Vampirii psihici, spre deosebire de strămoșii lor din Carpați, nu așteaptă să se facă noapte pentru a ieși din ascunzătoare. Îi poți întâlni la orice colț de stradă, în orice mediu social și dacă crezi că vorbim despre asistații social sau oamenii cu dificultăți materiale, psihologice sau afective, te înșeli. Vampirii psihici știu să profite de energia anturajului pentru a-și atinge obiectivele și pentru a ajunge în vârf. Mai mult, odată ajunși în poziția privilegiată, vor ști exact cum să profite de ea, de reputația și succesul lor pentru a extrage tot mai multă energie de la cei din jurul lor.
Dar cum știi dacă ești „vampirizat”? Calea cea mai bună de a realiza dacă te afli în această situație este să conștientizezi cum te simți după ce ai lucrat sau ai locuit, chiar și pentru o scurtă perioadă, cu un vampir psihic. Evident, modul în care ne simțim variază de la o zi la alta, dar în prezența unui vampir psihic rareori te simți fericit, dinamic, energizat intelectual sau afectiv. Cel mai adesea te simți dezamăgit, tensionat, confuz, anxios, stors de orice sentiment.
Într-o conversație cu un vampir psihic nu este vorba despre tine, decât arareori, și atunci doar în situația în care vampirul psihic urmărește ceva și presupune că ceea ce îi transmiți îl va ajuta într-un fel. Va căuta un ecou în ceea ce spui, pentru a te face să-l asculți, aprobi, admiri sau lauzi, să-l compătimești și nu va fi cu adevărat interesat de grijile, reflecțiile sau mărturisirile tale.
În țările creștine, Crucea lui Hristos, lumina zilei sau usturoiul erau armele cu care le veneam de hac tenebroșilor vampiri cu capă neagră din mitologie. Dacă te întrebi însă cum să reușești în vremurile actuale să te protejezi sau să te eliberezi de aceștia, iată câteva sfaturi:
• Nu-i deschide ușa – adică nu-l lăsa să intre în spațiul tău intim, adoptă regula de a nu lua niciodată decizii în grabă, fără a analiza situația.
• Nu te lăsa hipnotizat – hipnoza nu este nici magică, nici supranaturală, este o stare psihologică.
• Scoate-l la lumina zilei – pune-l în fața unei oglinzi, fără să te enervezi, fără stres sau furie.
• Nu te lăsa atins – prin atingere, vampirul psihic poate încerca să se ancoreze de tine, prin crearea unui sentiment de apropiere și de protecție.
• Atenție la prea frumoasele promisiuni sau flatările excesive.
• Răbdarea ta trebuie să aibă limite.
• Oferă, dar cu înțelepciune.
• Nu te iubi mai puțin decât pe ceilalți.
• Consolidează-ți încrederea în tine.
Vampirii psihici au nevoie să se hrănească cu energia ta psihică și emoțională, fie că pentru ei este o nevoie vitală legată de funcționarea lor psihologică, fie că asta li se pare o simplă ocazie pe care nu o pot rata. Contrar perverșilor narcisiști, vampirii nu vor să te distrugă, ei doar au nevoie de tine. Prin urmare, în voracitatea lor folosesc diverse strategii de autoapărare.
Dacă tabloul realizat aici ți se pare familiar și te regăsești în mai mare sau mai mică măsură în persoana victimei vampirizate, cartea Vampirii psihici este pentru tine. Doctorul psihiatru Stéphane Clerget te învață cum să-i descoperi, să-i înțelegi și să te protejezi, și – nu în ultimul rând – cum să nu devii tu însuți un vampir psihic.
Alina Costache, coach