Evaluare psihologică

Evaluarea psihologică are mai multe scopuri:

• De a evalua existența aptitudinilor necesare pentru a se desfășura o anume activitate (management companie, conducere auto, operarea unor mașini sau utilaje etc.);
• De a evalua existența unei tulburări psiho-emoționale (evaluarea clinică);
• De a se construi un profil de personalitate (necesar în procesele psihoterapeutice sau de dezvoltare personală).

În funcție de scopul evaluării psihologice se stabilesc metodele și instrumentele ce vor fi utilizate: interviu, anamneză, teste psihologice, aparatură etc.

Ce este o evaluarea psihologică clinică?

Evaluarea clinică își propune să stabilească dacă o persoană suferă de o tulburare psihică și se încheie prin punerea unui diagnostic.

Cine face testarea psihologică?

Evaluarea psihologică este realizată de către un psiholog clinician, adică de către un psiholog cu competență în psihologie clinică

Care este scopul unei evaluări?

Evaluarea clinică urmărește identificarea unor criterii care ajută la stabilirea precisă a tulburării de care suferă persoana. Acestea sunt de forma 5+ 5:
a) simptome – 5 simptome care sunt caracteristice unei singure tulburări
b) perioada – perioada de timp de când au apărut și dureaza simptomele
c) nivelul de afectare al funcționalității – în ce măsură activitatea generală a persoanei (personala, profesionala, familială, etc.) este afectată
d) dacă există sau nu o altă condiție medicală care poate explica mai bine simptomele existente
e) dacă există o substanță (toxină, drog, medicament etc.) care poate explica mai bine simptomele existente

Evaluare-psihologica_psiholog-clinician

Cum știu că am nevoie de o evaluare psihologică?

Atunci când există simptome care se repetă sau se schimbă foarte des, care afectează starea și funcționarea generală a persoanei se recomandă o evaluare psihologică. Menționăm: gânduri, comportamente, instabilitate emoțională, suferință psiho-emoțională fără cauze foarte clare etc.

Ce presupune o evaluare psihologică? Ce se evaluează prin această testare?

Evaluarea psihologică presupune mai multe elemente: interviul sau anamneza, adica discuția față-n-față dintre psiholog și persoană, observația comportamentului și atitudinii. Apoi, în funcție de scopul evaluării, se folosesc teste psihologice care constau în răspunsul la anumite întrebări, completarea unor teste/probe psihologice, etc.

Cum mă ajută o sesiune de evaluare psihologică?

O evaluare psihologică este esențială pentru stabilirea diagnosticului corect.
Un diagnostic exact, rapid, responsabil și profesionist înseamnă și cea mai scurtă și eficientă cale către tratarea problemei. Pe de altă parte un profesionist cu experiență poate identifica și cauzele situației, sugerând mai apoi cele mai potrivite variante de abordare: medicație, psihoterapie, combinație dintre cele două, alte tipuri de terapii etc.

Cât durează o evaluare psihologică?

În funcție de complexitatea situației o evaluare psihologică poate dura de la o ora pînă la 5-6 ore, în ședinte și zile diferite.

Ce costuri presupune o evaluare psihologică?

Prețul depinde de complexitatea situației, adică de numărul totale de ore de evaluare. În principiu o evaluare profesionistă costă între 200-500 lei.
Evaluarea psihicului omenesc nu este cea mai simplă activitate. Pentru o evaluare psihologică atentă, detaliată este nevoie de experiență profesională îndelungată, de cele mai bune instrumente (teste psihologice de cea mai buna calitate, care costă foarte mult) și de un simț clinic fin.

Evaluarea psihologică la nivel de expertiză, pe care o facem la Clinica Serenity, prin dl psiholog-expert Pescaru Valentin, reprezintă cel mai înalt nivel în domeniul clinic, utilizată în cele mai complexe situații: în munca polițienească, în justiție, în munca magistraților etc.

O evaluare psihologică profesionist realizată poate face diferența între suferință și vindecare, căci ajută la stabilirea rapidă a celei mai bune soluții terapeutice, spre beneficiul persoanei în suferință. Lipsa unui diagnostic sau, mai rău, un diagnostic greșit, poate aduce chiar și mai multă suferință, și prelungirea unei situații neplăcute. Asta duce de multe ori la cronicizarea problemei, care complică și mai mult situația pacientului.

Nu ai niciun produs în coș.