Hobby (engl.) = pasiune pentru ceva anume
Una dintre cele mai dese recomandări pe care le fac este ca oamenii să-și găsească un hobby, o activitate care să-i pasioneze.
O astfel de activitate face mai multe lucruri în același timp:
– Concentrează și exersează atenția: indiferent că desenezi, pictezi, împletești, modelezi, colecționezi, restaurezi etc. atenția și concentrarea ta sunt îndreptate asupra activității pe care o desfășori. Dacă această activitate necesită suficient efort pentru a executa corect acțiunile necesare, devine imposibil să te mai gândești la altceva. Cu alte cuvinte mintea ia pauză de la alte gânduri, îngrijorări etc.
– Această pauză de la alte gânduri neplăcute este trăită ca relaxare! Un fel de odihnă a minții
– Hobby-ul presupune, de cele mai multe ori, activități practice, manuale, care se vor finaliza cu realizarea unor lucrări, obiecte etc. Rezultatul muncii este resimțit ca o împlinire, ca o recompensă, ceea ce va aduce o stare de bucurie, de împlinire. Rezultatele palpabile ale muncii aduc întotdeauna creșterea încrederii în sine. Recompensa în urma activităților depuse crește motivația pentru a continua activitatea. Aceasta motivație produce energia și interesul de a merge mai departe, de a repeta, de a te dezvolta în direcția hobby-ului ales sau de a adăuga alt/alte hobby-uri. Multe persoane au început un hobby care s-a dovedit a fi chemarea vieții lor și au ajuns să facă din asta nu doar o plăcere ci și un mod (plăcut) de a-și câștiga banii.
– Dintr-un alt punct de vedere un hobby este o….pasiune. Pentru cei cărora ”simțurile” le-au fost adormite, poate fi binevenită o stimulare, o reînviere a trăirilor, a căutărilor, a interesului.
– Hobby-ul pune împreună oameni. Poate fi o cale de resuscitare a socializării pierdute. Un prilej de a descoperi oameni noi, subiecte noi, situații noi. Poate fi o ieșire minunată din monotonie.
– Hobby-ul poate fi și o refulare a unor tensiuni, într-o direcție mai sănătoasă decât consumul de alcool, jocurile de noroc etc.
Iată cum, pe nesimțite, ceea ce poate părea doar o ”pierdere de timp”, se poate transforma foarte rapid în cu totul altceva, cu importante valențe terapeutice.
Cât de scump este un hobby? Cât poți să îți permiți pentru asta! De obicei este o scuză că ”nu ai bani pentru așa ceva”. Probabil cheltuiești oricum prea mult pentru alte lucruri. Un hobby îl practici pentru tine, liniștea și bucuria TA. Dacă vei deveni și destul de bun la ceea ce faci, s-ar putea să descoperi și o altă bucurie: de a câștiga bani din ceea ce îți place să faci!
Orice hobby are un început. Trebuie să încerci. Știu persoane care au început să deseneze cărți de mandale și au descoperit că au un talent la desen excepțional, pe care l-au desăvârșit ulterior până la artă și creează acum obiecte de design interior.
Suntem înconjurați de lumină, de culoare, de forme, de mirosuri. Fiecare unghi poate aduce o perspectivă nouă. Ochiul nostru caută nu doar utilitatea ci și frumusețea, stilul, designul, arhitectura, valoarea. În mod natural suntem atrași de un ceva anume, fie că realizăm asta sau nu: muzică, desen, pictură, sculptură, modelaj, bricolaj, colecționare, etc.