Este clar pentru toţi că omul are nevoie de somn pentru a funcţiona corect şi sănătos. Ceea ce înseamnă ca insomnia nu este o stare naturală ci mai degrabă un simptom, un efect a ceva ce se întâmplă cu persoana respectivă. Există mai multe feluri de insomnie (de adormire, de menţinere a somnului, trezirea devreme fără posibilitatea de readormire etc.), iar tratarea cu succes depinde de identificarea exactă a tipului de insomnie. Aceasta necesită o evaluare profesionistă făcută de un specialist. Cercetări recente demonstrează că cele mai multe din cauzele insomniei sunt de natură psihologică drept care soluţiile de tratament sunt psihoterapeutice.

Fără insomnie

Este un program dezvoltat de către specialiştii Clinicii Serenity pentru tratarea insomniei folosind cele mai noi şi eficiente abordări psihoterapeutice: Terapia cognitiv-comportamentalã pentru tratarea insomniei (TCCI).

TCCI este un program de intervenţie structurat care te ajutã sã îţi descoperi şi sã înlocuieşti gândurile şi comportamentele care cauzeazã sau înrăutăţesc problemele insomniei prin comportamente care îţi oferă un somn odihnitor.

Ca să te ajute sã îţi identifici cât mai corect problemele legate de somn, terapeutul specializat în terapia insomiei te va ruga să ţii un jurnal în care să monitorizezi somnul pentru o săptămână sau două.

Cum funcţioneazã terapia cognitiv-comportamentalã pentru tratarea insomniei?

Partea ”cognitivă” din TCC te învaţă să recunoşti şi sã îţi schimbi credinţele care îţi afectează capacitatea de adormire. Acest tip de terapie te poate ajuta să îţi controlezi şi să elimini gândurile negative şi grijile care te ţin treaz.

Partea ”comportamentală” din TCC te ajută să îţi dezvolţi obiceiurile sănatoase pentru somn şi să renunţi la obiceiurile care te fac să nu dormi bine.

Programul abordează toate aspectele insomniei, iar în funcţie de nevoile tale, terapeutul specializat în tratarea insomniilor te va învăţa să aplici una sau mai multe tehnici specifice.

Terapia cognitiv comportamentală versus medicaţie

Medicamentele pentru somn pot fi un tratament eficient pe termen scurt – de exemplu, pot oferi o uşurare imediată în timpul unei perioade de stres ridicat sau durere. Unele medicamente pentru dormit mai noi au fost aprobate pentru o utilizare mai îndelungată. Dar este posibil să nu fie cel mai bun tratament pe termen lung pentru insomnie.

Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie poate fi o alegere bună de tratament dacă aveţi probleme de somn pe termen lung, vă îngrijorează să deveniţi dependenţi de medicamentele pentru somn sau dacă medicamentele nu sunt eficiente sau provoacă efecte secundare deranjante.

Spre deosebire de pastile, TCCI abordează cauzele care stau la baza insomniei, mai degrabă decât doar ameliorarea simptomelor. Dar este nevoie de timp – şi efort – pentru a o face să funcţioneze. În cazurile mai grave, o combinaţie de medicamente pentru somn şi TCCI poate fi cea mai bună abordare.

Descrierea terapiei:

Programul se desfăşoară sub forma unei şedinţe săptămânale. Fiecare şedinţă costă 150 ron. Schema psihoterapeutică, durata programului şi frecvenţa şedinţelor pot varia în unele cazuri. Este posibil să aveţi nevoie de mai puţine sau mai multe sesiuni, în funcţie de constatările psihoterapeutului şi de progresul dvs.

Cine poate beneficia de terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie?

De terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie poate beneficia aproape oricine are probleme de somn. TCCI poate ajuta persoanele care au insomnie primară, precum şi persoanele cu probleme fizice, cum ar fi durerea cronică sau tulburări de sănătate mintală, precum depresia şi anxietatea. Nu există dovezi că TCCI are efecte secundare negative.

Pentru înscrierea în program vă rugăm să ne trimiteţi SMS (preţ normal) la 0748043454 sau email la contact@clinicaserenity.net, cu numele, prenumele şi numarul de telefon unde puteţi fi contactaţi.