Sănătatea psihică în vremuri tulburi – recomandări pentru tine

Pentru a putea depăși situația actuală este esențial să îți poți controla mintea
În contextul creat este foarte ușor ca ea să derapeze
Capacitatea de a depași situația existentă ține de capacitatea de adaptare

Având în vedere cele de mai sus, iată cîteva tehnici psihologice de a-ți păstra psihicul stabil:
1.Limitează interacțiunea cu orice informații legate de epidemie și evoluția ei!
Supraîncărcarea cu informații alarmante va declanșa reacții de frică ce se pot agrava, ce pot provoca tulburări psihice sau panică . Determină o ora anume, spre exemplu de la 17.oo-18.oo ca să te informezi. Nu muta această oră prea aproape de ora de culcare
2.Stabilește un program al zilei cu diverse activități, pe diverse domenii:
a)casnic-gospodăresc – este o perioadă bună să vă apucați de curățenie, lucrări mici de reparație, ceva reamenajări ale spațiului. Nu faceți totul într-o zi, ca să nu devină un alt motiv de stres
b)îndeletniciri practice – cei pasionați pot, în funcție de interese că facă un pic de croitorie, împletit, mica tâmplărie, etc.
c)hobbyuri – sunt activități care au capacitatea de a liniști și relaxa mintea și corpul: modalism, decupaje, origami, confecționat mărgele, desenat (cărți de desenat pentru adulți), lista este foarte mare.
d)dezvoltare profesională – poți face cursuri online, vizona înregistrări cu profesioniști din domeniul tău
e)dezvoltare personală – cursuri online, înregistrări video, webinarii din domenii care te pasionează, jocuri de inteligență, de atenție,
f)dezvoltare culturală – citește, vizonează spectacole sau piese de teatru online, călătorește virtual prin orașe ale lumii, prin muzee renumite; poți face jocuri de cultură generală etc.
3.Respectă programul de masa și de odihnă. Programul este mai liber în această perioadă și tendința de a lenevi este mare, de a abuza de TV si programele de filme si emisiuni. Această ”leneveală” și stresul specific perioadei pot duce la abuzuri alimentare, la consum exagerat de bauturi, dulciuri, cafea etc. Toate acestea pot strica ritmul natural al organismului fapt care produce din nou stres, afectarea sănătății etc.
4.Include în programul tău și tehnici sau exerciții care să-ți aducă liniștea și relaxarea: exerciții și tehnici de respirație și relaxare, muzică de relaxare, meditație, mindfulness, rugăciune etc.
5. Râsul, umorul, distracția sunt cele mai bune soluții antistres și antianxietate: ascultă glume și bancuri, urmarește comedii la TV sau pe internet. Ascultă muzică și cântă și dansează așa cum poți. Contează să te distrezi, nu talentul pe care îl ai.

Valentin Pescaru
psiholog, psihoterapeut

Nu ai niciun produs în coș.