Aceasta situatie de criza generata de epidemia de Coronavirus a condus la o serie de modificari cu care ne obisnuim cu greu. Rutina noastra a avut de suferit, suntem tot mai preocupati in legatura cu epidemia si schimbarile pe care le va produce, programul nostru are de suferit, iar in unele cazuri, chiar activitatea profesionala, ca sa nu mai vorbim de stare de spirit care se modifica constant. Insa, multe dintre aceste schimbari sunt resimtite si de catre cei mici. Rutina lor a suferit modificari considerabile, iar in unele cazuri, cei mici sunt nevoiti sa se adapteze la un stil de viata cu totul nou. Nu mai merg la gradinita/scoala, timpul in afara casei este redus considerabil, o mare parte din activitati se realizeaza in casa, iar interactiunea cu ceilalti este limitata foarte mult. Copiii isi pot manifesta nemultumirea fata de noile modificari, pot sa apara frustrari care sunt greu de gestionat, starea lor emotionala avand de suferit si implicit comportamentul.
Este adevarat faptul ca un copil are nevoie de rutina, are nevoie sa stie ce urmeaza sa se intample si este relativ dependent de un program. Un program predefinit il invata pe copil notiuni de temporalitate si secventialitate, il invata cum sa isi antreneze rabdarea si sa isi stabileasca asteptari in legatura cu persoane si activitati. Insa, in aceasta perioada, toate aceste lucruri au de suferit, ceea ce poate conduce la dificultati emotionale si de comportament pe care copiii nu le pot gestiona singuri si au nevoie de sprijinul parintilor.
Chiar daca este vorba de “datul ochilor peste cap” atunci cand le transmiteti copiilor sa isi finalizeze temele, ignorarea rugamintii de a inchide orice dispozitiv electronic (telefon, tableta, laptop, TV, etc.) sau comportamente precum atribuirea de porecle, folosirea de cuvinte jignitoare, incalcarea regulilor sau agresivitate, toate acestea reprezinta comportamente dificil de controlat, poate acum mai mult ca niciodata. Este o perioada de acomodare pentru toata lumea, iar parintii se pot simti stresati si coplesiti si nu au aceeasi disponibilitate pentru copiii lor.
Ce este de facut in cazul in care apar comportamente problematice?
• Ignorarea comportamentelor de atragere a atentiei.
Poate parea ca o situatie in care copilul scapa ”nepedepsit”, insa de multe ori ignorarea unui comportament care are ca functie atragerea atentiei poate fi cea mai eficienta consecinta. Acest lucru nu inseamna ca ii permitem copilului sa adopte comportamente negative, ci refuzam sa incurajam modalitatile nepotrivite de a se comporta sau de a comunica prin intreruperea activitatii noastre din acel moment si acordarea atentiei.
Daca copilul da ochii peste cap si refuza o activitate (de ex. sa isi faca ordine in camera) nu incercati sa dezbateti comportamentul problema in acel moment, intrucat nu faceti decat sa incurajati amanarea indeplinirii sarcinii. Transmiteti ferm ce se va intampla in situatia in care nu face ceea ce i s-a cerut. Daca acest comportament se repeta, purtati o discutie cu copilul intr-un alt moment, atunci cand sunteti amandoi calmi. Puteti sa ii transmiteti ca ati observat acel comportament si sa il faceti pe copil constient de situatiile in care manifesta comportamentul si eventual sa discutati despre posibilele cauze. Puteti sa incercati impreuna sa identificati modalitati mai potrivite de a transmite nemultumirea si frustrarea.
• Reguli de disciplina: reformularea pozitiva
Aceasta este o tehnica simpla si eficienta care va contribui la cresterea compliantei copilului. In locul formularilor de tip: „nu ai voie sa”, puteti incerca sa ii transmiteti copilului de ce ar putea beneficia daca va realiza respectiva sarcina. De ex., in locul formularilor de tipul „daca nu faci x se intampla y”, reformulati prin „ poti sa faci x de indata ce termini y” sau „ atunci cand vei inceta sa tipi, voi putea sa iti raspund”.
• Nu repetati cerinta
In cazul aparitiei unor comportamente problematice folositi formulari de genul: „daca….atunci”, pentru a-l avertiza pe copil ce se va intampla in situatia in care nu isi va schimba comportamentul. Acest lucru il va ajuta pe copil sa inteleaga consecintele faptelor sale, insa este foarte important sa fiti pregatiti sa puneti in aplicare consecinta daca copilul nu este compliant. Evitati repetarea cerintei sau a consecintei, altfel copilul nu va acorda importanta la ceea ce spuneti
• Discutati despre consecinte
Copilul trebuie sa fie constient de faptul ca orice comportament problematic atrage dupa sine o serie de consecinte si ele vor fi puse in aplicare imediat dupa aparitia comportamentului si nu vor fi negociate. Este foarte important sa luati in considerare varsta copilului si nivelul lui de intelegere atunci cand discutati cu el si stabiliti consecintele.
Time-out-ul poate fi o tehnica foarte utila in cazul copiilor mici, in special in cazul in care copilul tipa in fata parintelui atunci cand este furios. Discutati cu copilul doar dupa ce s-a linistit si evitati sa intariti comportamentul prin acordarea atentiei negative.
Stabilirea unor consecinte logice poate fi eficienta in cazul copiilor mai mari sau a adolescentilor. Atunci cand copilul refuza sa indeplineasca o sarcina pe care ati trasat-o, ba mai mult, se angajeaza in diverse comportamente problematice: tipat, adresarea de injurii, agresivitate directionata spre ceilalti, etc., puteti apela la restrictionarea privilegiilor: telefon, acces la internet, TV, etc. Un alt aspect extrem de important este stabilirea unei relatii intre gravitatea faptei si privilegiul restrictionat, evitand astfel situatiile in care se aplica aceeasi consecinta pentru fiecare comportament, fara nicio diferentiere sau restrictionarea tututor privilegiilor pe o perioada nedeterminata. Copilul trebuie sa inteleaga faptul ca exista o legatura stransa intre gravitatea faptei si tipul de consecinta, precum si perioada in care nu va avea acces la privilegiile cu care era obisnit.
• Repararea greselilor
Anumite situatii cer asumarea responsabilitatii si repararea greselilor. Aceste lucruri pot conduce la descurajarea comportamentelor in randul copiilor si presupun ca acestia sa faca ceva pentru a repara pagubele. De ex. sa preia din sarcinile persoanei pe care a ranit-o in vreun fel, sa repare stricaciunile sau sa plateasca pentru ele. Si acestea pot fi considerate consecinte logice. Repararea greselilor ii va invata pe copii sa isi asume responsabilitatea pentru comportamentele pe care le adopta, iar in acelasi timp copiii vor lucra la repararea relatiilor cu ceilalti.
In incheiere, este important de subliniat faptul ca trebuie luata in considerare gravitatea faptei in raport cu varsta si nivelul de intelegere al copilului, iar consecinele aplicate trebuie sa fie logice si foarte important, consecvente…. Consecventa este elementul cheie care il ajuta pe copil sa faca progrese pe termen lung. De asemenea, parintii trebuie sa isi faca un obicei din a evidentia comportamentele pozitive atunci cand le observa si a evita sa se concentreze doar pe cele problematice. Aceste lucruri au ca scop transmiterea copilului a unui model de comportament, precum si a unui mesaj care sa reflecte asteptarile parintilor legate de comportamentul lor.
Sper sa va fie de folos si nu ezitati sa ne contactati atunci cand intampinati dificultati cu copiii, in special in aceasta perioada plina de noi provocari.
Unele dintre problemele apărute pot fi identificate și gestionate cu ajutorul terapiei individuale sau de familie. Terapia online este o soluție care poate fi de folos în contextul actual.
Simona Bălan psiholog, psihoterapeut copii și adolescenți