Adolescenta – Identitate, Cunoastere, Transformare
Program de dezvoltare personala pentru adolescenti

Adolescenta este o perioada de tranzitie intre copilarie si tinerete, perioada resimtita adesea ca fiind dificila si plina de framanatari. Este considerata ca fiind etapa de dezvoltare cea mai complicata din viata umana datorita schimbarilor majore ce au loc de-alungul ei. Toate palierele existentei trec prin modificari majore: fizic (neuronal, hormonal), psihic (conflicte interioare, conflicte cu familia si mediul), emotional (instabilitate emotionala accentuata), relational (primele relatii serioase, primele esecuri si dezamagiri). De cele mai multe ori atat parintii cat si adolescentii asteapta ca aceasta „criza“ sa treaca de sine, fara a-si indrepta atentia asupra intelegerii emotiilor, conflictelor si comportamentelor pe care le experimenteaza fiecare adolescent.

In lipsa unui suport real si a sentimentului ca sunt intelesi si acceptati, adolescentii se pot simti coplesiti de aceste emotii si trairi. Ambivalenta si confuzia generata de perioada adolescentei si de transformarile aparute pot duce la importante probleme emotionale, de relationare si de comportament in randul adolescentilor.

Vedem in jur adolescenti care incearca sa descarce niste trairi sau sa isi gaseasca identitatea in moduri nesanatoase si ajungem sa ne intrebam ce i-a determinat sa faca aceste alegeri, cum le vor influenta viitorul si ce putem face pentru a-i ajuta sa se cunoasca mai bine si a de pasi aceasta perioada.

Cele mai frecvente dificultati pe care le intampina adolescentii sunt reprezentate de:
– Conflicte interne si conflicte cu familia sau mediul
– Nevoie crescuta de apartenenta la grup si validare din partea acestuia
– Experimentarea unor relatii tensionate
– Confuzia de gen si de rol
– Trairea unor emotii intense care pot deveni disfunctionale
– Cresterea comportamentelor de risc: consum de alcool, tutun, consum de substante, jocuri de noroc (pariuri)
– Agresivitate directionata spre ceilalti, cat si auto-agresivitate
– Anxietate crescuta
– Incredere in sine scazuta
– Depresie
– Utilizarea excesiva a tehnologiei, cu efect major asupra perceptiei vietii si relatiilor; utilizarea abuziva a tehnologiei este strans legata de starile de anxietate si depresie
– Inceperea vietii sexuale

Clinica Serenity va propune Programul Adolescenta – Identitate, Cunoastere, Transformare – Program de dezvoltare personala pentru adolescenti de-alungul caruia vom explora identitatea de sine, rolurile sociale, conflictele interne, dificultatile de relationare cu cei din jur, gestionarea emotiilor intense si exprimarea lor eficienta, dar si diferite tipuri de dependente( ex. telefon, jocuri, tutun, alcool).

Prin intermediul unor tehnici psihologice specifice, a exercitiilor si jocuri de rol impletite cu povesti terapeutice adolescentii vor putea sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare, exprimare a emotiilor, abilitatile de relationare si sa isi concentreze atentia pe identificarea de solutii, crescand increderea si stima de sine.

De ce intalniri de grup? Pentru ca este dovedit faptul ca grupul stimuleaza interactiunea cu persoane care se confrunta cu probleme asemanatoare, iar sentimentul apartenentei la un grup poate contribui la dezvaluirea sincera a unor probleme, precum si identificarea solutiilor.

Adolescentii vor beneficia de o evaluare gratuita a nivelului de anxietate si a stimei de sine, iar intalnirile vor fi astfel gandite incat sa stimuleze interactiunea si exprimarea libera, dar si creativitatea in identificarea de solutii, pentru a face fata cat mai bine situatiilor pe care le percep anxioase si stresante.

Scopul acestor intalniri este o mai buna cunoastere si gestionare a emotiilor resimtite in perioada adolescentei, cresterea tolerantei la frustrare, gestionarea conflictelor interpersonale si intrapsihice, suport si empatie pentru traversarea acestei perioade incarcata de nenumarate semnificatii.

Programul de dezvoltare personala pentru adolescenti va constain 5 intalniri, cu o frecventa saptamanala, durata intalnirilor fiind de 90 de minute, timp in care tinerii vor avea parte de intelegere, suport si grija orientata spre nevoile personale. Intalnirile vor avea loc in cadrul clinicii Serenity din Bucuresti.

Pentru a se produce o schimbare este nevoie de consecventa si implicare, motiv pentru care se sugereaza parcurgerea intregului program.

Coordonator program: Simona Balan, psiholog clinician, cu formare in Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala cu experienta in evaluarea, consilierea si terapia copiilor si adolescentilor.

Costul de participare este de 70 ron/persoana/ intalnire x 5 intalniri. La achitarea integrala a modulului, se va aplica o reducere de 50 de lei.

Pentru alte detalii si inscriere asteptam sa ne scrieţi pe adresa: contact@clinicaserenity.net sau sa ne contactati la numarul de telefon 0746993219 (Simona Balan) sau 0748043454 (Clinica Serenity).

Va rugam sa precizati numele si prenumele, datele de contact (numar de telefon) si sa mentionati in e-mail: Program Adolescenta.