Cum spargem “bula” de criză psiho-socială (partea I)

Sanatatea inseamna o stare de echilibru la nivel psiho-mental, somatic si spiritual. Perioadele de criza sociala arata ca acest echilibru a fost distrus si este necesar sa invatam lucruri noi pentru a recreea un echilibru superior. Mentalitatea ca vrem sa “fie ca inainte” nu face decat sa ne accentueze starea de criza, pentru ca trecutul nu se intoarce si pentru ca acel “inainte” continea germenii dezechilibrului care acum se manifesta. Daca ne dorim sa depasim criza, este necesar sa invatam lectia si sa trecem la un nivel superior de dezvoltare. Albert Einstein spunea “ Nu putem rezolva problemele folosind acelasi tip de gandire pe care l-am folosit atunci cand le-am creat”.

Cum putem facilita demersul constientizarii lectiei unei stari de criza in care ne aflam?

  1. Primul pas este sa ne plasam in ipostaza unui observator. Nu stiu daca ati observat, dar atunci cand avem o problema si ajungem intr-o stare de criza, incepem sa fim foarte implicati “in problema”, agitati interior, parca nu ne mai gasim locul, nu mai dormim bine, ne pierdem focusul, incepem sa avem lapsusuri, intr-un cuvant, nu ne mai simtim bine in pielea noastra.

Atunci este momentul sa ne oprim, sa ne acordam un moment de pauza si sa facem efortul de a ne pune in ipostaza unui observator. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa ne imaginam ca ne privim pe noi insine de undeva din afara noastra. Si ne observam… Ce observam?

  1. Primul lucru pe care ar trebui sa incepem sa il observam si apoi sa il analizam este sistemul nostru de valori. Care sunt cele mai importante 5 valori care sunt la baza vietii noastre si care este ordinea lor? Binenteles, putem identifica mai multe valori, dar este important sa le alegem pe cele 5 care sunt cele mai importante pentru noi si sa le ierarhizam.

Daca va este greu sa identificati valorile care va sunt specifice, va puteti ajuta de  urmatoarea lista:

Adevar

Armonie interioara

Atracţie

Autocunoastere

Aventura

Bani

Bucurie

Bunastare

Calitatea relatiilor

Calm

Onoare

Ordine

Pace

Pragmatism

Prietenie

Provocare

Cinste

Competenta

Comunitate

Creativitate

Cultura

Cunostinte

Curiozitate

Dezvoltare personala

Disciplina

Distractie

Respect de sine / fata de ceilalti

Responsabilitate

Sanatate

Siguranta

Dragoste, afecţiune

Educaţie

Faima

Familie

Frumusete

Impartialitate

Independenta

Influenta

Integritate

Intimitate

Putere

Recunoastere

Relatii personale

Sinceritate

Spiritualitate

Incantare

Incredere în tine însuti

Intelepciune

Leadership

Libertate

Liniste sufleteasca

Loialitate

Masculinitate

Natura

Obiectivitate

Sprijin

Stabilitate

Statut

  1. Al doilea pas, dupa ce am identificat cele cinci valori principale care ne reprezinta in prezent si simtim ca rezoneaza cel mai profund cu sufletul nostru, este momentul sa ne intrebam daca viata noastra se desfasoara in conformitate cu aceste valori.

De exemplu, daca adevarul este o valoare importanta pentru noi, observam daca in activitatile zilnice, in relatiile cu ceilalti respectam adevarul sau nu. La fel procedam cu fiecare valoare identificata in sistemul nostru de valori. In cazul in care observam o discrepanta intre valorile ce ne sunt specifice si modul in care ne traim viata, am identificat un fir pe care sa il urmam in rezolvarea situatiei de criza in care ne aflam.

  1. Urmatorul pas este sa gasim modalitatea prin care sa ajungem sa ne sincronizam propriul sistem de valori cu stilul de viata.

Aceasta presupune sa ne asumam responsabilitatea crearii propriului stil de viata, cu toate elementele pe care le presupune acesta: viata personala, familie, profesie. Nu suntem obligati sa “luam” doar ceea ce ni se ofera la nivel de cultura de masa, putem sa ne cautam singuri informatiile si ajutorul unor specialisti in scopul atingerii obiectivului pe care ni-l propunem. Este bine sa retinem faptul ca in orice situatie, oricat de grea ni s-ar parea, exista mai multe solutii si mai multe alternative de actiune. Tot ceea ce este nevoie sa facem pentru a gasi aceste solutii, este sa actionam, sa cautam, sa fim deschisi sa invatam si sa ne transformam convingerile invechite care ne blocheaza in gasirea noilor solutii.

Aceasta este una dintre regulile evolutiei: autodepasirea continua prin asimilarea informatiilor cu rol in dezvoltarea unor atitudini si aptitudini noi.

 

04.11.2020                                                                                      Psih. Maria-Magdalena Badea

 

 

 

Nu ai niciun produs în coș.