Emotii in perioada carantinei
mai 17, 2020
Ce este, de fapt, educația sexuală?
mai 31, 2020

Emotii ciudate pe care le puteti experimenta in urma izolarii sociale

Criza Covid-19 a dus la blocarea si izolarea sociala, drept urmare, acestea ne-au condus catre experimentarea unor emotii diferite sau la experimentarea emotiilor tipice in moduri diferite.

Mai jos puteti gasi cateva dintre emotiile ciudate pe care oamenii le pot simti intr-o perioada de carantina.

 • Rutina zilnica a fiecarei zi, care face referire la sensul ca ziua petrecuta in acelasi mod, cu aceleasi obiceiuri zilnice, putem observa cum fiecare zi se estompeaza si pierdem notiunea timpului, aparand frecvent intrebarea: “Ce zi a saptamanii este?”

In limba engleza acesta este recunoscut ca si “Groundhog Day Syndrome”, care in mod normal face referire la faptul ca, timpul zboara mai repede, in contextul in care mintea se poate bloca fara a avea o data de sfarsit  cunoscuta (starea de urgenta pe o perioada incerta);

 • ”Deja Vu” – Acest fenomen psihologic binecunoscut este sentimentul ca ai mai fost trait un moment anume sau ca se repeta un eveniment. Ocazional putem experimenta asta, cand facem o corvoada in casa si ne gandim “Nu am mai facut asta deja”?
 • “Veneratia” – este o emotie pozitiva si poate fi experimentata de obicei dupa o lunga perioada de izolare. Atunci cand esti izolat sau inchis in casa, pe timpul pandemiei, in majoritatea oamenilor se declanseaza emotii negative din cauza fricilor si a temerilor traite in urma acelui moment cu factor stresant. Astfel, in mintea noastra se declanseaza un mecanism de aparare, cu ajutorul anumitor amintiri frumoase si momentelor petrecute in natura, care ne-a inspirat candva, oferind pe moment sentimentul de stapanire de sine, relaxare, obtinand reglarea respiratiei si detensionarea organismului. Putem vedea oamenii cum posteaza fotografii cu peisaje frumoase si vizionare, care inspira la reveerie.
 • Sentimentul de confort si securitate care poate fi resimtit atunci cand esti inchis in casa, atunci cand afara exista pericolul unei pandemia sau vreme rea, traindun sentiment de siguranta si liniste.
 • O alta “intristare obscura” consta in faptul ca sunteti inconjurati de multe persoane care isi traiesc viata iesind afara, de asemenea, zdruncinate, dar ca viata lor este la fel de complexa sau mai mult decat a voastra.
 • Poate ca ti-ai fi dorit sa fi avut mai multe perspective in pregatirea izolarii, aducerea prevederilor in prealabil, executarea erorilor critice, etc. In aceasta ipostaza este trairea sentimentului ca ti-ar placea sa te intorci in timp, pentru a te pregati mai bine psihic pentru perioada ce urmeaza, pentru a-ti face provizii, pentru a te folosi de anumite servicii ( ex: dentist) la care in timpul izolarii stii ca un vei mai putea avea acces.
 • Starea de fuga, un fenomen psihologic in care cineva “pur si simplu se blocheaza” si nu isi face amintiri despre cele intamplate pentru o perioada de timp. Fiind izolat social, este posibil sa prezentati o forma usoara in acest sens, ca atunci cand ati baut mai mult de un pahar de vin.
 • Senzatia infricosatoare de a vedea un loc abandonat care a fost candva plin de oameni, acel sentiment pe care-l traiesti cand ajungi intr-un loc sau o incapere frecventata de oameni, cand nu exista un suflet la vedere.
 • Este posibil sa expermentati sentimentul de disperare care provine din izolarea sociala, acel sentiment ca nu veti mai trai pentru a putea vedea viitorul, pentru a nu reusi sa va vedeti copii sau nepotii cum cresc.
 • O alta emotie psihologica destul de cunoscuta in astfel de cazuri, este cea in care anumite persoane se bucura de nenorocirea celorlalti. Adesea nu este recunoscut acest sentiment de catre cei care-l traiesc, insa este experimentat atunci cand apar oameni care se expun la virus fiind neprotejati, la proteste sau adunari sociale interzise. Sperand in tacere ca aceste persoane sa se infecteze, pentru a-si da seama de greseala facuta prin expunere.
 • Onism – sentimentul despre cat de putin poti experimenta in aceasta viata, sau in cate de putine locuri vei reusi sa ajungi

Cu siguranta izolarea sociala a lasat urme in viata fiecaruia dintre noi, urme mai mult sau mai putin vizibile, care vor scoate la suprafata lupte si conflicte, uneori mai greu de gestionat de unul singur.

In anumite zile te poti simti trist fara sa stii de ce, ca atunci cand ai pierdut ceva foarte important pentru tine, insa nu iti dai seama ce, sau poti simtii dorul unei persoane pe care inca un ai intanlit-o. Permite-ti sa simti si sa-ti traiesti emotia, chiar daca nu gasesti o explicatie concreta.

Mirela Duta

psihoterapeut