Îmbătrânirea a fost întotdeauna asociată cu afectarea funcţiilor cognitive. Uitarea, scăderea atenţiei, a concentrării şi memoriei, scăderea capacităţilor de planificare erau până nu de mult normale şi acceptabile la persoanele în vârstă. Era ceva de la sine înţeles, până când s-a descoperit că această scădere poate fi de multe ori mai bruscă, mai neaşteptată şi mai gravă, aşa cum sunt demenţele (tulburarile neurodegenerative, Alzheimer etc.). Cei mai mulți dintre oameni nu pot admite că demența poate fi dezvoltată de către oricine și că pe ei nu-i va afecta. Incidența în rândul populației a crescut uriaș în ultima decadă și se consideră că va deveni problema nr.1 din lume în următorii 10 ani. Multă vreme s-a considerat că nu se poate face mare lucru pentru schimbarea situaţiei.

Însă cercetările recente au demonstrat că există încă resurse neobişnuite ale creierului de a se păstra performant pentru multă vreme. Cum rezultatele cercetărilor făcute în sensul descoperirii tratamentului pentru demenţe se lasă încă aşteptate, cercetătorii s-au aplecat asupra prevenirii deteriorării creierului, rezultatele obţinute fiind excepţionale.

Se sţie deja că deteriorarea creierului începe după vârsta de 40 de ani, dar că simptomele apar 20 de ani mai târziu, până atunci creierul reuşind să compenseze deteriorarea. După apariţia simptomelor însă nu prea se mai poate face mare lucru. Cheia rămâne prevenţia, ingrijirea creierului atunci când are mai mare nevoie, nu atunci cand este prea târziu. Responsabilitatea pentru sănătate nu trebuie să excluda cel mai important organ al corpului uman.

Cu alte cuvinte cu cât creierul este mai dezvoltat, mai bine îngrijit şi mai exersat cu atât efectele unei eventuale boli degenerative vor fi resimţite mai târziu iar funcţionalitatea va fi păstrată mai multă vreme, spre beneficiul persoanei, a familiei şi a tuturor celor interesaţi.

Rebusul, Sudoku şi altele de felul acesta sunt istorie. Efectul lor asupra performanţelor cognitive este neglijabil. Există însă nenumarate exerciţii şi tehnici puse la punct de către psihologi şi psihoterapeuţi cu efecte extraordinare.

Îngrijeşte-ţi creierul – Prevenirea degenerării creierului

Este un program dezvoltat de către Clinica Serenity cu ajutorul unor psihologi cu experienţă în evaluarea şi tratarea tulburărilor neurodegenerative (a demenţelor de toate tipurile).

Programul este adresat celor interesaţi de păstrarea sănătăţii creierului, care nu văd bătrâneţea ca un destin implacabil şi care vor să se bucure de tot ceea ce le poate oferi creierul lor până la vârste înaintate. Şedinţele îmbină diversele exerciţii şi tehnici cu umorul, buna dispoziţie si socializarea, într-un cadrul plăcut şi primitor. Nu va fi o atmosferă de oră de clasă ci ne vom distra şi dezvolta în acelaşi timp.

Tehnicile, exerciţiile, problemele şi situaţiile testate în timpul programului si-au demonstrat efectul binefăcător asupra creierului. Ele reuşesc păstrarea legăturilor neuronale şi crearea unora noi. Esenţa păstrării performanţelor cognitive stă în această posibilitate de a crea legaturi noi între neuronii existenţi. Este depăşită ipoteza conform căreia capacităţile cognitive depind de numărul de neuroni. De fapt, depind de numărul de sinapse (legături) noi, iar acestea se realizează doar în anumite condiţii.

Vreţi să aflaţi mai multe şi să vă alăturaţi programului nostru?
Vă rugăm să ne scrieţi la adresa: contact@clinicaserenity.net menţionând numele, prenumele, vârsta şi datele de contact (numărul de telefon), sau trimiţându-ne un SMS (preţ normal) la tel. 0748043454.

Ȋn cadrul programului se va lucra 100% practic cu fiecare persoană, ȋn vederea menţinerii performanţelor cognitive (atenţie, concentrare, memorie), a autonomiei, a capacităţilor de planificare şi execuţie, a funcţionalităţii generale.

Programul se va desfăşura sub forma terapiei de grup. Conform studiilor, terapia de grup are numeroase avantaje. Ȋn cadrul grupului persoanele au ocazia să socializeze, să interacţioneze dar şi să îşi exerseze memoria, atenţia, concentrarea, orientarea ȋn spaţiu, percepţia şi funcţiile executive ȋn prezenţa specialiştilor.

Programul presupune o ȋntȃlnire săptămȃnală de 1 oră şi 30 minute, sȃmbăta dimineaţa.

Preţul unei ȋntȃlniri este de 60 lei pentru fiecare persoană.

Grupul poate funcţiona cu minim 6 participanţi, locurile se ocupă ȋn ordinea înscrierilor, iar grupul îşi va începe activitatea când se va indeplini numărul minim de persoane (5-7 persoane).

Programul este coordonat de Valentin Pescaru, psiholog clinician specialist/psihoterapeut specialist, cu experienţă de 15 ani în evaluarea psihologică şi diagnosticarea stării de sănătate mintală (peste 5000 de evaluări psihologice şi peste 10000 de ore de psihoterapie la activ).