De câte ori nu ai auzit: cea mai importantă relație este aceea cu tine însuți. Și totuși îndemnul ți se pare egoist! Te face să îți pui sub semnul întrebării toată educația creștină. Deci cât de mult contează totuși relația cu tine însuți? Și ce înseamnă asta cu adevărat?
Despre relații nu învățăm la școală, nici părinții noștri nu ne-au spus foarte multe, adevărul este că tot ceea ce știm, am învățat prin modele. Unele ne-au plăcut și am “luat” ceea ce ni s-a potrivit, altele dimpotrivă, și atunci am încercat să evităm acele modele care nu ni se potrivesc.
Atunci când o relație nu mai merge prea bine, începi să te uiți cu atenție la partener. Îi identifici toate inconvenientele și defectele. Tot ceea ce ți se părea drăguț sau chiar adorabil la început, acum devine insuportabil. Asta te face trist și reacționezi agresiv, la orice situație care nu îți este pe plac. Te concentrezi din ce în ce mai mult pe defectele partenerului și te deconectezi de partener, de relația voastră și nu în ultimul rând de tine.
Adevărul este că relațiile reale sunt cele sincere și bazate pe o conexiune reală și oricât de clișeistic ar părea, totul începe cu relația sinceră și reală cu tine! Atunci când ești trist, supărat, poate crezi că trebuie să te destăinui, să vorbești deschis despre ceea ce te supără! De fapt atunci când ești trist este momentul perfect în care să te conectezi cu tine însuți, să te gândești mai bine, să reflectezi mai mult înainte să reacționezi. Este momentul în care poți să evaluezi relația și unde vă aflați din punct de vedere emoțional, intelectual, spiritual, finaciar și sexual. Cunoaste-ți bine situația ta, cât și pe a partenerului tău. Pentru că nu poți schimba cu adevărat, ceea ce nu vezi.
Un bun punct de plecare este un set de întrebări la care să răspunzi, chiar notându-le într-un jurnal, pe laptop sau în telefon.
Întrebări pentru tine:
– De ce am nevoie în viață?
– Unde mă aflu din punct de vedere emoțional, intelectual, spiritual, financiar și sexual?
– Ce rol am în neajunsurile din relația mea?
– Cum am contribuit eu la acestea?
– Ce cred că aș fi putut face diferit ca să îmi îmbunătățesc relația?
– Cu ce am contribuit eu cel mai mult în relația mea? De ce anume sunt cel mai mândru?
– Ce încerc să fac pentru a contribui la bunăstarea relației mele?
– De ce cred că mă comport în relația mea, în felul în care o fac?
– Care sunt adevăratele mele intenții în relația mea?
– Ce anume încerc să spun, de fapt?
Întrebări despre relația voastră:
– Cum simt că avem, în acest moment, o relație ca a noastră?
– Care dintre experiențele din relația nostră ne plac? și care nu ne plac?
– Ce experiențe din relația noastră prefer?
– Cum mi-aș dori să fie relația noastră?
– Cu ce putem contribui la relația noastră de cuplu?
– Cum putem îmbunătăți experiența relației noastre?
Întrebări pentru partener:
– Ce înțeleg când văd comportamentul partenerului meu?
– Ce simte și ce gândește cu adevărat partenerul meu?
– Ce înceracă să-mi spună partenerul meu?
– De ce crede / gândește și simte el/ea așa?
Cu siguranță acest demers nu este unul simplu. Cere foarte multă sinceritate, deschidere de a recunoaște chiar și ceea ce nu îți place la tine însuți, în plus îți dă ocazia să vezi care este contrubuția ta la situația în care te afli. Dar cel mai important este că afli adevărul despre relația ta. Este un prim pas, poate cel mai dificil, dar esențial ca punct de plecare pentru a construi o relație reală, sinceră și adevărată!
Experiența relațiilor personale determină experiența vieții tale. Este un adevăr simplu. Dacă te simți apropiat și legat de persoanele de lângă tine, atunci în mod sigur ai o viață bună și frumoasă!
Sursa: Adevărul despre relații, Stefan Blom (2019)
Alina Costache, coach