Ce este ”Schema-therapy”?

Schemele cognitive reprezintă tipare emoționale și cognitive prin care ne autosabotăm, care s-au format în copilărie și se repetă pe parcursul vieții. Ele sunt emoții, amintiri și senzații corporale. Schemele apar atunci când în copilărie au existat nevoi emoționale de bază nesatisfăcute.
Când schema se activează comportamentele devin reacții!
Jeffrey Young este cel care a dezvoltat terapia bazată pe scheme cognitive ca extensie a terapiei cognitiv-comportamentale în care sunt integrate tehnici din alte școli terapeutice.
Într-una dintre cărțile sale, ”Cum să-ți reinventezi viața – cum să pui capăt comportamentelor negative și să te simți din nou bine”, Young se adresează publicului larg abordând diferitele scheme dezadaptative.
<< Intri mereu in relații cu persoane care se poartă rece cu tine? Ești veșnic nemulțumit chiar dacă ai reușite personale și profesionale? Te panichezi la gândul că nu te descurci de unul singur sau că persoana iubită te va părăsi? Nevoile celorlalți le pui întotdeauna mai presus de ale tale? Te temi în mod exagerat de boli și eșecuri?>>
Persoanei îi este ușor astfel să înțeleagă care sunt consecințele educației avute în copilărie sa caracterizată prin abuz, abandon, respingere, manipulare. Apoi își observă dificultățile comportamentele și emoționale din relațiile cu ceilalți în viața sa actuală.
Pentru a face față schemelor, oamenii dezvoltă stiluri de coping disfuncționale care la rândul lor antrenează schemele (ex: pasivitate, complianță, evitare, supracompensare). Stilurile de coping se formează în copilărie (învățând de la ceilalți sau experimentându-le) ca mecanisme sănătoase de supraviețuire care la maturitate devin dezadaptative.
Modurile reprezintă felul în care ne comportăm când schema este activată.
Psihoterapia schemelor se desfașoară în două etape: cea de evaluare și educare și apoi cea de schimbare în scopul de a consolida modul de Adult Sănătos, Părinte Bun sau Copil Fericit.
Daca inițial terapia centrată pe scheme cognitive a fost creată pentru a trata tulburările de personalitate, în ultimul deceniu ea a fost aplicată cu succes și în depresii, traume din copilărie, tulburări de comportament alimentar, probleme de cuplu și prevenția recidivei la abuzul de substanțe.
Procesul schimbării este dificil. Clienții se străduiesc în fiecare zi să-și schimbe tiparele adânc înrădăcinate.
Drumul schimbării este anevoios, însă cu toții ne dorim fericirea și împlinirea. Avem dorințe sau nevoi care o dată satisfăcute ne vor ajuta să devenim mai fericiți. Pentru aceasta este necesar să ne confruntăm durerea deoarece această confruntare ne va determina să ne maturizăm.

Andreea Enăchescu psiholog, psihoterapeut specializat în Schema Therapy

Nu ai niciun produs în coș.