Evaluarea personalităţii – adevăr şi provocare

Ce este personalitatea

Iată câteva definiţii ale personalităţii:
– ”Personalitatea reprezintă suma valorilor, convingerilor, scopurilor şi credinţelor, dar şi caracteristicile unice ale unei persoane, care o definesc”
– ” Personalitatea este expresia caracteristicilor şi comportamentului nostru, fiind cea care ne dă unicitatea în relaţia cu sinele şi cu ceilalţi”
– ”Personalitatea reprezintă ansamblul de însuşiri stabile proprii, care caracterizează mental şi comportamental o persoană şi o distinge ca individualitate conştientă şi liberă. Este construită din două trăsături complet diferite, şi anume, temperament şi caracter”
Înţelegem repede de ce evaluarea personalităţii este una dintre cele mai complexe evaluări. Personalitatea are multe faţete şi direcţii, de aceea procesul de evaluare necesită timp, experienţa evaluatorului (se realizează de către psihologi clinicieni cu experienţă îndelungată) şi instrumente performante.
Instrumentele utilizate în evaluarea personalităţii
Testele psihologice pentru evaluarea personalităţii sunt cele mai complexe dar şi scumpe. Tehnologia modernă a făcut ca cea mai mare parte dintre aceste teste să fie digitalizate, adică scorurile sunt prelucrate de către un soft specializat, fapt care duce la risc de greşeală minim şi respectiv precizie mare a rezultatelor. Pentru a se înţelege complexitatea unei astfel de evaluări menţionăm că aceste teste cuprind sute de întrebări fiecare, pentru a surprinde caracteristicile şi aspectele urmărite.


De cele mai multe ori în evaluarea personalităţii se folosesc teste standardizate (întrebări şi răspunsuri). Însă evaluatorii experţi pot folosi teste care, chiar dacă nu sunt standardizate, pot scoate la iveală aspecte fine ale personalităţii; cum sunt testele proiective.

Procedura evaluării

Evaluarea personalităţii necesită timp, de aceea va fi nevoie de mai multe sedinţe, stabilite în zile şi momente diferite ale zilei. Se poate ajunge la un total de 10-12 ore, în unele cazuri, în funcţie de scopul evaluării, poate fi nevoie chiar de mai mult timp. Evaluarea va cuprinde răspunsul la întrebări (teste de tip creion-hârtie) dar şi desene sau alte tipuri de sarcini.

Scopul evaluării

Evaluarea personalităţii (profilul de personalitate), este necesară în situaţii diferite, care necesită calităţi şi caracteristici deosebite, cerute de anumite servicii sau poziţii de conducere: poliţie, magistratură, management, etc. unde condiţiile de lucru sau responsabilităţile necesită aptitudini speciale.
Deşi evaluarea personalităţii poate părea complicată, neplăcută, îndelungată şi….scumpă, beneficiile ei sunt foarte importante: ajută la găsirea persoanelor potrivite pentru posturile respective ceea ce duce la performanţă şi economii importante în timp, evitarea unor probleme în viitor etc.
Însă un aspect pe care destule persoane îl refuză sau evită: în timpul evaluării pot fi puse în evidenţă calităţi şi caracteristici pe care persoana nu le cunoştea, i se dezvăluie astfel potenţialul de acţiune şi dezvoltare. Cunoaşterea punctelor slabe nu înseamnă fragilitate ci dimpotrivă, soluţii de îmbunătăţire şi progres.
Sesiunile de pregătire şi testare premergătoare unor examene de post ca cele din poliţie, magistratură etc. nu înseamnă, aşa cum cred unii, dezvăluirea ”trucurilor” folosite de evaluatori, ci verificarea aptitudinilor cerute de posturile respective. Sunt destule persoane care doresc intrarea în diverse servicii şi posturi de conducere de mare responsabilitate dar nu realizează că nu au capacităţile necesare de a performa sau de a face faţă stresului asociat; iar asta poate aduce cu sine riscuri mari, consum psihic şi emoţional şi respectiv intrarea în situaţii neplăcute şi chiar periculoase. Să fii poliţist poate părea interesant şi incitant, să ai şi calităţile necesare… e cu totul altceva.

Evaluarea psihologică şi a personalităţii în companii

De multe ori, în mod greşit, evaluarea personalităţii este atribuită doar posturilor de răspundere sau cu profil special (poliţie, magistratură, management etc.) Experienţa ne-a arătat că evaluarea personalului din firme şi companii este de un real folos căci îmbunătăţeşte nu doar performanţele firmei ci şi mediul de lucru şi relaţiile dintre angajaţi. De multe ori procedurile organizaţionale sunt atente doar la proces şi performanţele financiare, ratând partea psihico- emoţională a angajaţilor. Înainte de a fi un angajat avem de-a face cu un om, care are unicitatea lui, dar şi viaţa lui personală, cu diverse situaţii şi evenimente (boli, divorţ, decese, despărţiri, pierderi etc.)

Necesitatea sau obligativitatea evaluării personalităţii?

Răspunsul la întrebare este relativ simplu. Evaluarea complexă a personalităţii ar trebui nu doar extinsă la multe categorii profesionale dar şi obligatorie. Vedem prea des persoane ”nepotrivite” în locuri ”nepotrivite” (profesori, personal medical, politicieni etc.)
Valentin Pescaru
Expert psiholog, psihoterapeut

Nu ai niciun produs în coș.