Gandirea creativa si rezolvarea problemelor

10 pași pentru a dobândi o gândire creativă în rezolvarea problemelor

Când te confrunți cu o problemă, tu cum o rezolvi? O lași să te copleșească sau îți încordezi toți mușchii ca să găsești cea mai bună soluție?

BRIAN TRACY, unul dintre cei mai reputați oameni de vânzări din lume, autor al peste 60 de cărți pe teme de vânzări, success în afaceri, dezvoltare profesională și personală este unul dintre autorii pe care îi urmăresc de ceva vreme ma inspiră și mă motivează să îmi dezvolt permanent gândirea critică. Oamenii care lasă dificultățile să preia controlul asupra lor, devin adesea haotici și confuzi. Aceasta este o abordare hazardantă a gândirii și deseori ei rămân uimiți când se găsesc în situații critice și nu fac nici un progres.

Pentru a-ți dezvolta creativitatea în rezolvarea problemelor, ai nevoie să gândești sistematic, urmând cei zece pași recomandați de geniile proceselor cognitive și astfel să îți dezvolți gândirea critică și tehnicile de rezolvare a problemelor. Să fii un geniu al rezolvării propriilor probleme de viață și de muncă.

1) Schimbă limbajul în care formulezi problema de la negativ la pozitiv!

În loc să utilizezi cuvântul „problemă”, numește-o “situație” sau “provocare” sau “oportunitate”. Cu cât limbajul folosit este mai pozitiv, cu atât vei fi mai sigur și mai optimist indiferent ce dificultate întâlnești. Cu cât ești mai creativ și mai înțelept, cu atât vei găsi soluții mai creative și idei inovatoare.

2) Definește situația sau dificultatea, într-un mod cât mai clar!

Care este mai exact provocarea cu care te confrunți? Ce anume îți provoacă stresul și anxietatea? Ce te determină să îți faci griji? De ce ești nefericit?
Scrie toate astea cât mai clar, în detaliu.

3) Folosește gândirea critică pentru a aborda situația / dificultatea din direcții diferite!

Pune-ți întrebarea: „Ce altceva este o problemă?” Nu te mulțumi cu un răspuns superficial. Caută cauza principală a problemei mai degrabă decât să te concentrezi pe simptom. Abordează problema din puncte de vedere diferite. Fă un Brainstorming pentru diferite soluții, cel mai probabil că există mai multe soluții pentru aceeași problemă, nu doar una.

4) Definește în mod clar care este soluția ideală la problema ta!

Ce trebuie să realizeze soluția? Ce repere trebuie să conțină obligatoriu soluția? Care ar fi soluția ideală pentru această problemă? Definește clar parametrii.

5) Alege cea mai bună soluție!

Alege cea mai bună soluție prin compararea diferitelor soluții posibile, pe de o parte, și soluția ideală, pe de altă parte. Care este cel mai bun lucru pe care îl poți face în acest moment și în circumstanțele date?

6) Pregăște-te pentru cel mai rău rezultat posibil și cum gândește-te cum îl vei depăși!

Înainte de a pune în aplicare decizia, întreabă-te: „Care este cel mai rău lucru posibil care se poate întâmpla, dacă această decizie nu funcționează?” Dacă soluția ta nu funcționează, fi gata să accepți acest lucru și să încerci altceva.

7) Măsoară progresul!

Stabilește cum vei măsura rezultatul obținut prin soluția adoptată. Cum vei ști că faci progrese? Cum vei măsura succesul? Cum vei compara succesul acestei soluții cu succesul unei alte soluții?

8) Asumă-ți întreaga responsabilitate pentru decizia luată!

Acceptă întreaga responsabilitate pentru punerea în aplicare a deciziei. Multe dintre cele mai creative idei nu se materializează niciodată, deoarece nimănui nu i se atribuie în mod concret, responsabilitatea de a lua decizia.

9) Setează un termen limită pentru când lucrurile ar trebui rezolvate!

O decizie fără termen limită este o discuție fără sens. Dacă este o decizie majoră și punerea ei în aplicare va dura ceva timp, stabilește o serie de termene intermediare și un program de raportare.
Cu termene limită clare, vei ști imediat dacă te afli pe drumul cel bun sau dacă ești în urmă. Aici poți utiliza gândirea creativă pentru a atenua mai multe blocaje sau puncte de cotitură.

10) Acționează!

Fi preocupat. Du-te acolo unde e nevoie. Dezvoltă un sentiment de urgență. Cu cât te deplasezi mai repede în direcția obiectivelor tale clar definite, cu atât vei fi mai creativ. Cu cât mai multă energie vei avea, cu atât vei învăța mai mult. Și cu cât te vei dezvolta mai repede, cu atât îți vei exersa capacitatea de a obține mai mult și în viitor.

Poți depăși orice obstacol sau poți să atingi orice obiectiv pe care îl stabilești pentru tine folosindu-ți minunata minte creativă și acționând în mod consecvent și persistent până când îți atingi obiectivul. Succesul este semnul distinctiv pentru aceia care gândesc creativ, iar atunci când îți folosești capacitatea de a gândi creativ, succesul tău poate fi nelimitat.

Alina Costache
Coach cognitiv-comportamental

Nu ai niciun produs în coș.