Criza Covid si Impactul psihologic asupra elevilor. Generațiile ”neîncheiate!

Pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a este o perioadă atipică din multe perspective. Apropierea examenelor aduce cu sine multe emoții, provocări și multă tensiune pentru majoritatea elevilor, cu atât mai mult însă în această perioadă. Criza generată de pandemie a acentuat fragilitatea sistemului educațional și i-a surprins pe profesori și pe elevii care urmează să dea aceste examene total nepregătiți pentru a gestiona „online“ stresul și provocările acestei perioade.

Trecerea rapidă la învățământul online, fără o pregătire anterioară a provocat lacune importante pentru mulți elevi, chiar și în situațiile în care aceștia au participat la lecții, nemaivorbind de cei care au fost nevoiți să renunțe la procesul de învățare din cauza obstacolelor întâmpinate. În această perioadă copiii au experimentat factori de stres care vor avea repercursiuni negative pe termen lung din cauza lipsei instrumentelor de lucru, a slabei adaptări a lecțiilor și a informațiilor la mediul online, a lipsei de pregătire a profesorilor, a lipsei de motivație, etc. La acestea se adaugă și stresul generat de pandemie, de noutatea situației, izolarea socială, precum și lipsa contactului social și a unui feedback din partea celorlalți, toate acestea accentuând nevoia de sprijin emoțional a copiilor pentru a putea depăși perioada stresantă a examenelor.
Sănătatea emoțională a copilului ar trebui să devină prioritară pentru părinte, însă și pentru profesor, întrucât contribuie major în procesul de învățare. În lipsa unei evaluări a nevoilor copiilor, procesul de învățare nu poate fi adaptat contextului actual, iar accentul rămâne în continuare pe cantitatea de informații livrate și nu pe procesul de învățare și dezvoltare al copilului. Părinții și profesorii au nevoie să învețe cum să ofere sprijin adaptat nevoilor copiilor pentru a îmbunătăți capacitatea acestora de a face față stresului și anxietății. Nu putem ignora sau minimiza dificultățile pe care le-au întâmpinat elevii pe perioada crizei sau impactul psihologic pe care l-a avut izolarea socială și școala online, de aceea este important să le permitem copiilor să își exprime nemulțumirile și temerile legate viitorul lor, să încurajăm ventilarea emoțiilor, să aceptăm noutatea situației cu care ei se confruntă și faptul că au nevoie de timp și sprijin pentru a se adapta. De asemenea, este important să acceptăm alegerile pe care le fac și să le oferim susținere.
Având în vedere noutatea situației, atât părinții, cât și profesorii, se pot găsi în situația în care ei înșiși se află în imposibilitatea de a oferi sprijin copiilor. În astfel de situații, rolul psihologului, al consilierului școlar sau al asistentului social este semnificativ, iar părinții și profesorii trebuie să înțeleagă importanța de a căuta sprijin în rândul specialiștilor. Presiunea și criticile nu își au locul în perioadele stresante dinaintea examenelor, cu atât mai mult acum când copiii se confruntă cu situații noi pentru care nu se simt pregățiți. Devine necesară formarea unei echipe între copil-părinte-profesor, întrucât fiecare dintre ei întâmpină provocări diferite și fiecare are nevoie de sprijinul celuilalt pentru a putea funcționa optim.
Ceremoniile tradiționale de terminare a studiilor nu s-au putut desfășura, albumele cu fotografii de sfârșit de ciclu au fost realizate cu mari dificultăți. Toate acestea aduc cu sine un sentiment de ”neîncheiere” dureros pentru mulți dintre elevi, ce va rămâne multă vreme (sau pentru totdeauna) în sufletul și amintirea acestora.

Dragi părinți și profesori! Fiți înțelegători cu copiii și elevii voștri! Clădiți încredere, susțineți exprimarea emoțiilor și capacitatea de evoluție a copilului și oferiți sprijin în aceste situații dificile. Orice criză reprezintă o posibilitate de învățare dacă există disponibilitatea de a face lucrurile diferit.

Simona Bălan – psiholog, psihoterapeut

Nu ai niciun produs în coș.