De la insomnie la suicid

O știre s-a strecurat aproape nebăgatăîn seamă zilele acestea: un designer de modă a fost găsit decedat în casă, prezumția fiind că s-a sinucis. Bărbatul de 43 de ani suferea de mai multă vreme de depresie și insomnie gravă. El însuși declara că ia medicamente pentru insomnie în cantități foarte mari. Pare că nu a putut să își țină depresia sub control. Evenimentul survine la scurt timp după ce o jurnalistă cunoscută s-a sinucis tot din cauza depresiei.

Ne amintim de depresie, de anxietate, de alte boli mintale, de insomnie doar atunci când o celebritate spune ceva despre asta sau atunci când știri despre decesul unei persoane cunoscute apar în mass-media. Efectul ține doar câteva zile, apoi totul intrădin nou în uitare.
Însă există atâția alți oameni care nu vor fi menționați niciodată și care suferăîn tăcere. Sunt încă atâtea morți despre care absolut nimeni nu vorbește și tot atâtea suferințecare ar putea avea alt destin.

Depresia este una dintre marile suferințe ale secolului

Considerată boala secolului, depresia poate fi ușor de recunoscut uneori, căci ea vine cu un întreg arsenal de simptome: tristețe constantă, continuă,recurentă, lipsa poftei de viațăși de orice alte activități care altădată dădeau plăcere, o stare de oboseală, de lipsă de putere, de energie care nu are nicio explicație. De fapt, o stare de inhibiție generală profundă a persoanei, care ajunge să-i afecteze major viața, activitatea și funcționalitatea generală.
De cele mai multe ori însă, depresia se strecoară pe nevăzute în viața omului, iar primul semnal de alarmă este chiar….insomnia. Combinația dintre insomnieși o suferință psihică este distrugătoare, nu întâmplător această combinație este fatală. Insomnia împiedică organismul să-și recupereze energia și să se echilibreze, ceea ce face ca simptomele tulburării psihice să fie mult mai greu de suportat.
Ca psiholog, cu experiență de peste 17 ani, pot spune că am văzut de nenumărate ori cum ”o simplă insomnie” a dus la situații foarte complicate.
Eu însumi am suferit de insomnie destulă vreme, pânăcând mi-am dat seama că dacă nu-iînțeleg cauzele, nu voi putea face mare lucru. Este și motivul pentru care am studiat atât de mult problema și am creat singurul program din România dedicat insomniei.

Omul este construit să doarmă!

Insomnia nu este o stare normală, naturală a organismului. Omul este construit să doarmă, iar atunci când acest lucru nu se mai întâmplă, trebuie săidentificăm cauza. Și, de cele mai multe ori, cauza este o suferință psiho-emoțională: stres accentuat, stare emoționalăîn urma unor evenimente, o încărcătură psihică ce nu se poate descărca, anxietate, depresie ori alte boli psihice.
Este esențial săînțelegem că somnul nu doar ajută la recuperare fizicăși psihică, ci este și o ”pauză” extrem de necesară, o ”oprire” cu atât mai necesară celor cu mintea prea plină de gânduri, griji, dureri și suferințe.
În doar câteva zile de privare de somn apare o modificare importantă a funcționalității generale, a performanței intelectualeși fizice. În o săptămână apare delirul, iar după circa 10 zile fără somn poate apărea decesul.
Este acceptabil ca uneori să avem nopți în care dormim mai agitat sau deloc. Dar când aceste episoade se îndesesc sau tind să devină obișnuință, este cazul să ne adresăm unui specialist, medic (somnolog, psihiatru) sau psiholog, pentru evaluarea corectă a situației. Este foarte important săînțelegem că, deși medicamentele sunt prima alegere și calea scurtă de care tindem să ne agățăm ca săputem dormi, ele nu reprezintă și calea cea mai sănătoasă atâta timp cât nu înțelegem care este cauza care a declanșat insomnia.

Insomnia, de la diagnostic la tratament

În primul rând, este esențial să diagnosticăm corect tipul insomniei, având în vedere că există multe tipuri: de adormire, de menținere a somnului, cu somn agitat, cu somn insuficient, coșmaruri etc. Dacă nu diagnosticăm corect tipul de insomnie, este foarte probabil că vom utiliza și soluții nepotrivite care nu vor aduce mari beneficii. Medicamentele nu pot face minuni dacă nu gestionăm cauzele insomniei: comportamente nepotrivite (folosirea ecranelor, urmărirea programelor tv foarte târziu, stimularea mentală prin alte activități etc.), stiluri de viață nesănătoase (abuz de cafea, alcool, stimulente/energizante, dorguri) și, desigur, stările și emoțiile cauzate de anxietate, depresie și alte tulburări psihice.
Am văzut de prea multe ori persoane care abuzează de medicamente pentru somn, dar repetă aceleași comportamente nesănătoase.
Depresia este de multe ori anunțată de o insomnie severă, care nu mai trece, care deobicei este rezistentă la tratamente. Abiadupă insomnie apar și simptomele depresiei. Tocmai de aceea mulți oameni fac greșeala de a pune stările respective pe seama lipsei de somn, însă cu cât lucrurile se prelungesc mai mult, cu atât mai mare este și riscul cronicizării care complică întreaga situație.
Nu a spus nimeni că depresia este o suferință ușoară, dar există soluții. De cele mai multe ori combinația dintre tratmentul medicamentos și psihoterapie dă rezultate foarte bune. Din păcate prea puțin oameni înțeleg ce este depresia și ajung să caute ajutor.

Dacă observi la tine sau la o persoană din jurul tău astfel de stări și simptome, nu rămâne nepăsător! Cere ajutorul unui specialist pentru diagnostic corect și soluțiile potrivite!

Valentin Pescaru
Psiholog expert, psihoterapeut, sexolog

Nu ai niciun produs în coș.