Tehnici de relaxare corporală – Scanarea corporală
iulie 29, 2019
Cum să afli dacă te potrivești culturii organizaționale a companiei pentru care lucrezi?
iulie 29, 2019

Tehnici de relaxare mentală – Imageria dirijată

Imaginea ghidată (sau vizualizarea) generează mental scene liniștitoare și poate fi o modalitate excelentă de a evoca răspunsul de relaxare. Imaginile pe care le alegeți – indiferent dacă sunt imagini, locuri sau experiențe – întăresc senzația de calm interior. În timp ce imageria este adesea apreciată ca fiind benefică pentru persoanele cu cancer sau alte boli grave, nu multe studii sprijină ideea îmbunătățirii sănătății prin această tehnică. Cu toate acestea, s-a dovedit că imageria diminuează durerea și efectele secundare ale diferitelor medicamente, inclusiv chimioterapia.

Descrieri luxuriante ale plajelor cu nisip, apelor învolburate și câmpurilor de flori sunt adesea verbalizate de un terapeut sau înregistrate pe un CD pentru a ajuta oamenii să vizualizeze scenele de calmare. Asigurați-vă că imaginea este liniștitoare pentru dvs., deoarece exercițiul nu va fi eficient în caz contrar.

De exemplu, un câmp de flori ar putea avea un rezultat negativ dacă suferiți de febra fânului. Dacă nu utilizați un CD, creați un loc personal sau un refugiu special și imaginați-vă acolo. Ce simțiți când mirosiți ace de pin sau aburii de ploaie de pe trotuarul cald ori vanilia dintr-o bucătărie? Ce auziți? Sunt nori sau păsări care trec? Sunteți înconjurați de culori! Concentrați-vă pe plăcerile senzoriale: o briză răcoroasă pe obraz, pietrișul sub tălpi sau mirosul copacilor înfloriți. Efectuați o înregistrare vocală descriind toate acestea și în cazul în care considerații că vă va ajuta, găsiți din nou acest loc.

Înainte de a începe sesiunea de imagerie ghidată, găsiți un loc liniștit pentru a sta. Aranjați-vă corpul confortabil. Goliți-vă mintea în timp ce respirați adânc, chiar și pentru câteva minute, apoi evocați imaginile pe care le găsiți relaxante.

Acceptați gândurile intruzive în mod pasiv, doar observându-le.

Apoi, reveniți la starea generată de simțurile voastre.

Practicați timp de 10 până la 20 de minute, dacă se poate în mai multe sesiuni zilnice.

Alina Costache

Coach