Importanta evaluarii psihologice clinice la copil si adolescent

In prezent, tot mai multi parinti sunt preocupati sa afle care este nivelul de dezvoltare al copilului sau cer o evaluare clinica atunci cand observa anumite dificultati la copil sau anumite simptome care sunt asociate cu tulburari de natura psihica.
Cu toate acestea, se intampla frecvent ca parintii sa amane momentul vizitei la specialist pana cand copilul intampina mari dificultati emotionale, scolare, se observa o intarziere in dezvoltare raportata la ceilalti copii, iar parintii au dificultati de gestionare a comportamentului copilului, atat acasa, cat si la scoala si se simt depasiti de situatie. Aceasta tendinta de amanare, care are la baza diverse temeri ale parintilor sau slaba informare nu face decat sa intarzie inceperea unui program terapeutic si implicit recuperarea copilului.
Este important sa se inteleaga ca, la varste foarte mici, timpul are alta dimensiune, o diferenta de doar o luna aduce schimbari foarte mari in dezvoltarea copilului si, respectiv, reprezinta o pierdere foarte mare daca ceva nu functioneaza in regula!
De ce este atat de importanta evaluarea clinica? Intrucat ne ajuta sa intelegem functionarea psihologica a copilului si adolescentului, sa identificam care sunt dificultatile si preocuparile lui si ce putem face in directia recuperarii.
In spatele evaluarii stau motivatii si preocupari diverse care se refera in mod special la:
– dificultati scolare,
– tulburari de comportament,
– tulburari de dispozitie,
– tulburari de conduita alimentara,
– simptome de natura clinica: suspiciuni de autism, ADHD, anxietate, depresie, tendinte suicidare,etc.
Exista insa si cazuri in care evaluarea are ca singur scop consilierea sau orientarea scolara si vocationala.
Cu toate acestea, este foarte important sa intelegem faptul ca evaluarea clinica reprezinta un proces complex, care necesita timp si este foarte important sa fie facuta de catre un specialist cu experienta in domeniu. Altfel, este foarte dificil sa se puna un psihodiagnostic corect sau sa se inceapa un program terapeutic centrat pe nevoile identificate si pe abilitatile copilului/adolescentului.
Ce obtinem in urma evaluarii psihologice?
Interpretate de catre un specialist cu experienta, rezultatele evaluarii clinice pot contribui la:
– stabilirea unui psihodiagnostic;
– confirmarea sau infirmare unor suspiciuni;
– identificarea nivelului de dezvoltare al copilului si a ariilor deficitare sau a resurselor personale cu scopul construirii unui plan terapeutic personalizat;
– identificarea coeficientului de inteligenta;
– identificarea nivelului anxietatii si depresiei, etc.
– identificarea tulburarilor de comportament;
– identificarea aptitudinilor personale cu scopul orientarii scolare sau profesionale;
– conturarea unui profil de personalitate;
In unele cazuri este nevoie de o evaluare mai complexa care sa cuprinda atat perspectiva copilului, cat si a parintilor sau a cadrelor didactice si care sa evalueze mai multe aspecte. Inainte de a pune un psihodiagnostic este important sa fie culese cat mai multe informatii, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra functionarii psihice, emotionale si comportamentale a copilului/adolescentului.
Cum se desfasoara procesul de evaluare psihologica?
Cu cat varsta copilului este mai mica cu atat dificultatea evaluarii este mai mare. In functie de complexitatea cazului, evaluarea poate dura mai mult de o sedinta, timp in care specialistul culege informatiile necesare de la copil si parinte, observa comportamente si atitudini, aplica testele necesare, interpreteaza rezultatele, iar la final redacteaza un raport de de evaluare in care prezinta rezultatele la teste si cele obtinute in urma interviului clinic si a observatiei. De asemenea, ofera recomandari in functie de informatiile obtinute si traseaza obiective terapeutice specifice.

Simona Balan
Psiholog, psihoterapeut

Nu ai niciun produs în coș.