Mic manual de homeostazie psiho-emotionala pe perioada pandemiei de coronavirus (V)

VII. O casă ordonată, o minte ordonată

De multe ori ni se întâmplă să ne simțim copleșiți de gânduri. În aceeași măsură, tindem să amânăm curățenia pe care o avem de făcut în casă, pentru că ne simțim prea obosiți sau suntem prea ocupați.
ACUM este momentul cel mai bun să ne dăm seama de faptul că locuința în care trăim este de fapt o oglindă a propriei noastre persoane. Nu degeaba se spune că „ne aranjăm casa după gusturile noastre” sau că felul în care am decorat „ne reprezintă”. Este strict alegea fiecăruia dacă preferă ordinea sau dezordinea.
Dar privind dincolo de starea unei case, putem înțelege ce se întâmplă în interiorul nostru sau al familiei noastre. O casă ordonată exprimă bucuria de a trăi, de a ne petrece timpul acasă (în singurătatea noastră plăcută, sau cu familia), fiind o oglindă a stării de liniște sufletească, mulțumire și lumină. O casă ordonată este o casă primitoare.
Cu toții cunoaștem zâmbetul și starea de bine pe care le trăim în momentul în care terminăm de făcut curățenie și ordine în casă – miros proaspăt, mai mult spațiu de mișcare, parcă mai multă lumină.
Acțiunea de a face curățenie în casă aduce beneficii multiple:
– ne pune sângele în mișcare;
– eliberează stresul;
– ne ajută să eliminăm energiile și gândurile negative;
– ne oferă un răgaz de la ceea ce ne preocupă, oferindu-ne un sentiment de scop și de împlinire;
– eliberează energiile din casă, permițând circulația liberă a aerului;
– ne oferă ocazia să scăpăm de lucrurile inutile sau vechi;
– ne oferă idei noi de redecorare a locuinței;
– ne oferă posibilitatea să remodelăm casa după personalitatea noastră, astfel încât să ne creăm o oază de liniște și bine;
– putem folosi această ocazie pentru a fi mai conștienți de corpul nostru și de a rămâne conectați la noi înșine și la momentul prezent.

VIII. Super Alimente

Va vom prezenta un pasaj foarte util din cartea specialiștilor dr. Steven Pratt și Kathy Matthews, care ne dezvăluie 14 alimente fabuloase care sunt extrem de benefice pentru organismul uman.
Cartea SuperAlimente Rx (Editura Curtea Veche) are la bază un concept foarte simplu: unele alimente aduc mult mai multe beneficii sănătăţii organismului decât altele.
Ne dăm seama cu toţii că un măr este mult mai sănătos decât un chips. Dar ce putem alege dintre covrigei şi nuci? Ştiaţi că doar consumând câteva nuci de câteva ori pe săptămână vă poate reduce riscul de apariţie a unui atac cerebral cu 15 până la 51%? Chiar şi în condiţiile în care fumaţi, sunteţi supraponderal şi nu faceţi exerciţii fizice. Aceasta este puterea anumitor alimente.
Cartea SuperAlimente Rx (Editura Curtea Veche) prezintă cele paisprezece cele mai importante alimente din punct de vedere nutriţional, care vă ajută să vă creşteţi durata de sănătate – perioada de timp în care sunteţi sănătos, viguros şi plin de viaţă – precum şi durata de viaţă. Acestea sunt alimentele care s-a demonstrat că previn apariţia anumitor afecţiuni, şi în anumite cazuri chiar inversează binecunoscutele efectele ale îmbătrânirii, inclusiv afecţiunile cardiovasculare, diabetul de tip II, hipertensiunea arterială, anumite tipuri de cancer şi chiar şi demenţa.
Este foarte posibil ca majoritatea super alimentelor să facă deja parte din regimul dumneavoastră alimentar. Mulţi oameni se bucură regulat de broccoli şi portocale şi chiar şi de spanac, spre exemplu. Este foarte posibil ca afinele să fie super-alimentul îndrăgit de toată lumea, chiar dacă majoritatea oamenilor le consumă doar ca desert, şi numai atunci când este sezonul lor.
Efectele benefice ale fructelor de pădure, vă vor face să vă doriți să le consumaţi în fiecare zi. Fructele de pădure sunt delicioase chiar şi congelate şi le puteţi adăuga la shake-uri.
Unele super alimente, cum ar fi de exemplu dovleacul şi curcanul, se regăsesc din când în când în dieta dumneavoastră. Și alte alimente, precum soia şi iaurtul, sunt considerate super alimente, care aduc numeroase beneficii organismului uman.
Cel mai surprinzător super aliment este însă nuca. Majoritatea oamenilor includ nucile în categoria alimentelor care trebuie evitate pentru că îngraşă. Dar efectele benefice aduse de nuci sunt de-a dreptul excepţionale.
Alte super alimente nu sunt deloc surprinzătoare. Cu siguranţă aţi citit despre somonul sălbatic. Somonul sălbatic aduce atât de multe beneficii încât ar fi de-a dreptul prostesc să nu îl consumăm în mod regulat.
Unele super alimente sunt atât de uşor de integrat în viaţa dumneavoastră încât veţi putea începe să vă îmbunătăţiţi regimul alimentar într-o durată de timp egală cel necesar încălzirii apei pentru un ceai pe care să îl sorbiţi citiţi această carte. În cazul altora însă este nevoie de o planificare mult mai atentă. Alimentele precum dovleacul (sau unul dintre alimentele sale partenere, precum ardeii capia portocalii) ar trebui consumate de câteva ori pe săptămână; iar cele precum iaurtul, trebuie consumate mult mai des, chiar şi în cantităţi mici.
O categorie de super alimente poate fi reprezentată de câteva alimente – spre exemplu fasolea, la care probabil că nu v-aţi fi gândit – dar atunci când deveniţi conştienţi de beneficiile unor alimente umile precum mazărea sau năutul, cu siguranţă veţi încerca să le consumaţi mai des. Și același lucru este valabil și când vine vorba de roșii, ale căror beneficii nu se pierde nici atunci când sunt consumate sub formă de sos, sau chiar ketchup.
Majoritatea dintre noi consumăm pâine în fiecare zi şi o servim de asemenea familiei noastre. Uneori suntem convinşi că ceea ce consumăm este pâine integrală, dar am fi surprinşi să aflăm că nu este deloc aşa. Ştiaţi că doar citind conţinutul nutriţional al unei pâini şi asigurându-ne că are un conţinut de fibre de cel puţin 3 grame putem transforma un simplu sandviș într-un Super sandviș?
Majoritatea dintre noi suntem sclavi ai obişnuinţei: mâncăm cam acelaşi lucru. Pentru a ieşi din această rutină, trebuie să devenim conştienţi de faptul că această schimbare merită şi este de asemenea uşor de realizat.

IX. Tehnologia ne permite să menținem vii relațiile cu cei dragi

Statul în casă nu înseamnă izolare. Chiar dacă întâlnirile cu cei dragi sunt mai limitate în această perioadă, avem ocazia să ținem legătura cu ei și să povestim mai mult, prin intermediul telefonului și internetului.
O altă latură bună a acestei situații, la care cel mai probabil nu v-ați gândit sau nu i-ați dat importanță este aceea că acum avem ocazia să descoperim care sunt oamenii care țin cu adevărat la noi și cărora le pasă de noi.
Cu toții am întâmpinat surprize, cum ar fi oameni cu care nu am mai vorbit demult ne contactează pentru a vedea ce facem și cum suntem, la fel cum așa-ziși „prieteni” s-au lăsat atât de absorbiți de propriile lor vieți în izolare, încât nu au dat nici un semn.
Poate că este momentul cel mai bun să facem curățenie în viețile noastre la acest capitol.
De asemenea, este important să realizăm că persoanele (din afara familiei) pe care noi le-am contactat primele atunci când a început pandemia pentru a le întreba de sănătate, dacă sunt bine sau au nevoie de ceva, sunt de fapt persoanele care contează foarte mult pentru noi.
ACUM este momentul să ne facem curățenie și în agenda telefonică și relațiile interumane.
Provocarea ar fi să ne uităm prin telefon și să ne amintim cine sunt cei care ne-au scris și ne-au telefonat și cine sunt cei cărora le-am scris și le-am telefonat noi.
Distanțarea socială, menită să ne ajute să ne păstrăm sănătatea este șansa noastră de a reclădi și întări comunitatea noastră strânsă, formată din familie, prieteni, colegi, vecini și poate, de ce nu?! O șansă pentru a o mări și a permite și altor oameni să intre în viețile noastre, pentru a ne aduce un plus de bucurie.
Suportul emoțional este extrem de important în acest moment, pentru fiecare dintre noi, iar faptul că avem oameni dragi cu care putem vorbi și împărtăși gânduri, impresii, emoții este cu siguranță un lucru pentru care să fim recunoscători.
Este important să conștientizăm aceste lucruri și măcar o dată la două zile să întindem o întrebare către cei dragi, care sunt departe de noi.
Este o ocazie bună să reînnoim relațiile cu familia lărgită – verișori, mătuși, bunici – cei cu care în mod obișnuit nu vorbim în fiecare zi sau în fiecare săptămână.
Este momentul să ne întrebăm și să acționăm:
1. Cu ce persoană dragă mine nu am mai vorbit demult?
2. Cine s-ar bucura să primească un telefon sau un mesaj de la mine?
3. Cui i-ar prinde bine în aceste clipe un telefon de curtoazie?
4. Oare am vecini care se simt singuri sau au nevoie de ajutor?
5. De când nu am vorbit cu verișorii / mătușile / bunicii?

Psiholog Andreea Mihalache
Psiholog Bianca Mateescu

Nu ai niciun produs în coș.