Adolescenta, apartenenta la grup si anxietatea

Adolescenta reprezinta o perioada complicata in viata omului din multe motive. Unul dintre cele mai importante este trecerea de la perioada de dependenta fata de familie la deschiderea catre lume si cautarea identitatii. Pentru implinirea acestor nevoi este esentiala pentru adolescent gasirea unui grup in care sa se integreze, cu ajutorul caruia sa se dezvolte si sa se individualizeze. Este si motivul pentru care acceptarea de catre un grup devine factorul cel mai important in adolescenta.
Cu siguranta, adolescentul resimte foarte intens toate experientele de viata, traieste un cumul de emotii la fiecare pas si cu greu le gestioneaza. Poate ca la inceputul adolescentei va avea impulsul sau curajul de a discuta despre starile lui cu un membru al familiei, daca exista desigur o relatie consolidata, insa de cele mai multe ori va apela la un prieten sau un grup de prieteni care sa ii valideze emotiile, sa le inteleaga si sa il ajute sa le integreze. In aceasta perioada a vietii, nevoia de apartenenta la grup este vectorul care ii pune in miscare pe tineri sau dimpotriva, ii conduce spre izolare, daca nevoia nu este satisfacuta.
Apartenenta la grup poate avea un efect terapeutic prin prisma faptului ca adolescentul se poate identifica cu membrii grupului, va putea beneficia de un mediu care sa ii ofere siguranta, intelegere si suport si va putea impartasi aceleasi experiente cu ceilalti. Insa, neimplinirea acestei nevoi poate conduce la o serie de riscuri la care se expune adolescentul.
Totusi, cum ajunge adolescentul sa se izoleze de grup si sa dezvolte simptome anxioase sau depresive? Cauzele sunt pot fi multiple, insa ma opresc la dificultatile de a-si comunica emotiile si de a se face inteles, de se integra intr-un grup care sa ii impartaseasca principiile si valorile si dificultatile de a fi acceptat. Nevoile cele mai puternice ale adolescentului sunt cele de a apartine unui loc, de a se asemana cuiva, de a gasi acele persoane care impartasesc aceleasi probleme si bucurii ca ale lui si de a gasi modele demne de urmat. Dar ce va face adolescentul care va avea dificultati de a se integra unui grup sau nu va reusi sa isi defineasca un scop in viata? Va dezvolta sentimente de inutilitate si inadecvare, se va simti respins, singur, toate acestea conducand la aparitia unei tulburari anxios-depresive. Ulterior tanarul va ajunge sa adopte comportamente disfunctionale, care posibil sa ii puna viata in pericol. Desigur, toate aceste pot aparea daca nu va gasi sprijin si intelegere la cei din jur.
Tot din aceasta nevoie intensa de a apartine unui grup, de a-si testa limitele si de a vedea ce poate sa faca cu aceasta libertate si independenta nou castigate, adolescentul poate ajunge sa intre in grupuri care sa aibe o influenta negativa asupra lui. Dorinta de identificare cu grupul poate conduce la aparitia consumului de alcool, tutun, droguri, a comportamentelor antisociale de tipul bullying-ului, furtului, agresivitatii fizice si verbale, etc.
Aici putem identifica un cerc vicios: adolescentul poate ajunge sa adopte aceste comportamente ca urmare a unui nivel crescut de anxietate pe care nu stie cum sa il gestioneze sau aceste comportamente vor ajunge sa genereze un nivel ridicat de anxietate. Uneori e important sa stim care e cauza si care este efectul, insa acum, mai important este sa identificam semnele anxietatii si depresiei, sa oferim ajutorul de care suntem capabili si sa acceptam limitele personale, pentru a putea cere ajutor specializat.

Simona Balan
psiholog, psihoterapeut

Nu ai niciun produs în coș.