Traumatizarea vicariantă

Traumatizarea vicarianta se refera la schimbarile negative ce au loc in viata specialistului cauzate de starea de martor la suferinta si nevoile clientilor lor. Acesta este un proces care se deruleaza in timp si nu este doar reactia la o anumita poveste trista de viata ci expunerea repetitiva la cruzimea traita de oamenii cu care specialistul lucreaza. In acest contex specialistul in discutie poate fi medicul, asistenta medicala, psihologul, psihoterapeutul si in general orice persoana care, prin natura activitatii ei, este martor al relatarilor persoanelor in suferinta.
Pe masura ce clientii descriu detaliile traumei suferite, specialistii pot experimenta o stare asemanatoare cu a lor, o stare de frica, durere si neajutorare.
Trauma secundara (vicarianta) se refera la schimbarile profunde si permanente a modului in care persoana gandeste, simte sau se comporta in relatie cu ceilalti si cu ea insasi, ca rezultat al legaturii lor empatice cu clientul traumatizat.
Cu alte cuvinte, simptomele traumatice se transmit de la persoana traumatizata, la specialist prin intermediul conexiunii empatice umane care se creeaza intre cei doi.
Traumatizarea vicarianta se intampla pentru ca ne pasa – pentru ca simtim empatie pentru oamenii fata de oamenii care sufera. Empatia este abilitatea de a te identifica cu o alta persoana, de a intelege si a simti bucuria si durerea unei alte persoane. Empatia nu inseamna sa simti exact ceea ce simte altcineva, pentru ca fiecare este unic si fiecare simte lucrurile in mod diferit. Dar intr-o anumita masura, poti sa experimentezi sentimentele, emotiile si reactiile celorlalti impreuna cu ei.
Cercetările asupra stresului sugerează că TV este mai problematică pentru persoanele care tind să evite probleme sau sentimente dificile, care dau vina pe alții pentru dificultățile lor sau care se retrag din relatiile cu ceilalti atunci când lucrurile devina complicate. Pe de altă parte, oamenii care pot cere sprijin, care încearcă să se înțeleagă pe ei înșiși si pe ceilalți și care încearcă în mod activ să-și rezolve problemele pot fi mai puțin susceptibili la traume severe.

Gabriela Ionescu psiholog, psihoterapeut specializat in tratarea victimelor violentei

Nu ai niciun produs în coș.