treci apoi conștiincios prin următoarele puncte de referință:
- Codul vestimentar preferat
- Atitudinea mea față de muncă
- Trăsăturile importante pentru mine: creativitate, eficiență, onestitate, spirit innovator, amabilitate, putere, prestigiu, profitabilitate, respect, responsabilitate, tradiție etc
- Recompensele așteptate (financiare, recunoașterea meritelor, susținerea dezvoltării profesionale și personale, importanța socială etc)
- Stilul de management preferat
- Modul de promovare (criteriile care stau la baza unei promovări)
- Tipul de comunicare preferat
- Codul moral general
- Nivelul de stres pe care sunt dispus să îl accept
- Calitățile pe care mă bazez pentru a putea avansa
- Măsuri pe care mă aștept să le adopte compania, în cazul unui angajat care nu respectă regulile companiei
Având o imagine clară asupra așteptărilor și valorilor proprii, următorul pas este să pui toate reperele tale în contrabalans cu politica organizației în care te afli, trecând din nou prin punctele de mai sus, de data asta din prisma companiei.
Dacă analiza individuală se află în echilibru cu cultura organizațională a companiei în care lucrezi, nu îți rămâne altceva de făcut decât să te concentrezi pentru a funcționa cât mai eficient în cadrul respectivei culturi.
Dacă însă așteptările tale sunt în dezacord cu cele ale companiei, poți căuta un mediu mai potrivit, unde calitățile tale să fie apreciate și să funcționezi cât mai bine atât pentru tine cât și pentru companie. Ai trei opțiuni:
- fie cauți un nou loc de muncă într-o companie care împărtășește aceleași valori ca și tine
- fie găsești un post nou în cadrul aceleași companii, însă cu un șef al cărui sistem de valori este apropiat de al tău
- sau rămâi la compania pentru care lucrezi, dar ești deschis unor noi oportunități mai apropiate de valorile proprii.
Alina Costache
Coach