Dintotdeauna omul a simţit nevoia să-şi exprime emoţiile, trăirile şi sentimentele prin arta, sub diversele ei forme, de la pictură, desen, sculptură până la scris şi film. De multe ori cuvintele sunt prea sarace sau insuficiente pentru a descrie ce simţi, ce trăieşti. Şi atunci devine cumva mai uşor să înfăţişezi celorlalţi ce este înăuntrul tău. Întotdeauna produsul artistic, oricare a fost el, a încercat să transmită o trăire, făcând apel la trăirile celorlalţi.
La un moment dat s-a observat că arta poate fi folosita nu doar ca metoda de transmitere a unei emoţii ci şi ca formă de identificare a unei emoţii. S-a descoperit astfel valenţa terapeutică a artei folosită ca mijloc de expresie, investigare, analiză şi schimbare.
S-a născut astfel Art-terapia – o activitate care utilizează metode neverbale, bazate pe creaţia plastică (desen, pictură, sculptură, modelaj, colaj). Prin tehnicile specifice art-terapiei, persoana îşi activează potenţialul creativ pentru o mai bună autoexplorare şi înţelegere a propriilor emoţii şi sentimente. Psihoterapeuţii specializaţi în art-terapie înţeleg şi interpretează lucrarile realizate, folosindu-le ca instrumente sau căi de explorare ale inconştientului persoanei care le-a realizat.
Mai mult decât atât s-a constat că art-terapia poate fi folosită cu succes în psihoterapia copiilor. Aceştia, datorită insuficientei dezvoltări a limbajului se ”exprimă” mai bine şi în mod natural prin desen, joacă, simbolizare şi imaginaţie.
Practic copilului îi trebuie doar cadrul, atmosfera care să-i ofere siguranţa necesară ”creaţiei”. Prin aproape orice va ”crea” copilul se va înfăţişa pe sine, emoţiile şi gândurile cele mai profunde, aproape imposibil de accesat altfel.
Aproape orice mijloc de creaţie oferă câmp de acţiune art-terapeutic:
– expresie plasticã: desen, pictură, modelaj, colaj, sculptură
– expresivitatea mimico-gestualã: mima, euritmia, dansul
– creativitatea poetică/literară: creaţie de versuri, poveşti
– expresivitatea scenicã: interpretare roluri
În timpul şedinţelor de art-terapie copilul:
– are ocazia de a se exprima, ceea ce duce la scăderea sau descărcarea tensiunilor;
– stabileşte relaţii cu grupul (intră în dinamica grupului cu care se joacă sau din care face parte) şi cu psihoterapeutul;
– îşi remodelează atitudinea faţă de el însuşi şi faţă de ceilalţi;
– copilul învaţă într-un mediu atractiv şi distractiv despre/şi cum să gestioneze diferite situaţii de viaţă.
Art-terapia este recomandată în abordarea copiilor care traversează perioade dificile în viaţa lor: divorţul părinţilor, pierderea unui părinte, schimbarea domiciliului, accidente, boli grave sau alte situaţii traumatizante etc.
Dintre efectele şi beneficiile art-terapiei asupra copiilor menţionăm:
– îmbunătăţirea stării emoţionale prin formarea imaginii şi încrederii în sine;
– dezvoltarea intercomunicării (cu colegii şi cu semenii, in general);
– depăşirea anxietăţii;
– asigurarea unui sentiment de confort, linişte şi acceptare;
– formarea capacităţii de a reacţiona adecvat în diversele situaţii de viaţă cotidiană;
– dezvoltarea abilităţilor de acţiune şi efort;
– educarea şi dezvoltarea capacităţilor cognitive;
– dezvoltarea şi antrenarea motricităţii generale şi fine;
– prevenirea/ameliorarea tulburarilor de vorbire şi de exprimare;
– dezvoltarea şi antrenarea simţului formelor, culorilor, expresivităţii artistice.
Rolul art terapeutului este esenţial:
– recunoaşte şi răspunde aspectelor evidente cât şi celor ascunse ale producţiilor copilului
– îl ajută pe acesta să creeze materiale expresive emoţional fără a-l influenţa
– facilitează dezvoltarea creativităţii copilului
Art-terapia poate fi utilizată cu succes şi pentru copii cu diverse alte probleme de limbaj, gandire sau diverse patologii, cu adulţii cu diverse probleme de interacţiune, relaţionare şi exprimare. În felul acesta art-terapia se poate înscrie fără probleme între psihoterapiile clasice.
În artă imaginea este un substitut, un mod de a exterioriza experienţa de viaţă, pulsiunile, fanteziile, trăirile. În art-terapie ea devine o cale, un instrument către părţile profunde ale gandirii şi simţirii.
Dacă sunteţi curioşi să descoperiţi valenţele creative, exploratorii şi psihoterapeutice ale art-terapiei vă invităm la evenimentele organizate de către Clinica Serenity. Specialişti cu experienţă în sondarea psihicului uman vă pot ajuta să vă descoperiţi într-un fel plăcut, într-o atmosferă relaxată.
Mihaela Popescu, psiholog
Pescaru Valentin, psiholog, psihoterapeut