Sunt întrebat adesea cum poate găsi cineva un psiholog bun Bucureşti (sau un psihoterapeut bun). S-a mai scris despre asta dar se pare că insuficient astfel încât reiau subiectul pe larg
Distanţa, timpul sau accesibilitatea psihologului
Prima idee pe care o persoană care este în căutarea unui psiholog cu care doreşte să intre în psihoterapie trebuie să o ia în calcul este distanţa sau accesibilitatea. Într-un oraş aglomerat şi cu programul încărcat pe care mulţi îl au, factorul accesibilitate devine foarte important. Chiar şi existenţa posibilităţii de parcare sau mijloc de transport. Dacă timpul pentru a ajunge la psiholog este foarte îndelungat, în timp ar putea deveni dificil de ajuns şi să se ajungă la renunţarea la psihoterapie.
Preţul şedinţei
Fiecare psiholog sau psihoterapeut îşi stabileşte tariful pe şedinţă conform dorinţei, competenţei şi experienţei sale. Un psiholog începător va avea un tarif mai mic decât un psiholog cu 15-20 de ani de experienţă. Persoana care doreşte să intre în psihoterapie trebuie să îşi asume faptul că procesul poate dura vreme îndelungată, iar oprirea înainte de momentul potrivit poate aduce ratarea psihoterapiei. De aceea posibilitatea financiară de a plăti tariful cerut atât cât va fi necesar trebuie calculată cu atenţie.
Mediul
Mediul în care se va desfăşura psihoterapia trebuie să fie unul plăcut, care să aducă o stare de bine şi de relaxare, de linişte şi confort. Un cabinet psihologic în care este gălăgie, murdărie sau prin care trec alte persoane etc. va crea un cadru neplăcut de lucru.
Specializările sau competenţele psihologului-psihoterapeut
De obicei un psiholog-psihoterapeut bun are o pregătire îndelungată, la care se adaugă cursuri şi specializări diverse. Un psiholog bun, care lucrează deja de peste 10-15 ani a trecut prin nişte faze de dezvoltare profesională recunoscute de Colegiul Psihologilor sub forma ”gradelor profesionale”: nivel specialist, principal, expert, supervizor, formator etc. Verificaţi nivelul, vechimea şi experienţa psihologului cu care doriţi să lucraţi. El trebuie să vă ofere aceste informaţii, chiar dovezile de absolvire (mulţi deţin la vedere diplomele şi avizele necesare). Un psiholog cu experienţă îndelungată are avantajul sutelor sau chiar miilor de pacienţi trataţi.
Un psiholog este, înainte de toate, o persoană
În cabinet, înainte de orice, se întâlnesc două persoane. Fiţi atenţi la interacţiunea cu psihologul, cum vă simţiţi în discuţia cu acesta (sau aceasta). Cum este limbajul, vocabularul, atitudinea şi comportamentul. Reuşeşte să vă facă să vă simţiţi în siguranţă, înţeleşi. E autentic, sincer, deschis şi colaborativ? Chiar dacă fricile şi reţinerile personale vă pot împiedica să comunicaţi cum aţi dori veţi recunoaşte, veţi ”simţi” dacă persoana din faţa voastră este cea potrivită pentru voi.
Cât de mult contează tipul de formare al psihologului, forma de psihoterapie pe care o practică
Formarea psihoterapeutului înseamnă un mod anume de a aborda problemele. Aceasta înseamnă o perioadă mai scurtă sau mai lungă de studii şi propria psihoterapie. De obicei variantele scurte de psihoterapie înseamnă circa doi ani de studii specifice şi cam 150-200 ore de dezvoltare personală făcută (în general) în grup: psihoterapia cognitiv comportamentala, psihoterapia integrativă, etc. Forma cea mai lungă de psihoterapie, psihanaliza sau varianta ei modernă psihoterapia psihanalitică presupune 4 ani de studii, 5 ani de analiză personală, încă 5 ani de supervizare.
Dacă aveţi dubii în ceea ce priveşte forma de psihoterapie care vi s-ar potrivi procedaţi aşa: alegeţi câţiva psihoterapeuţi relevanţi în 2-3 forme de psihoterapie şi mergeţi la câte o şedinţă, două cu ei. Veţi afla sigur ce şi cine vi se potriveşte cel mai bine. Apoi stabiliţi, de comun acord, cadrul, condiţiile şi modul în care se va desfăşura psihoterapia. De obicei primele şedinţe sunt de cunoaştere şi de stabilire a detaliilor colaborării.
Concluzia in alegerea unui psiholog bun în Bucureşti
În zilele noastre accesul la internet vă poate oferi informaţii preţioase despre psihologul-psihoterapeut cu care vreţi să colaboraţi: cât de relevant este în spaţiul public, cât rezonaţi cu declaraţiile lui, cum vă simţiţi faţă de atitudinea lui, cum sunteţi faţă de articolele pe care le scrie. De obicei online puteţi găsi o mulţime de informaţii despre activitatea profesională a unui psiholog, experienţă, activităţi (cursuri, evenimente etc.).
Nu în cele din urmă, este important să înţelegeţi că intrarea în psihoterapie reprezintă un proces la care vor participa două persoană, fiecare cu drepturile şi obligaţiile ei. Fiecare îşi asumă responsabilitatea respectării procesului şi implicării în desfăşurarea lui.
Încrederea reciprocă, respectarea confidenţialităţii sunt condiţii de bază ale procesului psihoterapeutic.
De multe ori o piedică importantă împotriva succesului sunt aşteptările nerealiste, atât faţă de psiholog cât şi faţă de proces în sine. Tot ceea ce s-a întâmplat (şi repetat) ani de zile nu se poate schimba peste noapte, indiferent de cât de bun este psihologul sau câtă experienţă are.
Pescaru Valentin
Psiholog, psihoterapeut, sexolog, expert judiciar, supervizor