Examen psihologic sau Evaluare psihologica?

Examenul psihologic inseamna examinarea starii psihice a unei persoane (copil sau adult) sau stabilirea existentei unor capacitati/insusiri specifice. Examenul psihologic evalueaza aceste lucruri la un moment dat, intr-un anumit context;. Scopul examenului psihologic impune metodele, tehnicile si testele necesare; ex. Pentru obtinerea permisului de conducere, de port arma, de stabilire a capacitatii de a conduce utilaje speciale (macarale, vapoare), de a sustine anumite activitati (paza), de a sustine o anumita activitate (invatator, profesor, magistrat) etc.
Examenul psihologic clinic stabileste starea de sanatate mintala, respectiv de boala psihica a unei persoane (copil sau adult). Se diferentiaza de celelalte tipuri de examene datorita impactului social pe care il poate provoca si de aceea obliga psihologul clinician la maxima responsabilitate. De multe ori examenul clinic este cel care va pune primul diagnostic unei persoane. De aceea este nevoie de pricepere si profesionalism atat in timpul examinarii cat si la comunicarea diagnosticului. Psihologul clinician trebuie sa aiba experienta si cunostinte complexe pentru realizarea unei examinari corecte. De multe ori este nevoie de un diagnostic de finete, in colaborare cu alte specialitati medicale, ceea ce presupune si cunostinte interdisciplinare. O competenta speciala, dobandita in urma anilor de studii si experienta profesionala este diagnosticul diferential, caracteristica a celor mai buni dintre clinicieni, care pot diferentia intre multe carateristici ale mai multor boli/tulburari psihice.
In functie de scopul si complexitatea examinarii psihologice pot fi utilizate instrumente de testare diverse, de la teste care sunt completate pana la diverse aparate. Examinarea se poate face individual sau in grup.
Este important sa se inteleaga faptul ca examenul psihologic stabileste existenta unor caracteristici la un moment dat, intr-un anumit context. Examenul psihologic nu are valoare predictiva, adica nu poate stabili care va fi situatia in viitor, ce se va intampla cu persoana si daca caracteristicile examinate vor fi pastrate sau nu.
Atunci cand se doreste stabilirea cu precizie a starii de sanatate mintala, a unor atitudini sau comportamente, cand se doreste stabilirea unui profil de personalitate cu caracter predictiv ridicat se recomanda realizarea unei Evaluari psihologice.
Evaluarea psihologica este una complexa, pe mult mai multe directii decat examenul psihologic, este o evaluare de finete si precizie. Stabileste profilul de personalitate, atitudini, comportamente, insusiri, valori morale etc. De aceea este realizata de catre specialisti cu experienta si pregatire profesionala inalta. Se utilizeaza teste speciale, de complexitate ridicata; evaluarea psihologica este un proces de durata, de multe ori se desfasoara in timp, in mai multe sedinte sau prin observarea persoanei pe o perioada de timp.
Evaluarea psihologica este realizata in cazuri deosebite, asupra unor persoane care ocupa functii inalte (functionari de stat) sau speciale (cadre militare), care au activitati ce necesita caracteristici speciale (forte de interventie, de salvare, procurori, judecatori etc.)
In cazuri speciale exista evaluari psihologice specifice unei anumite circumstante sau unui anume proces: custodie, luare in plasament sau ingrijire, adoptie, procese juridice (divort, infractiuni penale etc.).
Orice tip de examinare psihologica se desfasoara in conditii de liniste, de odihna, sanatate si performanta normala a persoanei, respectandu-se conditiile de confidentialitate. De obicei rezultatele examinarii se inmaneaza persoanei in cauza sau celor care au cerut realizarea examinarii, imediat dupa examinare in cazul unor situatii mai simple sau la mai multe timp, in cazul evaluarilor complexe.
Intotdeauna examinarea psihologica se realizeaza cu responsabilitate, cu profesionalism, cu rabdare si intelegere. Contextul examinarii poate fi un element de stres pentru examinat de aceea psihologul-examinator trebuie sa asigure conditiile si cadrul potrivit pentru ca examinarea sa nu fie viciata si rezultatul alterat.

Pescaru Valentin
psiholog clinician specialist

Nu ai niciun produs în coș.