Cum să ne adaptăm la diferența de fus orar

Începe sezonul vacanțelor de vară și aeroporturile sunt pline de oameni care abia așteaptă să descopere lumea întreagă. Dacă ți-ai propus să călătorești în curând, iată câteva informații care ar putea să îți facă mai ușoară adaptarea la noul program al zilei, cu precădere atunci când zona unde te afli este situată în alt fus orar.

Somnul este vital în viața noastră, deși de multe ori aud referiri ca „N-am timp să pierd cu somnul…” sau „Lasă că voi avea timp mâine, peste o lună, după predarea lucrării, după ce mă întorc…etc”. Somnul este o stare activă, în care tot corpul tău lucrează pentru ca tu să fii sănătos, să te bucuri de viață, să fii productiv. În momentul în care aluneci ușor pe panta lină a odihnei, în corp se deschide o adevărată fabrică. Se eliberează o mulțime de hormoni, se produc proteine pentru a face reparațiile și mentenanța celulelor afectate peste zi, tensiunea arterială scade, iar creierul întră într-un proces complex prin care memoria de lucru este transferată în memoria de lungă durată, asigurându-se că a doua zi dimineață vei gândi soluții la toate problemele rămase nerezolvate.

Cum știe corpul să dea semnalul de plecare spre dormitor

Te-ai întrebat vreodată cine îți reglează somnul? Ei bine, somnul este reglat de două procese: cel circadian (alternanța noapte / zi) și cel homeostatic, adică acel Ceas biologic pe care îl purtăm cu toții, chiar dacă nu îl vedem. Deși ne referim de multe ori la el, puțină lume știe să îl definească sau unde se află.

Ceasul biologic se află în creier, la nivelul hipotalamusului, unde se găsește un mic grup de celule, numit nucleul suprachiasmatic. El primește informații, prin intermediul retinei, despre nivelul de luminozitate, pe care le transformă în semnale electrice către creier pentru ca acesta să coordoneze activități importante ca temperatura corpului, tensiunea arterială, foamea, producerea hormonilor și somnul. Ceasul biologic mai poate fi influențat de alimentație, dar și de viața noastră socială.

Odată cu schimbarea mediului, ca de exemplu când călătorim, informațiile preluate de ceasul biologic diferă de cele pe care le primim în mediul nostru obișnuit, astfel că începe un proces de adaptare la noile condiții. De aici apar și acele dereglări de somn sau alimentație care ne dau uneori bătăi de cap și ne fac să devenim iritabili tocmai în mijlocul vacanței. Apropo: cele mai multe divorțuri au loc pe perioada vacanțelor 

Sfaturi pentru a contracara efectele de jet lag

• Acordă-ți timp pentru adaptarea la noua situație

Ascultă și preia cu blândețe semnalele pe care ți le dă creierul și corpul, Astfel vei ajunge să te adaptezi lin și fără dificultate fusului orar și schimbărilor din mediu. Nu uita, în prima noapte pe care o dormi într-un loc nou, creierul „doarme” doar pe jumătate, de aceea e posibil să te trezești mai des. Iar dacă vacanța înseamnă o schimbare frecventă a locului unde vei dormi, este foarte probabil să experimentezi dereglări în somnul tău.

• Ține cont de nevoile organismului

În primul rând, este bine să ții cont de faptul că organismul are nevoie de 1 zi pentru a se adapta unei ore de diferență de fus orar. Prin urmare dacă te afli într-o zonă cu 4h diferență, corpul tău va avea nevoie de aproximativ 4 zile pentru a intra într-un mod de funcționare automat. Este recomandat să păstrezi timpul de somn, corelat cu ritmul circadian (ora de culcare să fie apropiată de cea în care s-a lăsat noaptea).

• Alătură-te obișnuințelor sociale ale locului unde te afli

Astfel ajuți creierul să preia cât mai multe informații, pe care să le proceseze în beneficiul tău.

• Practică tehnica preferată de relaxare

Recomandarea mea fermă este să practici pe parcursul zilelor de vacanță, tehnica preferată de respirație abdominală, de relaxare sau de meditație. Pe lângă beneficiul major al acestora asupra ancorării tale în prezent, ajuță astfel corpul să adoarmă mai ușor și să obțină un somn profund și odihnitor!

Nu ai niciun produs în coș.