Îngrijește-ți creierul

Un program susținut de Psih. Valentin Pescaru

Grup de psihoterapie pentru persoanele cu demență

Cui se adresează:

Programul se adresează persoanelor cu deteriorare cognitivă, demenţă (formă uşoară-moderată).

În ce constă:

• Programul destinat persoanelor cu demenţă presupune o ȋntȃlnire săptămȃnală de grup, de 1 oră şi 30 minute, sȃmbăta dimineaţa.
• Psihoterapia de grup aduce laolaltă persoane cu acelasi tip de afectiune – demenţa – şi acţionează benefic asupra fiecareia, ajutând la imbunătăţirea calitaţii vieţii prin cresterea funcţionalităţii individuale şi incetinirea procesului de degradare cognitivă. Se știe că nevoia de socializare în cazul persoanelor în vârstă este esențială, fiind în sine o formă de terapie.
• Ȋn cadrul programului se va lucra 100% practic cu fiecare pacient, ȋn vederea menţinerii, pe cȃt posibil, a autonomiei, funcţionalităţii acestuia şi ȋncetinirii procesului de degradare. Conform studiilor, terapia de grup are numeroase avantaje. Ȋn cadrul grupului persoanele afectate de astfel de afecţiuni au ocazia să socializeze, să interacţioneze dar şi să ȋşi exerseze memoria, atenţia, concentrarea, orientarea ȋn spaţiu, percepţia şi funcţiile executive ȋn prezenţa specialiştilor.
• O dată la trei luni se realizează o nouă fişă de evaluare pentru a se vedea răspunsul la terapie şi rezultatele obţinute.

Cum se obține accesul în program

Accesul ȋn program se face pe baza unei fişe ce include evaluarea psihologică complexă a pacientului, realizată de specialişti cu experienţă. Sistemul de evaluare respecta standardele internaţionale în domeniul medical-psihiatric-psihologic. Ȋn baza scorului obţinut la testele specifice (printre care MMSE, MOCA, GAFS, Testul Ceasului, scalele IADL, ADL, etc.) precum şi a anamnezei, interviului cu aparţinătorul şi observaţiei se va stabili dacă pacientul este apt pentru a fi inclus ȋn program. Pentru persoanele admise se va stabili un plan de intervenţie psihoterapeutică personalizat.
Programul este coordonat de Valentin Pescaru, psiholog clinician specialist/psihoterapeut specialist, cu experienţă de 17 ani în evaluarea psihologică şi diagnosticarea stării de sănătate mintală (peste 10.000 de evaluări psihologice şi peste 35.000 de ore de psihoterapie la activ).
Cercetări recente şi studii desfăşurate în străinătate au demonstrat că situaţia se poate schimba semnificativ dacă se acţionează din timp, în stadiile de început ale bolii. Tehnicile psihoterapeutice specifice stimulează funcţionarea creierului şi păstrarea capacităţilor cognitive pentru o mai lungă perioadă de timp. Se dezvoltă capacităţi adaptative noi fapt ce ajută la păstrarea funcţionalităţii.
Programul este coordonat de Valentin Pescaru, psiholog clinician specialist/psihoterapeut specialist, cu experienţă de 17 ani în evaluarea psihologică şi diagnosticarea stării de sănătate mintală (peste 10.000 de evaluări psihologice şi peste 35.000 de ore de psihoterapie la activ).

De ce un grup de psihoterapie pentru persoane cu deteriorare cognitivă și demenţă?

Tulburările neurodegenerative sunt tulburări care definesc deteriorarea creierului. Demenţa este o afecţiune neurodegenerativă progresivă şi ireversibilă, caracterizată de o varietate de simptome: deteriorare cognitivă, tulburări de memorie, deteriorare progresivă a capacităţii de desfăşurare a activităţilor zilnice, precum şi o serie de simptome neuropsihiatrice. Creierul și respectiv abilitățile cognitive pot fi afectate și de alte cauze: Atacuri Vasculare Crebrale, Traumatisme Cranio-Cerebrale etc.

Cele mai frecvente cauze de deteriorare cognitivă sunt demențele, care includ:

• Boli neurologice degenerative, cum ar fi boala Alzheimer, degenerare lobară frontotemporală, demența cu corpi Lewy, boala Parkinson și boala Huntington;
• Afecțiuni cerebrovasculare, cum ar fi demența multiinfarct. Apariția sa este cauzată de multiple accidente vasculare cerebrale;
• Infecții care afectează sistemul nervos central: demența asociată infecției cu HIV și boala Creutzfeldt-Jakob;
• Consum de droguri;
• Depresie;
• Anumite tipuri de hidrocefalie. Acumularea de lichid poate rezulta din anomalii de dezvoltare, infecții, leziuni sau tumori cerebrale.

Demența poate fi clasificată în mai multe tipuri: demență Alzheimer și non-Alzheimer, corticală sau subcorticală, ireversibilă sau potențial reversibilă.

Primele două tipuri se caracterizează, în principal, prin pierderea memoriei însoțită de afazie, apraxie, agnosie. Demențele non-Alzheimer includ degenerarea lobului frontotemporal și se caracterizează prin tulburări de comportament (apatie, dezinhibiție), tulburări de personalitate și tulburări ale funcției executive.
Principalele tipuri de demență sunt: boala Alzheimer, demența vasculară, demența cu corpi Lewy, demența frontotemporală, demența asociată infecției cu HIV. Demența cauzată de bolile neurologice degenerative, în special boala Alzheimer, are o incidență mai mare decât majoritatea altor tipuri de demențe. Date recente ale unor studii arată că mai mult de jumătate din numărul persoanelor de peste 85 ani dezvoltă boala Alzheimer, dar vârsta la care se manifestă scade vertiginos, înregistrându-se cazuri chiar și la vârsta de 60 de ani.

Cum afectează demenţa viaţa persoanelor diagnosticate?

Demenţa este o condiţie medicală care afectează major funcţionalitatea generală a persoanei, influenţînd atât viaţa acesteia cât şi a persoanelor apropiate. Pe măsură ce boala avansează, pacientul devine tot mai dependent de cei din jurul său. Analizele şi vizitele regulate la medici, tratamentul, îngrijirea zilnica şi supravegherea constantă necesită timp şi foarte multă răbdare din partea celor apropiaţi.
Din experienţa profesională îndelungată pe care o avem cunoaştem dificultăţile asociate acestei suferinţe. Am diagnosticat sute de persoane, printre care membri ai familiei, cunoscuți, prieteni, vecini. Ştim că nu e uşor, de aceea ne-am gândit să venim ȋn sprijinul pacienţilor cu diferite forme de demenţă (formă uşoară şi uşoară-moderată).

Nu ai niciun produs în coș.