Mic manual de homeostazie psiho-emotionala pe perioada pandemiei de coronavirus (V)
martie 31, 2021
Pierderea auzului si deteriorarea cognitiva
octombrie 3, 2021

Visând la somn

Să mănănci sănătos, să faci exerciții fizice regulat, și în general, să adopți un stil de viață sănătos este o alegere conștientă pe care mulți dintre noi o facem, atunci când ne dorim să trăim o viață împlinită și sănătoasă!

 Somnul reprezintă unul dintre pilonii esențiali pentru sănătatea noastră, însă de multe ori uităm că acesta este influențat de factori pe care nu îi putem controla, că nu este opțional și nici subiectul unei alegeri conștiente! Somnul este o funcție fiziologică, o stare naturală în care stăm, culcați, cu ochii închiși, mușchii ne sunt relaxați, sistemul nervos este inactiv și conștiența este suspendată.

Cultura în care trăim, cerințele și așteptările vieții moderne au un impact major asupra stilului nostru de viață: muncim sau vizionăm filme la ore târzii, socializăm sau chiar practicăm sport în orele târzii ale serii, amânând ora de culcare cât se poate de mult și dorind astfel să reușim să ne bucurăm din plin de ceea ce trăim. Atunci când acestea devin obișnuință, calitatea somnului nostru este afectată. Apoi, în compensare, dezvoltăm adevărate strategii pentru a ascunde efectele lipsei de somn, mascându-le cu abilitate, în loc să facem un pas spre rezolvarea adevăratei cauze: lipsa somnului. Iar lipsa cronică a somnului duce la insomnie – o tulburare a somnului, care necesită tratament, care poate consta fie în farmacoterapie, fie în terapie cognitiv – comportamentală pentru insomnie, fie în amândouă.

 În ședințele de evaluare clinică și diagnosticare a insomniei, de cele mai multe ori aud de la pacienți: am încercat totul ca să pot adormi, am băut ceaiul acela sau am luat pastilele, am făcut exerciții de relaxare, etc etc. De ce nu funcționează? Ei bine, toți ne-am dori să ne așezăm în pat, să închidem ochii și să adormim imediat, menținând somnul odihnitor până la ora la care trebuie să ne trezim și să revenim la starea de veghe! Însă atunci când ai dezvoltat o tulburare de somn acest lucru nu mai este posibil, din cauză că mai multe condiționări au fost învățate, somnul instalându-se în concordanță cu acestea.

 Să ne reamintim că somnul este o funcție fiziologică, nu este nevoie să facem absolut nimic pentru a dormi, așa cum nu este nevoie să facem nimic special pentru a respira sau pentru ca digestia alimentelor ingerate să se declanșeze odată ce am mâncat! Ce înseamnă asta: toate strategiile pe care le-am adoptat pentru a reuși să dormim, sunt cele care de fapt ne țin departe de somn! Faptul că ne impunem să dormim se opune somnului!

 Ca să ne recâștigăm capacitatea naturală de a dormi, este necesar să scăpăm de condiționările greșite, să ne creem propriul ritual de pregătire a organismului în așa fel încât somnul să se instaleze în mod natural, atunci când organismul nostru este cu adevărat pregătit. După zicala “orice învăț are și dezvăț”, programul Fără Insomnie, singurul specializat pe astfel de problematică din țară, este un proces de reeducare, ce necesită deschidere, motivație, voință și nu în ultimul rând exercițiu!

 Timp de 8 săptămâni învătăm împreună să identificăm și controlăm stimulii somnului, să conectăm abilitatea de a dormi cu timpul petrecut în pat, să identificăm ce aspecte din viața noastră necesită o schimbare pentru a favoriza instalarea naturală a somnului, și nu în ultimul rând vom exersa o serie de tehnici de respirație, relaxare și meditație ghidată ce, cu siguranță te vor ajuta să îți recâștigi somnul bun și odihnitor!

Un program complet pentru….SOMN.

 Alina Costache, psiholog, psihoterapeut, coordonator Program Fără Insomnie

 

Copyright © Clinica Serenity. Toate drepturile rezervate. Website realizat de Prosper Design.