- EU CU MINE – cine vreau să fiu
De multe ori ne pomenim că suntem nemulțumiți de noi înșine. Motivele pentru acest lucru pot fi extrem de variate de la o persoană sau alta. Însă un lucru este cert: în mod invariabil cu toții am avut zile în care nu ne-a convenit ceva la noi – de la partea fizică, la comportamente, vorbe sau câte și mai câte.
Poate că nu suntem așa cum ne-am imaginat că vom fi când eram copii, sau nu avem serviciul pe care ni-l doream, sau pur și simplu credem că deja suntem prea bătrâni ca să schimbăm ceva la noi.
Și totuși….
Ce anume mă oprește să fiu așa cum vreau să fiu și să îmi placă de mine?
ACUM este momentul ideal să pășim spre EU-ul nostru IDEAL.
Cum ne imaginam că vom fi și vom arăta la vârsta pe care o avem acum, atunci când aveam 10 ani?
Dar când aveam 16?
Dar 22?
Cu siguranță percepțiile noastre despre noi înșine și cum ne-am dori să fim s-au schimbat mult de la o etapă la alta a vieții noastre.
Cu toate acestea, ACUM este momentul perfect să ne facem o introspecție, să ne întoarcem atenția către interiorul nostru și să fim mai atenți la ceea ce simțim și cât de confortabil ne simțim în mod real în propria piele.
Hai să ne uităm la cine suntem și ce ne face cu adevărat fericiți.
Să ne întrebăm:
- Ce este cu adevărat important pentru mine acum, în aceste momente?
- Ce simt față de tot ceea ce mă înconjoară?
- Ce pot face în mod specific ca să mă simt mai bine?
- Ce acțiuni specifice pot face pentru a mă ajuta pe mine însumi să fiu bine?
- Ce anume (specific) din ceea ce fac acum îmi este dăunător sau mă afectează și în ce mod? Ce pot face pentru a schimba asta?
Acum este momentul perfect pentru a accepta o provocare de dezvoltare personală.
O provocare care ne va fi de folos și pentru a ne ține mintea liberă de gânduri anxiogene, dar și pentru a ne ajuta să ne simțim mai bine în pielea noastră și să ne dezvoltăm auto-disciplina. Și este mai simplu decât pare.
PĂSTREAZĂ UN JURNAL DE GÂNDURI ȘI EMOȚII
Probabil în această perioadă ni se întâmplă mai mult ca niciodată să avem gânduri și emoții negative, sau care ne sperie.
Tocmai de aceea este atât de important să le conștientizăm și să le abordăm într-un mod sănătos și productiv pentru noi, nu doar pentru moment, ci și pentru viitor.
Cea mai simplă strategie în acest sens este păstrarea unui jurnal de gânduri și emoții.
Cum procedăm?
- Atunci când identificăm un gând sau o emoție care ne creează o stare de inconfort, să notăm despre ce este vorba. (Spre exemplu, „Sunt panicat că nu am voie să ies din casă / Cred că nu voi avea toate alimentele de care am nevoie”).
- Să scriem 5 argumente care vin în apărarea gândului / emoției și care îi legitimează apariția (pro). (Spre exemplu, „Este firesc să fiu panicat, este o situație cu care nu m-am mai confruntat / Mâncarea este într-adevăr un element important pentru supraviețuire și e normal să mă gândesc la asta”)
- Să scriem 5 argumente care vin pentru combaterea gândului / emoției, care să îl destructureze (contra), UTILIZÂND ENUNȚURI ȘI ARGUMENTE POZITIVE. (Spre exemplu, „Panica este exagerată pentru că declarația pe proprie răspundere pe care o completez pentru a ieși din casă este permisiunea de a ieși, cu mai multe motive / Am suficientă mâncare și alimente în casă pentru a prepara orice fel de mâncare îmi doresc și pot ieși oricând pentru a cumpăra ceea ce vreau pentru a încerca noi feluri de mâncare”)
- ESTE IMPORTANT CA ÎNTOTDEAUNA SĂ ADUCEM ACELAȘI NUMĂR DE ARGUMENTE PRO ȘI CONTRA PENTRU A PĂSTRA ECHILIBRUL DE CONȘTIENTIZARE RAȚIUNE-EMOȚIE.
- DACĂ GÂNDUL SAU EMOȚIA SE REPETĂ DE MAI MULTE ORI PE PARCUSRULUI UNEI ZILE, VOM NOTA DE FIECARE, CU UN NOU SET DE ARGUMENTE PRO ȘI CONTRA.
- Ce senzații îmi produce în corp acest gând / această emoție?
- Este important să acordăm atenție corpului nostru și să notăm senzațiile fizice pe care le simțim. (Spre exemplu, „Simt u nod în gât, îmi bate inima mai tare, simt o presiune în tâmple”)
- Vreau să continui să mă am aceste senzații fizice? Sau mi-ar plăcea / mi-ar fi mai bine să le diminuez ca intensitate până dispar?
- UN EXERCIȚIU DE IMAGINAȚIE:
Închide ochii și inspiră și expiră adânc de câteva ori.
Inspiră pe nas numărând până la 5.
Ține aerul cât numeri din nou până la 5.
Expiră pe gură și scoate aerul din plămâni, tot numărând până la 5.
Ar fi indicat să faci exercițiul acesta de respirație măcar de 5 ori la râd.
ȘI ATENȚIE! Creierul și plămânii se oxigenează mai bine este posibil să resimți o stare de amețeală. Este perfect normal! Așează-te pe un fotoliu și continuă. Cu fiecare repetare, devine ceva mai firesc.
Când simți că te-ai relaxat, fii atent cum aerul îți oxigenează întreg corpul, printr-o mișcare circulară: intră pe nas, alunecă în jos în plămâni, continuă mai jos în stomac, se deplasează prin picioare până în tălpi și degete, se întoarce prin călcâie, urcă tot prin picioare, alunecă prin zona lombară și plămâni, urcă până în creier și iese pe gură.
Este important să vizualizăm cum cu fiecare circulație a aerului prin corp, la fel ca un râu puternic, culege și atrage toate impuritățile din organism, toate senzațiile neplăcute, de la nodul în gât, la tensiunea din tâmple și le elimină pe expirație.
10. Cum te simți după această curățare? Ia-ți câteva minute să îți conștientizezi gândurile, emoțiile și senzațiile fizice
11. Notează în jurnal noua stare psiho-fizico-emoțională pe care o trăiești. Cu cât mai detaliat cu atât mai bine.
12. Repetă această provocare timp de 21. Studiile au arătat că creierul uman are nevoie de o acțiune repetată timp de 21 de zile pentru a deveni obișnuință și pentru a obține o conștientizare aprofundată.
Este mai simplu decât pare! Exact!
- Timp pentru meditație
Este important să fim conștienți de faptul că ȘI ASTA VA TRECE și peste câțiva ani ne vom aminti în primul rând ce am simțit și cum am reacționat în acele clipe.
Puteți încerca o serie de mantre și afirmații pozitive, care rostite în fiecare, la aceeași oră, ne pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și atingerea homeostaziei psiho-emoționale.
Aceste mantre și afirmații pozitive pot fi personalizate, în funcție de dorințele și credințele fiecăruia dintre noi și este chiar recomandat să devină un act foarte personal, într-un moment de intimitate și reflecție.
Câteva exemple, pentru inspirație:
- Mă alături lumii întregi pentru găsirea unui leac împotriva coronavirusului și am încredere că va fi găsit în curând.
- Motivația mea pentru a mânca sănătos și pentru a face exerciții fizice în mod regulat este pur și simplu să trăiesc o viață lungă și plină de satisfacții.
- Cultiv pacea în mintea, inima și corpul meu și îmi manifest adesea bucuria și recunoștința pe care o am pentru că trăiesc un stil de viață sănătos.
- Sunt încrezător în felul în care arată corpul meu datorită stilului meu de viață sănătos pe care îl duc.
- Voi fi un exemplu de sănătate, optimism și putere pentru familia mea și îi voi ajuta pe ceilalți să vadă că viața are un potențial mare atunci când ești sănătos fizic.
- Caut să trăiesc un stil de viață sănătos în tot ceea ce fac.
- Voi alege să mănânc alimente care să ofere nutrienți optimi organismului meu.
- Am încredere că sunt într-o stare de sănătate foarte bună, iar corpul meu poate face lucruri incredibile, cum ar fi să mă apere de coronavirus.
- Sunt fericit că sunt un exemplu de sănătate și fericire pentru ceilalți.
- Voi deveni mai sănătos, mai puternic și mai fericit în fiecare zi care trece și voi căuta mereu fericirea și sănătatea.
- Mintea, trupul și spiritul meu lucrează împreună pentru a-mi oferi sănătate corpului și pentru a-mi oferi inimii bucurie.
- Îmi place să fac exerciții fizice în fiecare zi și să văd cum acest obicei îmi îmbunătățește viața și cred că eforturile mele constante îmi pot schimba lumea.
- Am plămâni sănătoși, care îmi umplu corpul cu oxigen proaspăt și o inimă puternică și sănătoasă, care circulă în permanență sângele de care are nevoie corpul meu.
- Sunt sănătos în toate aspectele vieții mele; mintea mea este pozitivă și sănătoasă, iar corpul meu este puternic.
- Voi crea o rutină de exerciții fizice care mă va ajuta să îmi îmbunătățesc în mod constant sănătatea fizică.
Psiholog Andreea Mihalache
Psiholog Bianca Mateescu