Criza Covid-19 a dus la blocarea și izolarea socială, drept urmare, acestea ne-au condus către experimentarea unor emoții diferite sau la experimentarea emoțiilor tipice în moduri diferite.
Mai jos, găsiți câteva dintre “emoțiile ciudate” pe care oamenii le pot simți într-o perioadă de carantinare:
- “Rutina zilnică a fiecărei zi” – care face referire la sensul că, ziua petrecută în același mod, cu aceleași obiceiuri, ne creează impresia că fiecare zi se estompeaza, astfel pierdem noțiunea timpului și apare frecvent întrebarea: “Ce zi a săptămânii este?”
În limba engleză, acest sentiment este recunoscut sub denumirea de “Groundhog Day Syndrome”, care în mod normal face referire la faptul că, timpul zboară mai repede în contextul în care mintea se poate bloca fără a avea o dată de sfârșit cunoscută, precum “starea de urgență pe o perioadă incertă”;
- ”Deja Vu” – Acest fenomen psihologic binecunoscut, este sentimentul că ai mai trecut printr-un moment asemănător, sau că se repetă un eveniment trăit. Ocazional putem experimenta asta și în afara carantinei, atunci când facem o corvoadă de lucruri în casă și ne gândim dacă nu cumva, am mai facut lucrul respectiv.
- “Veneratia” – este o emoție pozitivă și poate fi experimentată de obicei, după o lungă perioadă de izolare. Atunci când ești izolat sau închis în casă pe timpul pandemiei, în majoritatea oamenilor se declansează emoții negative datorită fricilor și a temerilor trăite în urma acelui moment, ca factor stresant. Astfel, în mintea noastră se declansează un mecanism de apărare, accesând amintiri frumoase și anumite momente petrecute în natură, care ne-au inspirat cândva. Acestea, ne oferă pe moment sentimentul stăpânirii de sine și al relaxării, reglând ritmul respirator și detensionarea organismului. În astfel de momente, oamenii posteaza sau caută pe conturile sociale, fotografii cu peisaje frumoase si vizionare, care inspiră la o respirație profundă.
- “Sentimentul de confort și securitate” care poate fi resimțit atunci când ești închis în casă, în timp ce afară există pericolul unei pandemii sau vreme rea, trăind sentimentul de siguranță și liniște.
- Un alt sentiment este “întristarea obscură” – care apare atunci când suntem înconjurați de mai multe persoane care își trăiesc viața într-o oarecare normalitate ieșind din casă. Doar că, viața lor poate fi la fel de complexă sau mai mult, decât a celor care nu ies deloc.
Apare gândul că ți-ai fi dorit să fi avut mai multe perspective în pregătirea blocării în casă, prin aducerea prevederilor în prealabil. În această ipostază apare trăirea sentimentului că ți-ar fi plăcut să te întorci în timp, pentru a te pregăti mai bine psihic cu perioada ce urmează, pentru a-ți face provizii sau a te folosi de anumite servicii (ex: dentist) la care pe timpul izolării, știi că nu vei mai avea acces.
- “Starea de fugă” – este un fenomen psihologic prin care, persoana în cauză “pur și simplu se blochează” și nu își face amintiri despre cele întâmplate pentru o perioadă de timp. Fiind izolat social este posibil să prezentați o formă ușoară în acest sens, ca atunci când ați fi băut mai mult de un pahar de vin.
- “Senzația înfricoșătoare” de a vedea un loc abandonat care a fost cândva plin de oameni. Este acel sentiment pe care-l trăiești când ajungi într-un loc sau o încăpere frecventată în trecut de oameni, atunci când nu există niciun suflet la vedere.
- Este posibil să experimentați “sentimentul de disperare” care provine din izolarea socială, acel sentiment că nu veți mai trăi să vă puteți vedea viitorul și că nu veți reuși să vedeți copii sau nepoții cum cresc.
- O altă emoție psihologică destul de cunoscută în astfel de cazuri, este cea în care anumite persoane se bucură de nenorocirea celorlalți. Adesea nu este recunoscut acest sentiment de către cei care-l trăiesc, însa este experimentat atunci când apar oameni care se expun la virus fiind neprotejați, la proteste sau adunări sociale interzise, sperând în tăcere ca aceste persoane să se infecteze, pentru a-și da seama de greșeala făcuta prin expunere.
- Onism – sentimentul despre cât de puțin poți experimenta în această viață sau în cât de puține locuri vei reusi să ajungi.
Cu siguranță, izolarea socială a lăsat urme în viața fiecăruia dintre noi, urme mai mult sau mai puțin vizibile, care vor scoate la suprafața lupte și conflicte, uneori mai greu de gestionat de unul singur.
În anumite zile te poți simți trist fără știi de ce, ca atunci când ai pierdut ceva foarte important pentru tine, însa nu iți dai seama ce, sau poți simți dorul unei persoane pe care înca nu ai întanlit-o. Permite-ți să simți și să-ți trăiești emoția, chiar dacă pe moment nu găsești o explicație concretă.
Mirela Duță
psiholog, psihoterapeut