Deteriorarea creierului. Recuperarea cognitivă

Este cunoscut că cel mai important organ al corpului uman este creierul. Complexitatea acestuia a fascinat dintotdeauna, iar nenumăratele studii și cercetări nu încetează să descopere minunății despre acesta și despre felul în care este construit și funcționează.

Din păcate creierul uman poate fi deteriorat și nu mai poate desfășura rolul. Funcțiile lui sunt alterate, iar consecința este scăderea nivelului de funcționalitate a persoanei, limitarea libertății de acțiune a acesteia.

Deteriorarea creierului poate avea multe cauze:

  • intoxicarea cu diverse substanțe chimice, ca urmare a activității prelungite în medii toxice
  • intoxicarea cu substanțe ingerate în mod conștient: alcool, droguri, alte substanțe chimice, medicamente
  • traumatisme mecanice în accidente, lovituri, căzături etc.
  • tumori, chisturi
  • neurologice (Parkinson, Tourette, epilepsie)
  • vasculare (atacuri vasculare cerebrale, hemoragii)
  • organice (demențe)

Indiferent care va fi cauza deteriorării creierului consecința va fi afectarea parțială sau totală a: vorbitului, atenției, concentrării, memoriei, orientării în spațiu, recunoașterii obiectelor și locurilor, a capacității de analiză și sinteză, a organizării și planificării etc. Se adaugă modificări fiziologice ale organelor, mușchilor, respectiv simțurilor: mișcarea membrelor, deplasare, echilibru, auz-văz-miros-gust, etc.

În primă instanță, atunci când o astfel de situație apare, intervenția de bază țintește ieșirea din criză, tratarea cauzei și recuperarea funcțională.

Adeseori procesul de recuperare este îndelungat. Problema cea mai mare care apare este că, de multe ori, accentul se pune pe recuperarea fizică (intervenții chirurgicale, fizioterapie, kinetoterapie) și mai puțin pe partea de recuperare logopedică sau psihologică (funcțiile mentale, cognitive). Exercițiile pentru recuperarea vorbirii sunt foarte importante și încep să existe inițiative în acest domeniu. Din păcate atunci când vorbim despre recuperarea funcțiilor cognitive, puțini sunt cei care știu că există exerciții și tehnici speciale, cu eficiență foarte bună în recuperare cognitivă. Indiferent că este vorba de recuperare post AVC, în debut de Parkinson sau în forme ușor-moderate de demențe, creierul are întotdeauna resurse necunoscute și exersarea lui cu tehnici și instrumente cognitive speciale poate avea mare succes.

Experiența de peste 15 ani cu astfel de persoane a dus la dezvoltarea unui program special: Îngrijește-ți creierul, cu două secțiuni: atât pentru tratarea/recuperarea celor afectați dar și pentru prevenție, în cazul celor care vor să-și păstreze/antreneze creierul. Programul cuprinde tehnici și exerciții, jocuri special dezvoltate pentru re/stimularea atenției, concentrării și memoriei, re-echilibrarea emisferelor cerebrale, îmbunătățirea orientării, tehnici de memorare și asociere etc.

Informații suplimentare despre Programul ”Îngrijește-ți creierul” puteți obține de pe siteul www.clinicaserenity.net.

Valentin Pescaru

Psiholog, psihoterapeut, sexolog

 

Nu ai niciun produs în coș.