Organismul nostru reglează somnul în acelaşi mod în care reglează mâncatul, băutul şi respiraţia. Acest lucru ne indică faptul că somnul joacă un rol critic în sănătatea şi bunăstarea noastră.
Deşi este dificil să răspunzi la întrebarea „De ce dormim?”, oamenii de ştiinţă au dezvoltat mai multe teorii, care împreună, pot ajuta la înţelegerea motivului pentru care ne petrecem o treime din viaţă dormind.
Înţelegerea acestor teorii ne poate ajuta să apreciem mai mult rolul somnului în viaţa noastră.

Este clar pentru toţi că omul are nevoie de somn pentru a funcţiona corect şi sănătos. Ceea ce înseamnă ca insomnia nu este o stare naturală, ci mai degrabă un simptom, un efect a ceea ce se întâmplă cu persoana respectivă, la un moment dat. Există mai multe tipuri de insomnie (de adormire / iniţiere, de menţinere a somnului, trezirea prea matinală, insomnia primară sau secundară, insomnia de adaptare, idiopatică sau paradoxală, psihoziologică sau paradoxală etc.), tocmai de aceea tratarea cu succes depinde de diagnosticarea exactă a tipului de insomnie cu care vă confruntaţi. Aceasta necesită o evaluare clinică profesionistă făcută de un specialist.

Cercetări recente demonstrează că cele mai multe din cauzele insomniei sunt de natură psihofiziologică, drept care soluţiile de tratament sunt psihoterapeutice.

Fără insomnie

Programul dezvoltat de către specialiştii Clinicii Serenity pentru tratarea insomniei foloseşte cele mai noi şi eficiente abordări psihoterapeutice: Terapia cognitiv-comportamentalã pentru tratarea insomniei (TCCi) – o intervenţie comportamentală multicomponentă, bazată pe intervenţii cognitive, psihoeducaţionale, controlul stimulilor (consolidarea asocierilor dintre pat şi somn) şi terapia convingerilor disfuncţionale care provoacă anxietate legată de insomnie.

Fără insomnie este un program de intervenţie TCCi structurat în 10 şedinţe săptâmânale, individuale sau de grup (maxim 8 participanţi/grup).

Cum funcţioneazã programul Fără Insomnie?

Diagnosticul diferenţial, alături de anamneza clinică ne vor indica tratamentul individual cel mai eficace pentru tipul de insomnie cu care vă confruntaţi. Intervenţia se concentrează pe explorarea legăturii dintre modul în care gândim, lucrurile pe care le facem şi modul în care dormim.

Tratamentul poate include:

– Terapia controlului stimulilor: aceastã metodã ajutã la eliminarea factorilor care îţi conditioneazã mintea sã reziste la somn. De exemplu, poţi sã fii îndrumat sã îţi setezi acceaşi orã de adormire şi de trezire şi sã eviţi somnul la prânz, sã foloseşti patul doar pentru somn şi sex şi sã pãrãseşti dormitorul dacă nu reuşeşti să adormi în 20 de minute şi să te întorci doar atunci când îţi este somn.

– Restricţii pentru somn: să stai întins în pat fără să dormi, mai mult de 30 de minute, poate fi un obicei care duce la un somm deficitar. Tehnica reduce timpul petrecut în pat care provoacă privarea parţială de somn, ceea ce face să te simţi mai obosit în noaptea următoare. Pe măsură ce calitatea somnului tău creşte, timpul petrecut în pat până la adormire scade considerabil.

– Igiena somnului: Anumite schimbări în stilul tău de viaţă vor îmbunătăţii calitatea somnului şi pot include anumite schimbări ale comportamentelor ce influenţează negativ somnul ca fumatul sau consumul prea mare de cofeină pe parcursul zilei, consumul exagerat de alcool sau lipsa exerciţiilor fizice.

– Îmbunătăţirea mediului de somn: încă din antichitate locul destinat somnului era unul ales cu atenţie, care să ofere siguranţă şi securitate. Vom crea împreună “locul sigur” – un mediu confortabil pentru somn, prin gestionarea surselor de zgomot, controlul temperaturii ambientale şi/sau al obiectelor necesare.

– Training de relaxare: vom practica împreună tehnici de respiraţie abdominală, relaxare şi meditaţie, care te ajută să îţi relaxezi mintea şi trupul.

– Să rămâi în mod intenţionat treaz: numită şi intervenţie paradoxală, presupune evitarea oricărui efort de a adormi. Paradoxal, îngrijorarea că nu poţi adormi te ţine de fapt treaz. Dacă nu te mai îngrijorezi, te vei relaxa şi vei adormi mai uşor.

– Biofeedback: această metodă îţi permite să observi semnele biologice ca batăile inimii şi tensiunea musculară şi împreună vom învăţa cum să le îmbunătăţim.

Combinaţia dintre tehnicile folosite este individuală şi optim adaptată fiecărui tip de insomnia şi situaţie unică.

Terapia cognitiv comportamentală versus medicamentaţie

Farmacoterapia pentru somn este dovedită ştiinţific ca un tratament eficient pe termen scurt, cu efecte asupra somnului uşor, care pot susţine pe o perioadă determinată inducerea somnului, însă nu acţionează asupra cauzelor care provoacă insomnia, dau dependenţă şi îşi pierd eficacitatea în timp.

Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie este cea mai bună alegere dacă aveţi probleme de somn cronic, dacă vă îngrijorează să deveniţi dependenţi de medicamentele pentru somn sau dacă medicamentele nu sunt eficiente, provoacă efecte secundare deranjante.

Insomnia şi alte tulburari

Insomnia este legată de o serie de tulburări de sănătate fizică şi mentală. Lipsa continuă de somn creşte riscul de apariţie a problemelor de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă, diabetul şi durerea cronică. Unele medicamente, inclusiv medicamentele fără prescripţie medicală, pot contribui, de asemenea, la insomnie.

Dacă aveţi o afecţiune sau luaţi medicatie care vă afectează somnul, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre modul cel mai bun de gestionare al acestor probleme de somn. Este puţin probabil ca insomnia să se îmbunătăţească fără tratament.

Cine poate beneficia de terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie?

Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie nu are efecte secundare, tratamentul este indicat tuturor grupelor de vârstă de la copii la adulţi şi seniori.

În varianta de grup întâlnirea se face o dată pe săptămână. Programul cuprinde un pachet de 10 ședințe, care se pot plăti în avans, integral sau parțial (6 ședințe).

Prețul este de 70 RON/persoană/ședință. Un nou grup va începe la sfârșitul septembrie 2021!

Pentru înscrierea în program vă rugăm să ne trimiteţi SMS (preţ normal) la 0748043454 sau email la contact@clinicaserenity.net, cu numele, prenumele şi numarul de telefon unde puteţi fi contactaţi.