Menopauza reprezintă o perioadă de tranziţie firească în viaţa unei femei şi este experimentată în mod diferit de către fiecare femeie în particular.

Menopauza constă în încetarea menstruaţiilor din cauza scăderii treptate, ireversibile a producţiei de hormoni sexuali ovarieni (estrogenii şi progesteronul). Privită ca un proces gradual, menopauza a fost împărţită în trei etape: premenopauza, menopauza şi postmenopauza. Tranziția în premenopauză și menopauză poate fi o experiență furtunoasă pentru unele femei. Studiile au arătat că modificările nivelurilor hormonale pot avea un efect direct asupra creierului și sistemului nervos. În timp ce unele simptome pot fi abia vizibile, altele pot produce schimbări semnificative ce pot avea un impact asupra sănătății mintale a unei femei sau pot exacerba o condiţie psihologică preexistentă.

Schimbările apărute în viaţa femeii pe parcursul procesului menopauzei pot provoca disconfort şi suferinţă emoţională. Din cauza epuizării estrogenului, femeia poate prezenta: simptome fizice (oboseală, transpirații nocturne, insomnie, bufeuri, tahicardie, migrene), schimbări de dispoziție (iritabilitate, sentimente de tristețe, lipsă de motivație, agresivitate, anxietate, dificultate de concentrare, depresie, modificări cognitive, atacuri de panică), accentuarea simptomelor preexistente ale unor tulburări mintale.

Pe langă efectele fiziologice cunoscute cauzate de scăderea nivelului de estrogen, există şi factori cognitivi şi emoţionali care pot influența sănătatea mintală a femeii: teama de pierdere a feminităţii din cauza dificultăţii de a mai procrea, îngrijorări privind îmbătrânirea într-o societate care pretuieşte tinereţea, scăderea stimei de sine şi teama că nu va mai putea avea relaţii romantice.

Modificările aparute în procesul menopauzei pot cauza suferinţă considerabilă atât femeilor care experimentează acest proces, cât şi celor apropiaţi, cei cu care acestea îşi petrec o mare parte din timp (soţul, copii, prietenii, colegii de muncă etc).

În prezenţa acestor efecte fiziologice, psihologice şi sociale ale menopauzei, procesul poate fi unul copleșitor. Pentru unele dintre dumneavoastră, menopauza poate fi o perioadă de izolare sau de frustrare. Familia și prietenii s-ar putea să nu înțeleagă mereu prin ce treceți sau să vă ofere sprijinul de care aveți nevoie. Dacă aveți probleme în a gestiona aceste etape de tranziţie, este posibil să dezvoltați anxietate sau depresie.

Pentru a vă fi alături în parcurgerea acestui proces important în viaţa fiecărei femei, Clinica Serenity a conceput Programul Menopauza – tranziţie fără suferinţă, program destinat celor care aleg să parcurgă tranziţia la menopauză fără suferintă, sub îndrumarea unui specialist cu o vastă experienţă în tratarea simptomelor asociate menopauzei (anxietate, stimă de sine scazută, depresie, atacuri de panică, modificări cognitive etc). Pogramul de psihoterapie cognitiv-comportamentală este conceput pentru a vă ajuta sa vă inţelegeţi mai bine stările emoţionale şi fizice, să dezvoltaţi abilităţi pentru a vă gestiona mai eficient trăirile şi a ameliora simptomele cauzatoare de suferinţă.

Acest program se bazează pe cele mai recente studii efectuate în domeniul sănatătii, care au arătat că sesiunile săptamânale de terapie cognitiv-comportamentală ajută la scăderea disconfortului şi la buna gestionare a emoţiilor apărute în tranziţia către menopauză, fără a exista riscul apariţiei vreunui efect negativ, ca în cazul tratamentului medicamentos. Societatea Britanică pentru Menopauză şi Societatea Nord-Americană pentru Menopauză recomandă terapia cognitiv-comportamentală ca fiind un tratament non-hormonal foarte eficient în tratarea simptomelor asociate menopauzei.

Grupul va fi alcătuit din maximum 8 participanţi
Cost de participare: 80 lei/sedintă/persoană
Frecvenţa întâlnirilor: o data pe săptămână
Durata şedinţei: 1h 30 min
Număr de şedinţe recomandate: 10
Pentru înscrieri şi/sau detalii suplimentare: contact@clinicaserenity.net, 0748043454 (Clinica Serenity)