Schizofrenia nu reprezinta doar un diagnostic, nici pentru pacient, nici pentru familia sa ori persoanele implicate in tratarea acestei boli. Este ca o stampila asezata pe cartea vietii, stampila ce va marca fiecare fila.
Ce este schizofrenia si cum se manifesta?
Abia ajunsesem la cabinet si incercam sa personalizez putin spatiul cand un barbat, trecut usor de prima tinerete, a batut la usa, apoi a intrat fara sa astepte sa fie invitat sau programat. Sub respectarea normelor metodologice si a confidentialitatii, mentionez ca toate informatiile referitoare la pacienti sunt confidentiale, aceasta fiind doar o poveste exemplificativa. S-a asezat pe scaunul din fata mea si a inceput sa vorbeasca.
Trecea cu usurinta de la un subiect la altul, iar mesajele transmise nu aveau nicio legatura intre ele (vorbire si gandire dezorganizata). Dupa 2-3 minute a inceput sa imi povesteasca cum ca a avut un rol determinat intr-un razboi civil, ca a fost inchis si persecutat pentru curajul sau si ca in continuare este urmarit. I s-au furat lucruri din casa si chiar casa i-a fost luata fara acordul sau (ideatie deliranta de grandoare, persecutie, prejudiciu, paranoida). Dupa care a sarit la un alt subiect. A avut o iubita “parasuta” despre care este convins ca l-a inselat. Avea 19 ani (varsta medie la care sunt diagnosticati pacientii fiind de 19-20 de ani) cand au inceput relatia. Intr-o zi a lasat-o in casa si a iesit sa duca gunoiul. Este sigur ca a vazut peste balustrada o mana de barbat si ca acel barbat tocmai iesise din casa lui, unde se culcase cu iubita lui. In consecinta, a intrat in apartament si a incercat sa o sugrume, dar uitand usa deschisa, aceasta a fost salvata de un vecin care i-a auzit strigatele. A urmat apelul la 112, sosirea echipajului de politie si ambulanta, apoi… persecutia, dupa cum considera pacientul internarea intr-un spital pentru persoane cu afectiuni psihiatrice. In final, mi-a adus la cunostinta ca in peretele lui se aud frecvent zgomote puternice si ca aude diverse voci care ii spun cum sa se comporte. Crede ca sunt semne divine. Ba uneori chiar vede siluete (halucinatii auditive si vizuale).
In timp ce imi spunea toate aceste lucruri, desi trecusera doar 15 minute, pacientul se foia pe scaun. Era foarte agitat, vorbea repede, gesticula mult, iar mainile ii tremurau (agitatie psihomotorie). A incheiat cu: “Toti sunt nebuni, vor sa ma persecute! Eu nu am nimic, sunt sanatos tun. Doar cateva scapari de memorie.” (nu avea constiinta bolii). Nu simtea nicio remuscare pentru gestul de a-si sugruma prietena, ba chiar se simtea indreptatit. Chiar nu avea sentimente pentru nicio alta persoana (aplatizare afectiva).
Am descris in acest mod semnele si simptomele schizofreniei pentru a ajuta persoanele apropiate pacientilor sa le recunoasca timpuriu si pentru ca acestia sa poata fi tratati corespunzator. Schizofrenia nu reprezinta un capat de drum, dar este necesar sa se initieze urgent tratamentul, in urma evaluarii psihiatrice. Ulterior este necesar suportul psihoterapeutului, precum si alcatuirea unei retele de suport familial si social. In perioada de remisiune este important sa se urmeze tratamentul intocmai cum a fost prescris, pentru a se reduce recaderile. Cu ajutor, in functie severitatea simptomelor, diagnostic precoce, forma de schizofrenie de care sufera, persoanele afectate se pot reintegra si pot invata sa isi exprime sentimentele.
Cine poate fi afectat de schizofrenie?
Schizofrenia afecteaza gandurile, sentimentele si comportamentele persoanelor. Acestea nu disting realul de imaginar. Schizofrenia nu este determinata de experientele din copilarie, nici de vointa pacientului. Statistic, 1% din populatia lumii este afectata de aceasta boala. Simptomele apar intre varsta de 13 si 25 de ani, uneori chiar mai devreme, afectiunea fiind mai prezenta la barbati, decat la femei, insa afecteaza ambele sexe.
Cauzele schizofreniei nu sunt bine stabilite in prezent. Sunt ipoteze conform carora la baza ar putea fi cauze genetice, biologice sau posibile infectii virale sau dereglari ale sistemului imunitar.
Cum poate fi ajutat pacientul cu schizofrenie?
Este esential ca persoana care prezinta simptome asemanatoare cu cele descrise mai sus sa fie evaluata psihiatric si psihologic. Medicul va decide, daca diagnosticul se confirma, initierea tratamentului medicamentos, ce poate fi alcatuit din antipsihotice convetionale sau antipsihotice apartinand noii generatii in combinatie cu alte clase de medicamente. Tratamentul este in primul rand medicamentos, iar ulterior il vor ajuta sedintele de psihoterapie care sa respecte o anumita frecventa, suportul persoanelor apropiate, participarea la activitati ce presupun interactiunea cu alte persoane aflate in aceeasi situatie.
Raluca Ignat
Psiholog clinician, psihoterapeut de orientare sistemica in formare