„Povestea de noapte bună“ Un ritual cu semnificații puternice

În această nouă era a ecranelor, „Povestea de noapte bună“ poate fi un instrument extrem de puternic pentru consolidarea relației părinte-copil. De asemenea, analizând acest ritual tot mai mult, începem să observăm cum „povestea de noaptea bună“ reprezintă cea mai bună modalitate de a încheia ziua.
La început ne gândim la beneficiile pe care le are cititul asupra copiilor, însă nu sunt de ignorat nici beneficiile asupra părinților. Important de subliniat ar fi faptul că părinții nu ar trebui să citească pentru copii, ci împreună cu ei, pentru a facilita dezvoltarea unei relații armonioase, sincere și autentice.
În continuare vor fi prezentate 5 motive pentru care „povestea de noapte bună“ este un ritual atât de puternic.

1.Încheierea cu succes a unei zile
În mod simbolic, „povestea de noapte bună“ poate reprezenta o modalitate foarte bună de a încheia cu succes o zi agitată și extenuantă. Chiar și copiii încep să resimtă o dată cu mersul la școală presiunea unei lumi care se împarte în 24/7. La sfârșitul zilei, împreună cu copiii, părințîi pot începe să își reducă activitatea și anxietatea acumulată peste zi și să încerce să obțină o stare de liniște. Pentru copii, baia de seară, spălatul dinților și îmbrăcarea pijamalelor ii ajută să încetinească procesul și sunt indicii că ziua se apropie de sfârșit. Acest timp special cu copilul este de asemenea important pentru părinți, care trebuie să își focuseze atenția și să fie prezenți, creând un spațiu securizant pentru copil și neîntrerupt de alte evenimente sau device-uri.

2. Crearea sentimentului de siguranță și confort
Pentru copii, probabil că nu există un alt loc care să ofere mai multă siguranță sau confort decât brațele părinților în care se ghemuiesc atunci când ascultă o poveste. Legătură care se crează între copil și părinte este întărită pe măsură ce povestea specială îi transporta pe copii într-o lume magică a posibilităților. De asemenea, nivelul stresului acumulat peste zi începe să scadă a pe măsură ce povestea începe prindă contur și să emane energie pozitivă. Repetarea acestui ritual seară de seară transmite copiilor iubire necondiționată, care îi protejează pe cei mici de inevitabilele sentimente de vulnerabilitate cu care se confruntă în experiență de zi cu zi.

3. Somn odihnitor și vise liniștite
Specialiștii în somnologie au arătat beneficiile cititului înainte de culcare, conducând la un somn odihnitor, atât pentru copiii, cât și pentru părinți. În cazul copiilor, vocea liniștitoare a părinților poate crea o asociere puternică cu somnul, ajutându-i pe cei mici să își reducă activitatea cerebrală și să încheie cu succes ziua. Pe măsură ce copiii intră în faza de somn profund după ascultarea poveștii, creierul continuă să analizeze această nouă informație, contribuind la imprimarea sentimentelor, imaginilor și a pattern-urilor rezultate din acest ritual. Cu alte cuvinte, subconștientul continuă să lucreze în timp ce copilul doarme, stabilind o baza pozitivă pentru ziua următoare.

4. Stimularea imaginației
Povestea dinainte de culcare este una din cele mai bune modalități pentru a stimula imaginația unui copil. Studiile arată că cititul unei povești este complet diferit de urmărirea unei emisiuni/film la TV. Ascultarea unei povești implică participare activă din partea copilului pe măsură ce acesta încearcă să vizualizeze ce se întâmplă în poveste și să se gândească la alegerile pe care le-ar face dacă ar fi unul din personaje. Aceste idei noi îi inspiră pe copii să își imagineze noi realități și identități pentru ei, iar poveștile preferate încep să aibă influențe pozitive în propria lor viață.

5. Stimularea conectării și a empatiei
Poveștile îi ajută pe copii să își dezvolte conștiința de sine, dar și să empatizeze cu ceilalți. Celor mici le este uneori ușor să se conecteze cu un personaj din poveste care trece prin ceva similar cu ceea ce se întâmplă în viață lor ( de ex. pierderea cuiva drag, conflicte cu alte persoane,etc.). În mod surprinzător, poveștile îi pot ajută pe copii să găsească curajul de a face față unor situațîi care păreau prea dificile pentru ei. Pentru copiii care trec prin anumite situații dificile, cum ar fi divorțul părinților, pierderea cuiva drag, povestea dinainte de culcare ii poate ajută să înceapă să își contureze o nouă realitate.

Cu toate acestea, cea mai valoroasă formă de conectare pe care o facilitează poveștile este aceea dintre copil și părinte. Această reprezintă un predictor extrem de puternic în obținerea succesului și fericirii în viață copilului.

Lectură plăcută!

Sursă https://redtri.com/the-most-powerful-family-ritual-the-bedtime-story/

Nu ai niciun produs în coș.