Meditatia mindfulness – Arta de a rămâne în prezent

În lumea noastră ocupată, multitaskingul a devenit un mod de viață. Împăturim hainele spălate în timp ce avem un ochi la copii și altul la televizor. Discutăm pe telefoanele mobile, în timp ce continuăm să lucrăm la ceea ce avem de făcut. Plătim facturile, mâncăm o gustare și ascultăm soțul care se plânge de un proiect de la muncă, toate în același timp. Dar, în graba noastră de  a îndeplini sarcinile obligatorii, pierdem adesea legătura cu momentul prezent.

Ne grăbim prin activitățile zilnice fără a fi cu adevărat atenți la ceea ce facem și cum ne simțim.

Mindfulness, care își are rădăcinile în practicile budiste, ne învață să trăim fiecare moment chiar în timpul în care acesta se desfășoară. Este o practică a concentrării atenției asupra a ceea ce se întâmplă în momentul prezent și a acceptării fără judecată.

Mulți doctori și terapeuți cred că Mindfulness poate fi un instrument terapeutic extrem de puternic. Cel mai adesea Mindfulness se învață prin meditație, tehnica de reglare a atenției prin concentrarea pe respirație, pe o expresie sau pe o imagine.

În ultimele decenii, oamenii de știință au descoperit beneficiile folosirii tehnicilor de meditație mindfulness, care ajută la eliminarea stresului, tratarea bolilor cardiace și ameliorarea unor afecțiuni cum ar fi: hipertensiunea arterială, durerea cronică, tulburările de somn și problemele gastro-intestinale. Astfel tehnicile de mindfulness sunt utilizate de terapeuți – în special cei de orientare cognitiv comportamentală – a trata problemele de dispoziție (anxietate, depresie etc). Studiile au demonstrat că meditația ajută la prevenirea recidivei în cazul  persoanelor care au sefrit de episoade de depresie recurente. Există dovezi că meditația are efecte benefice asupra creierului. Într-un studiu, cercetătorii au măsurat activitatea electrică a creierului înainte, imediat după și la patru luni după un curs de două luni în meditația mindfulness. Ei au constatat creșterea activității în partea stângă a cortexului prefrontal, care este asociată cu emoțiile de bucurie și liniște.

Mindfulness oferă și alte beneficii: Unul dintre obiective este acela de a spori aprecierea experiențelor simple de zi cu zi. Învățând să ne concentrăm pe aici și acum, practcând mindfulness constatăm că suntem mai puțin prinși în stări de îngrijorare despre viitor sau de regret cu privire la trecut.

Alina Costache

Coach

Nu ai niciun produs în coș.