Educaţia sexuală responsabilă, completă, făcută de către profesionişti specializaţi, este esenţială pentru transmiterea corectă a informaţiilor. Înainte de toate, educaţia sexuală înseamnă educaţie pentru sănătate, pentru respectul de sine, pentru relaţionarea corectă cu ceilalţi. Abia pe urmă înseamnă cunoaşterea felului în care funcţionează corpul uman, ce înseamnă actul sexual şi relaţiile emoţionale, responsabilitatea pentru propria sănătate şi pentru celălalt, faţă de procreerea unei alte vieţi etc.

Specialiştii Clinicii Serenity derulează de mai mulţi ani Programul ”Educaţie sexuală pentru adolescenţi şi tineri”, prin intermediul căruia au fost consiliaţi zeci de fete şi băieţi.

Programul este structurat pe două intervale de vârstă: 13-15 ani şi 16-18 ani iar grupele sunt separate: fete-băieţi.

Consilierea se poate face individual sau în grupe de maximum 10 persoane, pentru o comunicare eficientă.

Programul este iniţiat şi condus de către Valentin Pescaru, expert psiholog, psihoterapeut specialist şi sexolog cu peste 15 ani de experienţă profesională, membru al Colegiului Psihologilor din România, membru al Societăţii Române de Sexologie Clinică şi Procreere Umană.

Subiectele sunt adaptate vârstei, genului şi nevoilor specifice, şi cuprind atât o structură (teme specifice) cât şi o parte de discuţii libere.

Dintre temele discutate enumerăm:
– Noţiuni de bază despre funcţionarea corpului și îngrijirea corporală corectă (igienă, starea și aspectul organelor genitale, probleme medicale ce pot apărea – fimoza, sinechia vulvară etc.)
– Procesele prin care trece corpul de la copilarie – adolescență – maturitate, schimbările fizice, psihice şi emoţionale care apar în fiecare perioadă
– Relaţia cu sine şi relaţia cu celălalt (ce este permis/nepermis în interacţiunea dintre sexe)
– Care este momentul în care eşti cu adevărat pregătit/ă pentru a începe viaţa intimă
– Responsabilitatea pentru sănătatea proprie, pentru corpul propriu, comportamentul medical (controale şi analize medicale specifice periodice, atât pentru băieţi cât şi pentru fete)
– Care este influenţa partenerului sau a grupului în decizia de a începe viaţa sexuală
– Care este influenţa socială şi a internetului în debutul precoce al vieţii sexuale şi care sunt implicaţiile pe termen lung ale acestei decizii
– Sarcina apărută în adolescenţă ca urmare a lipsei de informaţii, ca urmare a unor condiţii precare de viaţă, a influenţelor anturajului, a alegerilor şi relaţiilor nepotrivite
– Protejarea împotriva bolilor cu transmitere sexuală (”epidemia” HPV), contracepţia
– Implicaţiile pe termen lung ale unor practici şi comportamente sexuale riscante. Pornografia şi efectul ei asupra sănătăţii psiho-emoţionale şi sexuale
– Mituri periculoase legate de sex
– Necesitatea informării corecte, din surse profesioniste, verificate

Accesul în program se face cu acordul părinţilor, prin semnarea unui document corespunzator.

Programul se desfăşoară pe parcursul a 10 şedinţe săptămânale, cu durata de 120 de minute fiecare, şi va debuta imediat ce se va forma o grupă.

Programul poate fi desfaşurat la cerere, pentru alte colective sau grupuri formate, sau individual, cu menţiunea că vor fi discutate corespunzător costurile.

Costul de participare este de 80 de ron/persoană/şedinţă/formatul de grup

Înscrieri sau cereri de informaţii suplimentare se fac prin email la: contact@clinicaserenity.net sau la tel. 0748043454

Plata se face în avans, pentru jumătate sau întreg programul, în contul: Cabinet individual de psihologie Pescaru Valentin, Banca Transilvania, RO04BTRLRONCRT0534782701, cu menţiunea ”Program Educaţie Sexuala”