Ti-e frica adesea si te ingrijorezi ca te va parasi? Ti-e frica pentru ca ai putea ramane singur, ca vei pierde persoanele dragi?
A gestiona frica de abandon si a ajunge la echilibru emotional nu este un lucru usor! Abandonul emotional este resimtit ca o durere puternica ce blocheaza capacitatea de rationament si concentreaza atentia pe obiectul dependentei (parinte, iubit, partener). Distorsioneaza realitatea si gandurile, creste nivelul de anxietate si aduce in prim plan ganduri obsesive greu de controlat.
Frica de abandon reprezinta o temere primara a omului. Atunci cand suntem mici, depindem in totalitate de ingrijirea parintilor si in special a mamei. Este prima persoana care ne hraneste fizic si emotional, ne mangaie, ne alinta. Mama este persoana de referinta care ne ofera siguranta, atentie, intelegere. Altfel spus, satisface toate nevoile copilului. Pe masura ce crestem, in vietile noastre apar si alte persoane, iar relatia cu mama se reduce in intensitate. Timpul petrecut cu aceasta scade, apar alte preocupari.
Daca insa in relatia cu mama nevoile copilului nu sunt satisfacute, lipseste siguranta, stabilitatea, iubirea, afectiunea, creierul copilului resimte absenta acestora ca pe un gol imens. Un gol pe care va incerca permanent sa il umple prin diverse mijloace, nu tocmai sanatoase.
In Journal of Youth and Adolescence a fost publicat un studiu interesant efectuat de Universitatea de Psihologie a Statului Arizona care a demonstrat ca frica de abandon apare la toate persoanele care au experimentat moartea unuia dintre parinti. Teama primara de pierdere este ceva de care nu ne putem desprinde cu usurinta. (conform sursa: lamentemaravillosa.com)
Sunt situatii in care infruntam aceasta pierdere si continuam sa ne traim propriile vieti. Dar sunt si situatii in care teama de abandon tine persoana blocata intr-o inchisoare din care nu reuseste sa gaseasca singura iesirea. Se agata de persoane cu care intra in relatii toxice, de obiecte de dependenta sau substante, intr-o incercare nereusita de a-si umple golul interior. Teama de abandon este cu atat mai mare, cu cat a fost resimtita intr-o forma mai traumatizanta la un moment dat. Crearea unor relatii toxice nu duce la disparitia fricii, ci doar la nevoia de a se afla in exces langa o alta persoana, vulnerabilitate, pierderea autenticitatii, valorii, opiniilor proprii.
Daca te regasesti in descrierea de mai sus, fara indoiala cand te gandesti la pierdere o asociezi cu propria valoare: “Ma va parasi pentru ca nu il merit”, “Nu merit sa fiu iubit/apreciat”, “Nu valorez nimic”.
Ei bine, este momentul sa aflii ca valorizarea incepe in interior. Necesitatea de a depinde de o alta persoana nu te face nici mai valoros, nici mai puternic. In momentul in care vei fi capabil sa iti oferi aprecierea, iubirea si respectul pe care le meriti totul se va schimba! Nimeni nu merita sa traiasca cu o astfel de suferinta emotionala. Iubirea duce la implinire, evolutie, libertate. Pentru a te putea bucura de iubire, este necesar sa inveti cum sa infrunti frica de abandon. Iesind din lanturile suferintei, ideilor obsesive, te vei putea bucura din plin de propria viata, luand decizii si traind in acord cu acestea.
Este posibil ca in unele situatii sa nu gasesti singur iesirea din labirint. Nu te sfii sa apelezi la un specialist in domeniu atunci cand te simti depasit. O privire obiectiva asupra situatiei te va ajuta sa intri in armonie cu tine insuti.
Raluca Ignat
psiholog