Să mănănci sănătos, să faci exerciţii fizice regulat, şi în general, să adopţi un stil de viaţă sănătos este o alegere conştientă pe care mulţi dintre noi o facem, atunci când ne dorim să trăim o viaţă împlinită şi sănătoasă!
Somnul reprezintă unul dintre pilonii esenţiali pentru sănătatea noastră, însă de multe ori uităm că acesta este influenţat de factori pe care nu îi putem controla, că nu este opţional şi nici subiectul unei alegeri conştiente! Somnul este o funcţie fiziologică, o stare naturală în care stăm, culcaţi, cu ochii închişi, muşchii ne sunt relaxaţi, sistemul nervos este inactiv şi conştienţa este suspendată.
Cultura în care trăim, cerinţele şi aşteptările vieţii moderne au un impact major asupra stilului nostru de viaţă: muncim sau vizionăm filme la ore târzii, socializăm sau chiar practicăm sport în orele târzii ale serii, amânând ora de culcare cât se poate de mult şi dorind astfel să reuşim să ne bucurăm din plin de ceea ce trăim. Atunci când acestea devin obişnuinţă, calitatea somnului nostru este afectată. Apoi, în compensare, dezvoltăm adevărate strategii pentru a ascunde efectele lipsei de somn, mascându-le cu abilitate, în loc să facem un pas spre rezolvarea adevăratei cauze: lipsa somnului. Iar lipsa cronică a somnului duce la insomnie – o tulburare a somnului, care necesită tratament, care poate consta fie în farmacoterapie, fie în terapie cognitiv – comportamentală pentru insomnie, fie în amândouă.
În şedinţele de evaluare clinică şi diagnosticare a insomniei, de cele mai multe ori aud de la pacienţi: „Am încercat totul ca să pot adormi, am băut ceaiul acela sau am luat pastilele, am făcut exerciţii de relaxare, etc etc. De ce nu funcţionează?”. Ei bine, toţi ne-am dori să ne aşezăm în pat, să închidem ochii şi să adormim imediat, menţinând somnul odihnitor până la ora la care trebuie să ne trezim şi să revenim la starea de veghe! Însă atunci când ai dezvoltat o tulburare de somn acest lucru nu mai este posibil, din cauză că mai multe condiţionări au fost învăţate, somnul instalându-se în concordanţă cu acestea.
Să ne reamintim că somnul este o funcţie fiziologică, nu este nevoie să facem absolut nimic pentru a dormi, aşa cum nu este nevoie să facem nimic special pentru a respira sau pentru ca digestia alimentelor ingerate să se declanşeze odată ce am mâncat! Ce înseamnă asta: toate strategiile pe care le-am adoptat pentru a reuşi să dormim, sunt cele care de fapt ne ţin departe de somn! Faptul că ne impunem să dormim se opune somnului!
Ca să ne recâştigăm capacitatea naturală de a dormi, este necesar să scăpăm de condiţionările greşite, să ne creem propriul ritual de pregătire a organismului în aşa fel încât somnul să se instaleze în mod natural, atunci când organismul nostru este cu adevărat pregătit. După zicala “orice învăţ are şi dezvăţ”, programul Fără Insomnie (tratament insomnie fără medicamente), singurul specializat pe astfel de problematică din ţară, este un proces de reeducare, ce necesită deschidere, motivaţie, voinţă şi nu în ultimul rând exerciţiu!
Timp de 8 săptămâni învătăm împreună să identificăm şi controlăm stimulii somnului, să conectăm abilitatea de a dormi cu timpul petrecut în pat, să identificăm ce aspecte din viaţa noastră necesită o schimbare pentru a favoriza instalarea naturală a somnului, şi nu în ultimul rând vom exersa o serie de tehnici de respiraţie, relaxare şi meditaţie ghidată ce, cu siguranţă te vor ajuta să îţi recâştigi somnul bun şi odihnitor!
Un program complet pentru….SOMN.
Alina Costache, psiholog, psihoterapeut, coordonator Program Fără Insomnie