Apa cu oxigen, iaurtul cu bifidus şi virusul cu tulpini

Industria de marketing şi publicitate foloseşte fel de fel de tertipuri pentru a vinde produse şi servicii. Acestea au o anume durată de viaţă după care trebuie schimbate căci sunt depăşite şi nu mai au succes.

Relaţia dintre psihologie şi marketing

Cam acum 10 ani industria în cauză se afla într-o astfel de criză de inspiraţie. O mare agenţie de marketing şi publicitate a organizat o şedinţă cu mai mulţi creatori de conţinut la care a invitat şi un psiholog bun. Acesta a venit cu ideea de a folosi ceva ce până atunci nu fusese folosit în industrie: ştiinţa, cu elemente din chimie, fizică, matematică. Experimentul iniţial a cuprins o sticlă de apă obişnuită, a cărei etichetă a fost astfel desenată încăt să cuprindă fomula chimică a apei, simboluri şi ustensile utilizate în laborator. Se inducea ideea că apa respectivă este o apă de calitate superioară, obţinută prin procese ştiinţifice, de o puritate deosebită. Sticla a fost prezentată printre altele ce aveau designul obişnuit al momentului. Grupul ţintă de oameni a ales în cea mai mare parte designul ştiinţific, ba chiar au afirmat că apa respectivă are un gust mai bun decât cealaltă (apa era aceeaşi în toate sticlele). Din puncte de vedere psihologic aspectul ştiinţific al produsului creşte încrederea în produs, îl atestă şi deci modifică percepţia publicului asupra produsului.
Ideea a avut un succes extraordinar şi în scurt timp a fost preluată de toată industria. Dar dincolo de designul refăcut, publicitarii nu s-au putut abţine să nu împingă lucrurile mai departe, de multe ori în sfera penibilului. A apărut astfel ”iaurtul cu bifidus” (”bifidus” fiind cea mai cunoscută drojdie utilizată în producerea iaurtului). Doar menţionarea cuvântului în reclamă ca şi cum ar fi ceva extraordinar, în plus, a dus la creşterea vânzărilor. În fond este ca şi cum ai spune apă cu oxigen (care este automat cuprins în apă, altfel aceasta nu ar fi….apă). De aici pînă la ”laptele cu calciu”, crema de faţă pentru un ”ten mai strălucitor cu 20%” nu a fost decât un pas. În reclama multor produse, pe eticheta lor, au început să fie folosite simboluri şi expresii matematice, chimice, imagini din laboratoare, filmări în laboratoare sau cu oameni îmbrăcaţi în alb, asemenea savanţilor. Folosirea ştiinţei în industria de marketing şi promovare, în reclame de toate felurile a dus la creşterea vânzărilor de produse, dar a adus un mare deserviciu ştiinţei, ducând-o în derizoriu. Exemplul cel mai bun este scăderea drastică a grupurilor de studiu şi testare a produselor. Dacă în anii 2000 testele de produs erau realizate pe eşantioane de mii-zeci de mii de persoane, acum ele nu depăşesc câteva sute, iar uneori chiar câteva zeci!

Publicitatea mincinoasă

Până acum 10-15 ani mai existau încă procese în jusţiţie pentru ceea ce se numea ”reclamă mincinoasă”, acum ele au dispărut aproape în totalitate.
Episodul cel mai recent al acestei făcături a industriei este dat de situaţia virusului covid. Acesta face parte dintr-o clasă de viruşi care cuprinde deja peste o sută. Mai mult decât atât, este un virus de tip ARN, adică nu are o structură de bază proprie (cum sunt cele de tip ADN, care îşi păstrează structura neschimbată). Caracteristica de bază a unui virus de tip ARN este să facă mutaţii, singura soluţie pentru a supravieţui în interiorul gazdei. Aceste mutaţii sunt denumite tulpini! Cu alte cuvinte, să tot anunţi că a fost descoperită încă o tulpină a virusului este ca şi cum ai spune ca ai descoperit oxigenul din apă şi calciul din lapte. Dar, ”produsul” trebuia ”vândut”, căci toată industria farma era aliniată în spatele lui (măşti, dezinfectanţi, vaccinuri, suplimente alimentare/vitamine, etc.) iar campania promoţională susţinută prin anunţarea încă unei tulpini….Până când lumea s-a cam săturat de tulpini….

O epocă nouă în publicitate

Tehnicile descrise mai sus sunt deja depăşite, căci aşa cum scriam, ele îşi pierd în mod natural impactul şi trebuie inventat altceva. Iar acest altceva ştiţi deja ce este: ”a fi verde”: green, eco, bio, sustenabil etc. Campania este în plină desfăşurare….Cu un psiholog bun ce nu se poate face? Poţi să convingi populaţia să mănânce insecte ca să protejeze stratul de ozon al planetei şi resursele care se tot termină de vreo 50 de ani….

Nu ai niciun produs în coș.