3 moduri simple de a găsi fericirea
În goana noastră zilnică, căutăm fericirea cu orice preţ! De multeori o clipă de respiro este însă de ajuns să ne punem întrebarea: Dar ce este fericirea? Ce anume mă face fericit?
Atunci ne simţim prinşi în capcană, pentru că de cele mai multe ori nu putem defini cu exactitate ce anume este fericirea. Poate de aceea goana după fericire ne dă senzaţia unei rotiţe de hamster.
E drept fericirea se câştigă cu greu şi deşi unii oameni se nasc mai fericiţi decât alţii, cert este că toţi avem şanse egale la ea.
În cartea sa “Fericirea autentică. Ghid practic de psihologie pozitivă”, psihologul Martin Seligman, ne arată o perspectivă triarhică asupra fericirii.
- Înprimul rând fericirea vine din plăcere. Hobby-urilepe care de multe ori le laşi deoparte, pentru că nu recunoşti importanţa lor în viaţa cotidiană.
- Un alt palier important este să îţi cunoşti punctele tari şi mai mult decât atât, să îţi proiectezi viata, viitorul în concordanţă cu acestea.
- Nu în ultimul rând, când vorbim despre fericire, trebuie să ne cunoaştem foarte clar valoriile proprii.
Chiar dacă iluziile pozitive despre noi şi despre viitor, ne atrag ca Fata Morgana, o viaţă trăită raţional este aceea îndeplină congruenţă cu punctele noastre forte, cu valorile noastre, în care plăcerile ocupă un spaţiu concret în programul nostru zilnic. Un om care are încentru lvieţii ca valoare, generozitatea şi îşi trăieşte viaţa fiind generos cu cei din jur este fericit, chiar dacă este sărac.
Însă mintea noastră nu caută, adevărul! Pentru a scăpa de iluziile pozitive, de discrepanţa dintre cine eşti şi cine crezi căeşti, ai nevoie de un specialist care să te ajute să renunţi de iluziile pozitive (chiar dacă ele sunt uneori bune în anumite contexte de viaţă), să îţi cunoşti punctele tari şi valorile esenţiale.
Alina Costache, Cognitive Behavioral Coach
Clinica Serenity