Schimbarile la nivel global ca urmare a pandemiei ne afecteaza pe fiecare in parte, de la cei mai mici, pana la cei mai mari. Ne adaptam cu greu si ne luptam cu schimbarile emotionale si de comportament care survin, in special in urma izolarii sociale si a lipsei interactiunii cu ceilalti. Ne simtim amenintati, preocupati in legatura cu sanatatea noastra si a celor din jur, in legatura cu situatia financiara si cresterea si educarea copiilor. Caminul familiei, locul spre care ne indreptam atunci cand avem nevoie de liniste si relaxare s-a transformat in cateva zile in birou, scoala, restaurant, loc de joaca si suntem nevoiti sa ne schimbam rutina si sa ne adaptam noilor cerinte.
De asemenea, suntem mai usor influentati in aceasta perioada de amalgamul de informatii cu privire la aceasta pandemie.
Cine este cel mai afectat?
Persoanele introvertite sau cele care isi desfasoara activitatea profesionala de acasa pot sa nu resimta la fel de intens aceste schimbari, insa pentru cei mai multi, aceasta perioada de instabilitate si incertitudine, precum si izolarea sociala pot produce frica si anxietate, precum si emotii puternice care sunt greu de gestionat. Exista studii care au indicat faptul ca izolarea sociala, alaturi de experimentarea starilor de singuratate pot conduce la inrautatirea problemelor cardiovasculare si a tulburarilor mintale in randul populatiei.
Stresul cauzat de aceasta situatie de criza afecteaza cel mai frecvent urmatoarele categorii de persoane:
• Persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice cu risc de infectare cu COVID-19
• Copiii si adolescentii
• Personalul din domeniul sanatatii si cel din domeniul asistentei sociale
• Persoanele care sufera de tulburari mintale, precum si cei cu probleme de adictie
Este important sa intelegem faptul ca fiecare dintre noi reactionam diferit la situatiile stresante, iar acest lucru este influentat de istoricul fiecaruia, de experientele personale si mediul in care traim.
Efectele izolarii
Experimentarea anumitor stari de anxietate este comuna in aceasta perioada si nu reprezinta un semn de slabiciune sau de irationalitate, iar acceptarea acestor trairi reprezinta primul pas in gestionarea lor.
Starile de anxietate pot avea legatura cu:
• Starea de sanatate personala sau a celor din jur
• Monitorizarea starii de sanatate, de catre medici sau chiar de catre noi insine
• Pierderea locului de munca si implicit instabilitatea financiara
• Asigurarea nevoilor de baza
• Cresterea si educarea copiilor
• Nesiguranta si stari de frustrare legate de perioada de timp pe care o vom petrece in aceasta situatie
• Stari de singuratate generate de lipsa contactelor sociale
• Stari de plicitiseala generate de lipsa activitatilor uzuale
• Stari de furie generate de gandul de a putea fi infectat ca urmare a neglijentei celorlalti
Alte modificari generate de anxietate pot face referire la:
• Dificultati legate de concentrare
• Modificari legate de rutina somnului si obiceiurile alimentare
• Inrautatirea problemelor de sanatate (cronice)
• Cresterea consumului de alcool, tutun si diverse substante
• Simptome de depresie, precum experimentarea unor sentimente de neajutorare, modificari de apetit sau modificari in ceea ce priveste somnul (prea mult sau prea putin)
• Simptome de stres postraumatic care pot include ganduri intruzive, flash-back-uri legate de eveniment, cosmaruri, modificari legate de ganduri si starea emotionala, etc.
Se recomanda ca persoanele care sufera de tulburari psihice preexistente sa isi continue tratamentul si/sau terapia, sa urmareasca aparitia unor noi simptome sau inrautatirea celor existente si sa ceara ajutor de indata.
Cum ne putem ajuta?
Asa cum am mentionat anterior, aceasta perioada solicita abilitatile noastre de adaptare in diverse domenii, motiv pentru care este necesar sa ne ingrijim de starea psihica, atat a noastra cat si a celor din jur. Cum putem face acest lucru?
1. Sa constientizam trairile noastre. Ce simtim? Furie, nemultumire, anxietate, teama? Toate sunt absolut normale in aceasta perioada si e firesc sa ne oprim asupra lor sa le denumim, sa le identificam in corp, sa le acceptam si de ce nu, sa le exprimam asa cum simtim: scriind, pictand, dansand, miscandu-ne corpul.
2. Sa incercam sa ne conectam cu ceilalti, sa impartasim temerile noastre si sa identificam impreuna solutii pentru perioada urmatoare. Sa nu uitam ca suntem printre cei norocosi care se pot folosi de tehnologie pentru a fi mai aproape unii de ceilalti si de a petrece timpul liber.
3. Sa privim aceasta perioada ca pe o mica pauza in care putem face lucruri pentru care nu am avut niciodata timpul necesar sau…. sa nu facem nimic. Pentru unii dintre noi este cel mai dificil lucru sa ne obisnuim cu lipsa sentimentului de utilitate si sa ne oprim putin din valtoarea vietii noastre cotidiene.
4. Sa stabilim o rutina zilnica. Acest lucru este benefic si necesar atat copiilor, cat si adultilor, intrucat contribuie la crearea sentimentului de normalitate; Daca va numarati printre persoanele active, crearea unei rutine nu trebuie privita ca o recomandare, ci ca o necesitate pentru a putea face fata acestei perioade.
5. Sa ne ingrijim de corpul nostru. Putem realiza exercitii fizice regulat, putem repeta exercitii de respiratie si meditatie, putem sa stabilim mese regulate si echilibrate si putem profita de acest timp sa ne odihnim.
6. Luati pauze. Daca lucrati de acasa, incercati sa stabiliti un program de munca, in care sa fie incluse mici pauze pentru a va deconecta si a face putina miscare.
7. Amintiti-va de resursele pe care le aveti si le-ati folosit cu succes in trecut. Ex.: a vorbi cu cineva apropiat, a tine un jurnal, a face o lista cu gandurile negative si a le inlocui unele alternative, distragerea atentiei prin implicarea in diverse activitati, folosirea umorului si a tehnicilor expresive, etc.
Chiar daca rezonati cu una sau mai multe din ideile prezentate, cel mai important este sa fiti consecventi si sa nu va lasati prada gandurilor intruzive si emotiilor disfunctionale. Daca totusi aceasta situatie pare coplesitoare si nu gasiti resursele necesare sa o depasiti, apelati cu incredere la specialisti. S-a dovedit faptul ca terapia online are rezultate similare cu terapia traditionala si ne poate ajuta sa depasim starile emotionale puternice.
Simona Balan psiholog, psihoterapeut