Îngrijeşte-ţi creierul – Grup de psihoterapie pentru persoane cu demenţă

Grup de psihoterapie pentru persoane cu demenţă (formă uşoară-moderată).

Tulburările neurodegenerative sunt tulburări care definesc deteriorarea creierului. Demenţa este o afecţiune neurodegenerativă progresivă şi ireversibilă, caracterizată de o varietate de simptome: deteriorare cognitivă, tulburări de memorie, deteriorare progresivă a capacităţii de desfăşurare a activităţilor zilnice, precum şi o serie de simptome neuropsihiatrice.

Demenţa este o condiţie medicală care afectează major funcţionalitatea generală a persoanei, influenţînd atât viaţa acesteia cât şi a persoanelor apropiate. Pe măsură ce boala avansează, pacientul devine tot mai dependent de cei din jurul său. Analizele şi vizitele regulate la medici, tratamentul, îngrijirea de zi-cu-zi şi supravegherea constantă necesită timp şi foarte multă răbdare din partea celor apropiaţi. Din experienţa profesională îndelungată pe care o avem cunoaştem dificultăţile asociate acestei suferinţe. Ştim că nu e uşor, de aceea ne-am gândit să venim în sprijinul pacienţilor cu demenţă (formă uşoară şi uşoară-moderată).

Cercetări recente şi studii desfăşurate în străinătate au demonstrat că situaţia se poate schimba semnificativ dacă se acţionează din timp, în stadiile de început ale bolii. Tehnicile psihoterapeutice specifice stimulează funcţionarea creierului şi păstrarea capacităţilor cognitive pentru o mai lungă perioadă de timp. Se dezvoltă capacităţi adaptative noi fapt ce ajută la păstrarea funcţionalităţii.

Luând în considerare toate aceste aspecte specialiştii Clinicii Sereneity au creat un program special adaptat nevoilor persoanelor cu astfel de suferinţe, program ce se va desfăşura săptămânal, sub forma psihoterapiei de grup.

Îngrijeşte-ţi creierul – Grup de psihoterapie pentru persoane cu demenţă

Accesul în program se face pe baza unei fişe ce include evaluarea psihologică complexă a pacientului, realizată de specialişti cu experienţă. Sistemul de evaluare respecta standardele internaţionale în domeniul medical-psihiatric-psihologic. În baza scorului obţinut la testele specifice (printre care MMSE, GAFS, Testul Ceasului, scalele IADL, ADL, etc.) precum şi a anamnezei, interviului cu aparţinătorul şi observaţiei se va stabili dacă pacientul este apt pentru a fi inclus în program. Pentru persoanele admise se va stabili un plan de intervenţie psihoterapeutică personalizat.

În cadrul programului se va lucra 100% practic cu fiecare pacient, în vederea menţinerii, pe cât posibil, a autonomiei, funcţionalităţii acestuia şi încetinirii procesului de degradare. Conform studiilor, terapia de grup are numeroase avantaje. În cadrul grupului persoanele afectate de astfel de afecţiuni au ocazia să socializeze, să interacţioneze dar şi să îşi exerseze memoria, atenţia, concentrarea, orientarea în spaţiu, percepţia şi funcţiile executive în prezenţa specialiştilor.

O dată la două luni se realizează o nouă fişă de evaluare pentru a se vedea răspunsul la terapie şi rezultatele obţinute.

Programul destinat persoanelor cu demenţă presupune o întâlnire săptămânală de 1 oră şi 30 minute, sâmbăta dimineaţa.

Preţul unei întâlniri este de 60 lei pentru fiecare pacient admis.

Grupul poate funcţiona cu minim 6 participanţi, locurile se ocupă în ordinea programărilor şi rezultatelor evaluării iar grupul îşi va începe activitatea când se va îndeplini numărul minim de persoane (terapia de grup nu poate funcţiona sub un anumit numar de persoane).

Psihoterapia este un proces!
Ceea ce s-a întâmplat în ani de zile la nivelul unui organ atât de complex cum este creierul dar și la nivelul funcționalității are nevoie de timp pentru a se îmbunătăți.
Obținerea rezultatelor depinde de seriozitatea și hotărârea cu care este urmat programul. Aceasta presupune participarea la fiecare întâlnire și implicarea în activitățile desfășurate. Participarea la o ședință sau două nu va aduce mari schimbări.
Vă rugăm citiți cu atenție:
– Evaluarea făcută la cerere, de către persoane care doresc doar acest lucru, fără a participa la program costă 120 ron și se eliberează documentele corespunzătoare în termen de 72 de ore de la realizarea evaluării. Documentele se vor ridica de la sediul Clinicii
– Evaluarea pentru înscrierea în program costă 150 ron. Documentele elaborate sunt documente interne ale Clinicii și nu sunt puse la dispoziție decât persoanelor care participă la program! În cazul îndeplinirii condițiilor de participare o parte din sumă (120 ron) acoperă primele două ședințe ale programului, ceea ce înseamnă ca participanții vor începe să plătească începând cu ședința a treia.
– În cazul în care persoana evaluată nu îndeplinește condițiile cerute și nu poate fi înscrisă în program evaluarea costă 50 de ron. Documentele evaluării sunt documente interne și nu vor fi puse la dispoziție.

Pentru înscrierea în program vă rugăm să ne contactaţi prin email la: contact@clinicaserenity.net sau să ne trimiteţi SMS (cost normal) la tel. 0748043454 cu numele, prenumele şi datele dumneavoastră de contact.

Programul este coordonat de Valentin Pescaru, psiholog clinician specialist şi psihoterapeut specialist cu experienţă în evaluarea personalităţii şi diagnosticarea stării de sănătate mintală, având peste 5000 de evaluări psihologice la activ (şi peste 8000 de ore de terapie) şi Raluca Ignat, psiholog clinician şi psihoterapeut în formare cu experienţă în lucrul cu persoane cu Alzheimer.

Există soluţii la această problemă! Suntem alături de tine ca să o descoperi!